«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης.
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων. Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς του ρυθμούς», τόνισε.

Η απόφαση να μεταβεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο… επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας ελήφθη από το Μαξίμου προκειμένου να τονιστεί η σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το φαινόμενο, αλλά και η ετοιμότητα που επιδεικνύει διά παν ενδεχόμενο.

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεισμική δραστηριότητα δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα: ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι «αναμένουμε τον πρωθυπουργό να τον ενημερώσουμε σε επιστημονικό επίπεδο για την εξελισσόμενη διαδικασία. Ένα κυρίαρχο θέμα είναι οι κατολισθήσεις, εκεί που συσσωρεύεται κόσμος».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση και παραμένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα εκδήλωσης σεισμικότητας», ενώ κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης «να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις. […] Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν».
Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Παρασκευής καταγράφηκαν δεκάδες σεισμοί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού: στις 05:35 καταγράφηκε δόνηση που έφθασε τα 4,3 Ρίχτερ. Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 07:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Επίσης, στις 9:10 ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε, με δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίκεντρο 23 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 10 χλμ. Και το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ο σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:16 με εστιακό βάθος 12,3 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 27 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Οίας.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.