16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μισέλ καλεί Κίνα: Ζητά παρέμβαση Σι Τζινπίνγκ για να σιγήσουν τα όπλα στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι προέτρεψε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μισέλ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Πεκίνο μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε ότι μετέφερε τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις γεωπολιτικές, οικονομικές και παγκόσμιες προκλήσεις και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα παραμένουν ανοιχτοί».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μισέλ δήλωσε: «κάλεσα τον Πρόεδρο Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να σεβαστεί τη συμφωνία του ΟΗΕ».

Αναφέροντας ότι έθεσε επίσης το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι «αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Πρόκειται για την τήρηση των αρχών που έχουν συμφωνηθεί από τον ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες. Αυτό ισχύει και για το Χονγκ Κονγκ».

Ο Ευρωπαίος Πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης το ζήτημα της Ταϊβάν και τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ στην πολιτική της «μίας Κίνας».

Τονίζοντας την ανάγκη να συνεργαστούμε σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική και η ενεργειακή κρίση, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι η εξάλειψη της επιδημίας του Covid-19 παραμένει κοινή προτεραιότητα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ πρόσθεσε ότι έδωσε στον Σι Τζινπίνγκ το μήνυμα ότι τα εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη είναι αποτελεσματικά και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση των δυο πολιτικών στη μεγάλη αίθουσα του Λαού, ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Σαρλ Μισέλ στην Κίνα λίγο μετά το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ αντανακλά την καλή θέληση της ΕΕ να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα.

Η Κίνα και η Ευρώπη είναι δύο μεγάλες δυνάμεις για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, δύο μεγάλες αγορές για την προώθηση της κοινής ανάπτυξης και δύο μεγάλοι πολιτισμοί για την προώθηση της ανθρώπινης προόδου. Είναι προς το κοινό συμφέρον της Κίνας, της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσουν την ανοδική δυναμική των σχέσεων Κίνας-ΕΕ και να επιμείνουν στο αμοιβαίο όφελος και στην κατάσταση win-win. Όσο πιο ταραγμένη είναι η διεθνής κατάσταση και όσο πιο έντονες είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η παγκόσμια σημασία των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης.

Η Κίνα θα συνεχίσει να βλέπει και να αναπτύσσει τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ από μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και τον συντονισμό με την ευρωπαϊκή πλευρά για την προώθηση μιας σταθερής και εκτεταμένης συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

Ο Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ και τα 5 χαρακτηριστικά του εκσυγχρονισμού κινεζικού τύπου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα, οι αλλαγές στον κόσμο, στην εποχή και στην ιστορία επιταχύνονται και όλες οι χώρες σκέφτονται για το πώς θα προχωρήσουν, και το 20ό Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ έδωσε την απάντηση της Κίνας, η οποία είναι: να εμείνει στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, στην ιδεολογία της ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο, να εμβαθύνει τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα- να ακολουθήσει σταθερά μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης, να εμείνει στη διπλωματική πολιτική της διαφύλαξης της παγκόσμιας ειρήνης και της προώθησης της κοινής ανάπτυξης- και να δεσμευτεί για την οικοδόμηση ενός ανθρώπινου πεπρωμένου.

Έχει δεσμευτεί να προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας του ανθρώπινου πεπρωμένου.

Η ανάπτυξη της Κίνας είναι μια αυξανόμενη δύναμη για την ειρήνη στον κόσμο και η Κίνα δεν θα διεκδικήσει ποτέ ηγεμονία ή θα επεκταθεί. Αυτή είναι η επίσημη πολιτική δέσμευση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και αντανακλά τη βούληση περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων.

"google ad"

Είμαστε σίγουροι και ικανοί να εισάγουμε συνεχώς πολύτιμη ασφάλεια και σταθερότητα στη διεθνή κοινότητα με τη σταθερότητα του δικού μας συστήματος, της διακυβέρνησης, των πολιτικών και της ανάπτυξής μας. Ο εκσυγχρονισμός κινεζικού τύπου και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι επιλογές που έγιναν από την Κίνα και την Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές πρέπει να κατανοούν και να υποστηρίζουν η μία την άλλη. Η Κίνα αναμένει από την ΕΕ να καταστεί σημαντικός εταίρος της Κίνας στην πορεία της προς τον εκσυγχρονισμό κινεζικού τύπου και να μοιραστεί τις ευκαιρίες της κινεζικής μεγα-αγοράς, του θεσμικού ανοίγματος και της εμβάθυνσης της διεθνούς συνεργασίας.

Τεσσερα σημεία για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΕΕ

Ο Σι Τζινπίνγκ πρότεινε τέσσερα σημεία σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Πρώτον, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις σωστές αντιλήψεις. Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις στρατηγικές διαφορές ή συγκρούσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Η Κίνα δεν θέλει να διεκδικήσει την ηγεμονία και ποτέ δεν έχει εμπλακεί, ούτε πρόκειται να εμπλακεί, σε εξαγωγή συστημάτων.

Η Κίνα υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ενότητα και την ευημερία της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καθιερώσουν μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα, θα εμείνουν στην ειρηνική συνύπαρξη και στις πολιτικές αμοιβαίου οφέλους και νίκης έναντι της Κίνας, θα υπερβούν την ψυχροπολεμική σκέψη και την ιδεολογική αντιπαράθεση, θα υπερβούν τη θεσμική αντιπαράθεση και θα αντιταχθούν σε κάθε μορφή «νέου ψυχρού πολέμου».

