17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Εκτός ελέγχου οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος – Αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια

Ημερομηνία:

Σε μαζικές μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, δηλαδή με ρήτρα αναπροσαρμογής, προχωρούν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που επέλεξαν να κάνουν σταθερό συμβόλαιο για το ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, διαπιστώνουν ότι οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αιφνιδιαστικά εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ο πάροχος προχώρησε σε μονομερή και αυθαίρετη αλλαγή των όρων του συμβολαίου.

Οι πάροχοι ρεύματος, δηλαδή, μετατρέπουν αυθαίρετα το καθεστώς τιμολόγησης από σταθερό σε κυμαινόμενο προσθέτοντας στον υπολογισμό της αξίας του ηλεκτρικούς ρεύματος τη ρήτρα αναπροσαρμογής και εκτοξεύοντας έτσι στα ύψη τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Τα «ψιλά» γράμματα και τα SMS

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι πάροχοι προκειμένου και να αυξήσουν την τιμή και να μη χάσουν τον πελάτη, ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου του λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος. Αλλες εταιρείες ενημερώνουν με sms, παραπέμποντας σε κάποιο άρθρο της σύμβασης και του κώδικα προμήθειας.

Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές εν αγνοία τους να δίνουν σιωπηλή συγκατάθεση και στη συνέχεια όταν αντιλαμβάνονται την μονομερή μετατροπή των όρων του συμβολαίου τους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι πάροχοι ρεύματος για τις μονομερείς τροποποιήσεις των συμβολαίων επικαλούνται άρθρο του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο αναφέρει ότι για «σπουδαίο λόγο» μπορεί να γίνει αλλαγή των όρων του συμβολαίου. Έτσι σήμερα εμφανίζουν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Από παράταση σε παράταση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αν και η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία πριν από περίπου έναν χρόνο για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η εφαρμογή τους παρατείνεται συνεχώς.

Επειτα από μια πρώτη αναβολή για τις αρχές Μαρτίου από την αρχική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος των προμηθευτών, μετέφερε την εφαρμογή τους για τον Απρίλιο. Οι προμηθευτές ζήτησαν και νέα παράταση με το επιχείρημα ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα. Κάποιοι μάλιστα διατυπώνουν ήδη αιτήματα για νέα παράταση επικαλούμενοι τον φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί με τις επιδοτήσεις ρεύματος. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, τότε από 1ης Απριλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, τιμολόγια με όριο αυξομείωσης στα οποία οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...