20.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Μητσοτάκης με καλλιτέχνες: «Δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο»

Ημερομηνία:

Με… πυροσβεστική διάθεση συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, ο οποίος συνεχίζει για σχεδόν δύο μήνες τις κινητοποιήσεις του κατά Προεδρικού Διατάγματος που έφερε τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση.

Από την έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έτεινε κλάδον ελαίας» στους εκπροσώπους των καλλιτεχνών, λέγοντας ότι «έχετε ένα δίκιο να αισθάνεστε πληγωμένοι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των δικαιωμάτων σας. Είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν και από προηγούμενες κυβερνήσεις» και προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και σίγουρα δεν έχουμε κανένα λόγο ή σχέδιο -επειδή τα άκουσα κι αυτά στο δημόσιο διάλογο- να βάζουμε απέναντί μας τον καλλιτεχνικό κόσμο. Kαι νομίζω ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε με ειλικρίνεια κάποιες παρεξηγήσεις, οι οποίες νομίζω ότι προέκυψαν από τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό».

Οι συμφωνίες

Μετά το τέλος της συνάντησης, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι:

•Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

•Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

•Υπήρξε συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Status quo ante

Για το ζήτημα του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν αναγνωρίζει νέα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά δικαιώματα και ούτε τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις της νομοθεσίας γύρω από αυτά κι ότι οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο για καλλιτεχνικό έργο εξαιρούνται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα, το ΑΣΕΠ και το ενιαίο μισθολόγιο», προσθέτοντας ότι «με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «αυτό που θέλω να καταλάβω από εσάς, δεν είναι τόσο πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε κάτι το οποίο κρίνουμε ότι ως προς το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχουμε θεραπεύσει, αλλά να δούμε κάποιες χρόνιες παθογένειες στα θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη διαβάθμιση, την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία την οποία μπορεί να ακολουθεί κάποιος καλλιτέχνης και ελπίζω να μπορούμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

Και πάλι στο προσκήνιο το άρθρο 16

Σημείωσε, δε, ότι «θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν, διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό. Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μας στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε».

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρχουν έμπρακτες αποφάσεις»

«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε για να δούμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρχουν έμπρακτες αποφάσεις, έχουμε προκηρύξει απεργία 24 ωρη για την Παρασκευή», δήλωσε ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας Θεάματος ακροάματος, κ. Κώστας Κεχαγιόγλου.

"google ad"

«Σταθήκαμε στο θέμα του ΤΕ για όλους, είναι αίτημα που εξετάζεται από πλευράς του Μαξίμου. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει πρωτοβουλία. Έγινε ένας διάλογος που κράτησε δυόμισι ώρες, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δύο πλευρές. Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο τον οποίο βρισκόμαστεΠεριμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει και θα την εξετάσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ανέφερε: «Ήταν μια έντονη συζήτηση επί δυόμισι ώρες, ειδικά το πρώτο μέρος ήταν σαν να μην εισακουγόμαστε. Μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρχει σύγκλιση. Ελπίζουμε τώρα. Σε ανώτατο επίπεδο εκφράσαμε με κάθε λεπτομέρεια την αδικία που υφιστάμεθα επί χρόνια και την αδικία με το Προεδρικό Διάταγμα. Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι μεριά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα και όχι παρεξήγηση λογοτεχνικού επιπέδου, είναι ηθική παρεξήγηση πρέπει να αποκατασταθεί εντός της εβδομάδας αυτής».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες συμφωνούν για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνούν για την τεκνοθεσία

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει...

Γονείς της 21χρονης Έμμας: “Δικαίωση, αλλά το παιδί δεν γυρίζει πίσω”

Για δικαίωση της Έμμας έκανε λόγο η μητέρα της σχολιάζοντας την...

“Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!”: Μπήκαν ξανά στον Ευαγγελισμό οι αναρχικοί

Επιχείρηση "ανακατάληψης" του Ευαγγελισμού,  στο κέντρο του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι...

Κρήτη: Σε δίκη 42χρονος καθηγητής για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικες μαθήτριες – Μιλά για σκευωρία

Στις 8 Νοεμβρίου εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών...