Μετά 25 έτη, προχωράει η τουριστική επένδυση των 270 εκατ. στo Κάβο Σίδερο στη Σητεία

Κανένα σχόλιο

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 προγραμματίζεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης των 270 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας στην Κρήτη, σε έκταση συνολικής επιφανείας 25.000 στρεμμάτων. Ο σχεδιασμός για το έργο που προβλέπει την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος και προωθείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τη βρετανική Minoan Plc., θυγατρική της Loyalward, φαίνεται πως αρχίζει να ωριμάζει αδειοδοτικά και από πλευράς σχεδιασμού, μετά και τη σταδιακή στελέχωση με νέους συνεργάτες, που έχουν αναλάβει διάφορους συμβουλευτικούς ρόλους.

Η πιο πρόσφατη κίνηση, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, αφορά την πρόσληψη της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Savills, η οποία θα συνδράμει τους ανθρώπους που ήδη «τρέχουν» την προετοιμασία της επένδυσης, τόσο με το διεθνές της τμήμα, όσο και με το ελληνικό, υπό την ηγεσία του κ. Δημήτρη Μανουσάκη, στελέχους με εμπειρία δεκαετιών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η Savills θα συνεργαστεί με την Deloitte, στο σκέλος που αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των ακινήτων που θα δημιουργηθούν στην έκταση.

Παράλληλα, σημαντικό «κλειδί» για την επιτάχυνση των διαδικασιών θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η αναπροσαρμογή των ετήσιων μισθωμάτων που θα καταβάλλει η Minoan, στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης της εκμετάλλευσης της έκτασης, διάρκειας 40 ετών (με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 40 έτη). Στόχος της Minoan είναι να μειωθεί το αντίτιμο, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, με δεδομένο ότι έχει αντίστοιχα περιοριστεί σημαντικά και το αντικείμενο της επένδυσης, η οποία αρχικά προέβλεπε 7.000 κλίνες, έναντι περίπου 2.000 κλινών σήμερα. Σημειωτέον ότι η Minoan θα ξεκινήσει να καταβάλλει μισθώματα μόλις εκδοθεί η τελική οικοδομική άδεια.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μέργο, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Loyalward, «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι σχετικές συζητήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο και αναμένουμε τις συζητήσεις με το Ιδρυμα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα». Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου, τόσο από πλευράς εμπορικής, όσο και από την πλευρά της χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη λειτουργία, η τουριστική επένδυση στον Ορμο Φανερωμένης θα αποφέρει ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, από τη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας που θα δημιουργηθεί και από την εκμίσθωση των τουριστικών κατοικιών. Σήμερα, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, επιτρέπεται η ανέγερση 108.000 τ.μ. κτισμάτων, δηλαδή μόλις το 0,5% της συνολικής έκτασης, με τη Minoan να εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την έναρξη του έργου. Σημειωτέον ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στις διατάξεις που διέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track), ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από τον αναπτυξιακό νόμο.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live