Δεύτερον, πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τις διαφορές. Το κλειδί είναι να σέβεται ο ένας τις κύριες ανησυχίες και τα βασικά συμφέροντα του άλλου, ιδίως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, και να μην παρεμβαίνει ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, ώστε να διατηρηθεί από κοινού η πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης. Η Κίνα είναι πρόθυμη να διεξάγει τον διάλογο Κίνας-ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Τρίτον, απαιτείται υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας. Η Ευρώπη είναι σημαντικός εταίρος και δικαιούχος της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας. Η Κίνα θα εφαρμόσει ένα υψηλό επίπεδο ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και θα επιταχύνει την οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, και καλωσορίζει την ευρωπαϊκή πλευρά να συνεχίσει να συμμετέχει και να συνεχίσει να κερδίζει μαζί.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής, να ενισχύσουν τη συμπληρωματικότητα των πλεονεκτημάτων της αγοράς, του κεφαλαίου και της τεχνολογίας, να οικοδομήσουν από κοινού νέους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, όπως η ψηφιακή οικονομία, η προστασία του πράσινου περιβάλλοντος, η νέα ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη, να διασφαλίσουν από κοινού την ασφάλεια και τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού της βιομηχανικής αλυσίδας, να αντιταχθούν από κοινού στην “αποσύνδεση και το σπάσιμο της αλυσίδας” και τον προστατευτισμό και να αντιταχθούν από κοινού στην πολιτικοποίηση των οικονομικών, εμπορικών και τεχνολογικών ανταλλαγών. Οπλοποίηση.

Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ελπίζει ότι η ΕΕ θα καταργήσει τις παρεμβάσεις και θα παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Τέταρτον, πρέπει να ενισχύσουμε τον διεθνή συντονισμό και τη συνεργασία. Η Κίνα και η Ευρώπη υποστηρίζουν αμφότερες τη διατήρηση του διεθνούς συστήματος με πυρήνα τα Ηνωμένα Έθνη και μπορούν να συνεργαστούν για να ασκήσουν πραγματική πολυμέρεια, να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και να διασφαλίσουν από κοινού την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και της δημόσιας υγείας και να ενισχύσουν την πρόσδεση και τη συνεργασία των αντίστοιχων δημόσιων προϊόντων υψηλής ποιότητας και των πλατφορμών συνεργασίας τους.

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της ευρωπαϊκής πλευράς στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και στις παγκόσμιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τη στρατηγική «Παγκόσμια Πύλη» της ΕΕ, και θα προωθήσουν το διάλογο και τη συνεργασία σε διάφορους τομείς μέσω διαφόρων υφιστάμενων μηχανισμών για την επίτευξη περισσότερων αποτελεσμάτων.

Τι είπε ο Μισέλ

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με το Κινεζικό ΥΠΕΞ, συνεχάρη τον Κινέζο ηγέτη για την επανεκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και εξέφρασε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Ζιανγκ Ζεμίν μετά από μακρά ασθένεια. Είπε ότι η τρέχουσα διεθνής κατάσταση και η γεωπολιτική υφίστανται βαθιές και πολύπλοκες αλλαγές και ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κρίσεις.

Η Κίνα δεν επεκτείνεται και αποτελεί σημαντικό εταίρο για την τήρηση των σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την υποστήριξη της πολυμέρειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά την ευκαιρία να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο αμέσως μετά το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και είναι έτοιμη να συζητήσει σε βάθος με την Κίνα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρίνειας για σημαντικά ζητήματα σε όλες τις πτυχές των ευρω-κινεζικών σχέσεων, για να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση, να προωθήσει το διάλογο και τη συνεργασία και να διαχειριστεί σωστά τις διαφορές.

Η ΕΕ εμμένει στη στρατηγική της αυτονομία και δεσμεύεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των δικών της ικανοτήτων και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ΕΕ τηρεί την πολιτική της μίας Κίνας, σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να αποτελέσει αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο της Κίνας. Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πρόθυμη να οργανώσει την επόμενη φάση των επαφών υψηλού επιπέδου με την Κίνα, να μειώσει τις παρεξηγήσεις και τις λανθασμένες εκτιμήσεις μέσω του ενισχυμένου άμεσου διαλόγου και της συνεργασίας, να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία και να αντιμετωπίσει από κοινού καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή και η δημόσια υγεία. Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για τη διαδικασία της επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας, να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας σε διάφορους τομείς.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ο Σι Τζινπίνγκ ανέπτυξε τη θέση αρχών της Κίνας, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα παλιό κινεζικό ρητό που λέει ότι «μια πυρκαγιά στην πύλη της πόλης θα επηρεάσει τα ψάρια στη λίμνη».

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ασίας και της Ευρώπης να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα. Υπό την παρούσα κατάσταση, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση και η επέκταση της κρίσης, να επιμείνουμε στην πειθώ και την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών, να διαχειριστούμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης και να επαγρυπνούμε απέναντι στον κίνδυνο αντιπαράθεσης μεταξύ των στρατοπέδων.

Η Κίνα στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εντατικοποίηση των διαμεσολαβητικών της προσπαθειών και στην πρωτοπορία για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Η Κίνα ήταν πάντα στο πλευρό της ειρήνης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο με τον δικό της τρόπο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...