14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

“Με υψωμένες τις γροθιές”: Η «αριστερή» στροφή της Χρυσής Αυγής

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Ψαρρά | Με τις παρεμβάσεις τους στην τριήμερη συζήτηση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις προφυλακισμένοι και ελεύθεροι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δημοσιοποίησαν τη νέα γραμμή της οργάνωσης. Ενώ μέχρι τις παραμονές των εκλογών οι εκπρόσωποί της ζητούσαν την ψήφο των δεξιών πολιτών, με το επιχείρημα ότι μόνον η Χρυσή Αυγή είναι σε θέση να κόψει τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα εμφανίστηκαν διαπρύσιοι υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης και όψιμοι θαυμαστές του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο δείγμα της νέας γραμμής περιλαμβανόταν στην τοποθέτηση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ νομιμοφροσύνης και σεβασμού των θεσμών: «Η Χρυσή Αυγή, σεβόμενη απόλυτα τον θεσμικό της ρόλο και τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει, ως τρίτη πολιτική δύναμη έχει αποδείξει αυτές τις λίγες ημέρες ότι δεν πρόκειται να κάνει στείρα αντιπολίτευση».

Από κοντά κι ο νεοεκλεγείς Γεώργιος Γαλέος, ο οποίος δεν δίστασε να εκθειάσει τον υπουργό Οικονομικών («εκτιμώ τον κύριο καθηγητή, τον Βαρουφάκη, τον κύριο υπουργό, ο οποίος έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, όπως και εγώ») και να ταυτιστεί με τις κυβερνητικές προτάσεις («τα μέτρα αυτά είναι σωστά και πρέπει να γίνουν»).

Υποστήριξη!

Ο «πολύς» Γιάννης Λαγός δεν δίστασε να δώσει το σύνθημα υποστήριξης της κυβέρνησης: «Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε να γίνουν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και περιμένουμε την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, και να ελέγξουμε όλους αυτούς τους μεγαλοοφειλέτες. Εμείς είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα που θα γίνει στους μεγαλοκαναλάρχες, σε όσους έχουν πάρει τα θαλασσοδάνεια και εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό».

Και ο «Καιάδας» Γιώργος Γερμενής ήταν όλο γλυκόλογα: «Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, θα αποκαταστήσει την παρανομία και θα επαναφέρει την τάξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, την ομαλή λειτουργία».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος έφτασε στο σημείο να πει «δώστε υπηκοότητα, όχι ιθαγένεια» στους μετανάστες. Από κοντά και ο Νίκος Μίχος, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «τρομοκράτησε τον ελληνικό λαό και πήρε το ποσοστό που πήρε από κάποιους ηλικιωμένους και από κάποια κομματόσκυλα», ενώ κατάγγειλε όσους βιάζονται να κάνουν κριτική στη νέα κυβέρνηση: «Ακόμα δεν τους έχουμε δει, ακούμε διάφορες απόψεις, ακούμε τι έχουν να πουν και θα δούμε τι έχουν να κάνουν».

Η πρώτη ανάγνωση της πολιτικής στροφής της Χρυσής Αυγής είναι βέβαια η προφανής. Εν όψει της επικείμενης δίκης τους, οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να ποντάρουν στη στήριξη του βαθέος κράτους, επιδιώκουν τώρα να αποκτήσουν ερείσματα στους νέους κυβερνώντες. Αλλά με δεδομένο το πολιτικό χάσμα που χωρίζει την Αριστερά από τους ναζιστές, κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον αφελές.

Στην πραγματικότητα η νέα πολιτική γραμμή της οργάνωσης έχει διαφορετική στόχευση: να γίνει ντε φάκτο αποδεκτή η συμμετοχή της στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό μπλοκ», έστω και υπό την ηγεμονία του «αντεθνικού» ΣΥΡΙΖΑ. Το δήλωσε απερίφραστα ο Παππάς: «Ο κύριος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, έχει πολλά όπλα στην πολιτική του φαρέτρα, αν θέλει αληθινά να πραγματώσει τους πόθους του λαού. Δεν έχει μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, το 36,34%, έχει και το 6,28% της Χρυσής Αυγής, έχει και το 5,47% του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 4,75% των ΑΝ.ΕΛΛ., έχει το 52,84% και μια πλειοψηφία αντιμνημονιακή εκατόν ενενήντα τεσσάρων βουλευτών».

Μέσω του «αντιμνημονιακού μετώπου» η Χρυσή Αυγή διεκδικεί να επανανομιμοποιήσει την πολιτική παρουσία της, αλλά κυρίως θέλει ύπουλα να υποβάλει τη δική της υποψηφιότητα για τη γνήσια εκπροσώπηση αυτού του μετώπου σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της ή οδηγήσουν σε υπαναχώρηση.

Καραδοκούν

Οπως διεκδίκησε την εκπροσώπηση της δεξιάς εθνικοφροσύνης μετά τις εκλογές του 2012, φτάνοντας στο σημείο να επιτεθεί σε νεοδημοκράτες και δεξιούς στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο 2013, τώρα διεκδικεί την ηγεμονία της συμμαχίας «πατριωτών-Αριστεράς» που εγκαινίασε η παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση, καραδοκώντας να εκμεταλλευτούν την όποια αποτυχία.

Αλλωστε ο Παππάς φρόντισε να αναφερθεί στη «σχετικότητα» της διάκρισης Δεξιάς-Αριστεράς: «Τα έδρανα της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στο δεξιό άκρο. Για τους καθήμενους βεβαίως η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Το “αριστερά” και το “δεξιά” έχει να κάνει και με το από ποια θέση τα βλέπεις τα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελική του ομιλία σήκωσε το γάντι και απέρριψε βέβαια την προσδοκία της Χρυσής Αυγής: «Αυτό στο οποίο επενδύουν, δηλαδή σε μια αποτυχία της κυβέρνησης, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει, μόνο στους εχθρούς της δημοκρατίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη. Και αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε να συμβεί στον τόπο μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε να συμβεί στην Ευρώπη».

Σημεία των καιρών. Με υψωμένες γροθιές και όχι τον κλασικό ναζιστικό τους χαιρετισμό οι χρυσαυγίτες στη Βουλή |EUROKINISSI
Σημεία των καιρών. Με υψωμένες γροθιές και όχι τον κλασικό ναζιστικό τους χαιρετισμό οι χρυσαυγίτες στη Βουλή |EUROKINISSI

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