Την τελευταία εβδομάδα περίπου, screenshots από συνομιλίες με το ChatGPT, τη νεότερη εφεύρεση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την ερευνητική εταιρεία OpenAI, έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι κατεθύνουν το εργαλείο, το οποίο είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο, για να κάνουν αστεία, να γράψουν τηλεοπτικά επεισόδια, να συνθέσουν μουσική, ακόμη και να διορθώσουν κώδικα υπολογιστή – όλα πράγματα που έβαλαν την ΤΝ να κάνει.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον παίξει με την τεχνητή νοημοσύνη, και παρόλο που δεν λέει πάντα την αλήθεια ή δεν βγάζει νόημα, εξακολουθεί να είναι ένας πολύ καλός συγγραφέας και ένας ακόμα πιο σίγουρος “γελωτοποιός”. Μαζί με τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του DALL-E, του λογισμικού δημιουργίας τέχνης του OpenAI, και της Lensa AI, μιας “αμφιλεγόμενης” πλατφόρμας που μπορεί να παράγει ψηφιακά πορτρέτα με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, το GPT είναι μια πολύ έντονο παράδειγμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να ανταγωνίζεται τις ανθρώπινες ικανότητες, τουλάχιστον σε ορισμένα πράγματα.

Το νέο AI chatbot με την ονομασία των OpenAI Labs του Elon Musk, είναι πραγματικά αρκετά έξυπνο που ίσως κάποια στιγμή καταφέρει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους (σε κάποιες συνομιλίες). Αυτό γιατί η τεχνολογία ΑΙ chatbot είναι μία από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και ένα από τα πιο καινοτόμα νέα εργαλεία που προέκυψαν από αυτή την τεχνολογία αυτό το υπερσύγχρονο ΑΙ chatbot, το οποίο μπορεί να παράγει κείμενο.

Πώς λειτουργεί η GPT (Generative Pre-Trained Transformer) οικογένεια μηχανών;

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία βασίζεται σε ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί (ή και ξαναγράψει). Η GPT οικογένεια δημιουργήθηκε εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη της με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από την τεράστια προσφορά δεδομένων στο διαδίκτυο, (μαζί με δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένης της αρχικής χρηματοδότησης από διάφορους εξέχοντες δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Reid Hoffman και Peter Thiel. Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε επίσης σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών που γίνονται με αποκρίσεις-ανταποκρίσεις, γεγονός που το βοηθά να κάνει τον διάλογό του να ακούγεται πολύ πιο ανθρώπινος, όπως εξηγεί μια ανάρτηση στο ιστολόγιο που δημοσίευσε το OpenAI.

Πώς λειτουργεί το ChatGPT;

Το σύστημα, το οποίο εκπαιδεύεται από τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, έχει ως στόχο να παρέχει στους χρήστες πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις μέσα από μια διεπαφή συζητήσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται με ένα μεγάλο τμήμα κειμένου από το διαδίκτυο. Τα εργαστήρια του OpenAI δημιούργησαν τη νέα τεχνητή νοημοσύνη με γνώμονα την απλότητα. «Χρησιμοποιώντας μια μορφή διαλόγου, το ChatGPT μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις follow-up, να παραδέχεται όταν κάνει λάθος, να αμφισβητεί λανθασμένες δηλώσεις και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα», ανέφερε το ίδρυμα OpenAI σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα.

Ας μην γελιόμαστε, όμως, η τεχνολογία έχει σίγουρα και τα ελαττώματά της. Ενώ το σύστημα είναι θεωρητικά σχεδιασμένο να μην ξεπερνά κάποιες ηθικές κόκκινες γραμμές – είναι δηλαδή ανένδοτο ότι ο Χίτλερ ήταν κακός άνθρωπος – δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεγελάσετε την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να σας μοιράσει συμβουλές για το πώς να συμμετάσχετε σε κάθε είδους κακόβουλες ή άθλιες δραστηριότητες, ειδικά αν πείτε στο chatbot ότι γράφει μυθοπλασία για κάποιο μυθιστόρημα. Το σύστημα, όπως και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό να λέει μεροληπτικά και προσβλητικά πράγματα. Όπως έχουν εξηγήσει πολλοί δημοσιογράφοι στο Twitter, μια προηγούμενη έκδοση του GPT παρήγαγε εξαιρετικά ισλαμοφοβικό περιεχόμενο και παρήγαγε επίσης αρκετά ανησυχητικά σχόλια συζήτησης σχετικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων  στην Κίνα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές στον φυσικό κόσμο για αυτή την τεχνολογία, όπως η παραγωγή περιεχομένου για ιστότοπους, η απάντηση σε ερωτήματα πελατών, η παροχή συστάσεων και η δημιουργία αυτοματοποιημένων chatbots. Οι πρώτοι χρήστες έχουν περιγράψει την τεχνολογία ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση επειδή είναι σε θέση να δώσει περίπλοκες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις – όπως πώς να γράψετε κώδικα, να διορθώσετε θέματα layout και να πραγματοποιήσετε έρευνες βελτιστοποίησης.

Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και καλύτερη, και ακόμη και αυτή η τρέχουσα έκδοση του GPT μπορεί ήδη να τα καταφέρει εξαιρετικά καλά σε ορισμένες εργασίες. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σίγουρο πόσοι μαθητές, πόσοι συγγραφείς, πόσοι ερευνητές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το GPT ή αν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα βρουν τρόπο να τους “πιάσουν”. Παρόλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες αυτές οι μορφές τεχνητής νοημοσύνης μας αναγκάζουν ήδη να παλέψουμε με το τι είδους πράγματα θέλουμε να συνεχίσουν να κάνουν οι άνθρωποι και τι θα προτιμούσαμε να αναλάβει η τεχνολογία.