19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μια από τα ίδια στην Ευρώπη με την ενέργεια – Βαδίζουν χωρίς πυξίδα

Ημερομηνία:

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι αρχηγοί όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς για την ώρα δεν διαφαίνεται κάποια ουσιαστική παρέμβαση που θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση στα θέματα της ενέργειας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν κρύβει την αγωνία της, καθώς η χώρα βρίσκεται εν δυνάμει και σε προεκλογική περίοδο. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις, τότε οι πολίτες όχι μόνο θα περάσουν παγωμένα Χριστούγεννα, αλλά και ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

Ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist δεν έκρυψε την αγωνία του για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει συνολικά τα απαραίτητα μέτρα.

«Βιώνουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση η ένταση και η διάρκεια της οποίας ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη συνολικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βάσης, αλλά και των ευρωπαϊκών νοικοκυριών».

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε ακόμα για την ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια εφοδιασμού και προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι το τι θα συμβεί εάν επιβληθεί πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στις 13 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ (Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και η αυξημένη ζήτηση λόγω του χειμώνα, ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να καταλήξουν τι θα κάνουν με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί πάντως και στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στην Αθήνα στις 2-3 Δεκεμβρίου, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 αρχηγοί κρατών, καθώς και οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από το ΕΛΚ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ακόμα, θα συζητήσουν το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, μέχρι τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ και τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε αρκετά και σημαντικά κράτη – μέλη της ΕΕ τους προσεχείς μήνες.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...