24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

«Μοναστήρι του Καρόλου», ένας ιδιαίτερος κόσμος τέχνης στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ενας κόσµος, σαν ένα παράξενο, εξωτικό πουλί, οικείο και σπάνιο ταυτόχρονα, περιμένει να ανοιχτεί στον κόσμο. Μέσα στο κέλυφος ενός ενετικού μοναστηριού του 1583, που αργότερα έγινε κατοικία Τούρκου άρχοντα, στην παλιά πόλη των Χανίων, στη σκιά του μιναρέ, κοντά στην Αγορά και μέσα στα δαιδαλώδη στενά, βρίσκονται όλα όσα αγάπησε στη ζωή του ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ο Κάρολος Καμπελόπουλος. Είναι ένα νέο σημείο στον πολιτιστικό χάρτη των Χανίων, το «Μοναστήρι του Καρόλου».

Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Κάιρο το 1931, ο Κάρολος Καμπελόπουλος ήταν κομμωτής διάσημων κεφαλών στο Παρίσι των μεταπολεμικών δεκαετιών, γλύπτης ο ίδιος και δαιμόνιος συλλέκτης (με ένα καταπληκτικό γούστο). Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, συνδέθηκε με καλλιτέχνες και αστέρες του κινηματογράφου, με τη διανόηση και το τζετ σετ, έζησε στο έπακρο τα φωτεινά χρόνια του μεταπολεμικού κόσμου, μέσα στην ομορφιά της τέχνης.

Κληρονομιά το βλέμμα του

Η κληρονομιά του είναι το βλέμμα του. Ωραίος στη μορφή, ο Κάρολος Καμπελόπουλος στράγγιξε τη ζωή, δούλευε διαρκώς. Οταν δεν εργαζόταν, δημιουργούσε τα έργα του (κυρίως γλυπτά) ή ασχολιόταν με τις συλλογές του (με έργα τέχνης από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα). Αυτό που θα δει ο επισκέπτης στο «Μοναστήρι του Καρόλου» είναι το ξεδίπλωμα μιας ζωής μέσα στη δημιουργία, μέσα σε θαυμάσια τεκμήρια και έργα τέχνης. Μια τεράστια γκάμα υψηλού γούστου από το μπαρόκ έως τον μοντερνισμό. Το παλιό μοναστήρι (Santa Maria della Misericordia) αποκτήθηκε από τον Κάρολο Καμπελόπουλο το 1991. Επένδυσε πολλά για τη δεκαετή αποκατάστασή του (βάσει παλιάς γκραβούρας) και σταδιακά έγινε και Χανιώτης.

Αυτό που θα δει ο επισκέπτης είναι το ξεδίπλωμα μιας ζωής μέσα στη δημιουργία.

Μέσα στα αλλεπάλληλα δωμάτια και επίπεδα του «Μοναστηριού» ακολουθούσα την ξεναγό μου, την κ. Στέλλα Κουτσουπάκη, διευθύντρια του νέου μουσείου και γενική γραμματέα του Ιδρύματος Κάρολος Καμπελόπουλος, στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ. Τάκης Καλλιγέρης. Η Στέλλα Κουτσουπάκη προσφέρει στον επισκέπτη τη σύνθετη εμπειρία ενός βιώματος εν εξελίξει, καθώς γνωρίζει κάθε έκθεμα, κάθε γωνιά. Πέρασε ατελείωτο χρόνο οργανώνοντας τις συλλογές, με τη συνδρομή της μουσειολόγου και ιστορικού τέχνης Μυρτώς Κοντομιτάκη, και πλέον το Μουσείο του Καρόλου είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου.

Γεννημένος καλλιτέχνης και άνθρωπος τολμηρός στη ζωή με πίστη στο ταλέντο του, ο Κάρολος Καμπελόπουλος χτένισε κεφάλια διάσημων και ωραίων γυναικών στο Παρίσι, ξεκινώντας από τον οίκο Carita. Λάτρευε τη Μαρία Κάλλας. Ολόγυρα φωτογραφίες διασημοτήτων με αφιερώσεις. Κατρίν Ντενέβ, Μελίνα Μερκούρη. Από το προσωπικό, περνάμε στο μύχιο, στον όροφο με τα δικά του έργα, γλυπτά σε ορείχαλκο, με επιρροές Τζακομέτι ή Μουαρινιό. Ο Καβάφης, από τα χέρια του. Εμβλημα του μουσείου, ο «Μινώταυρος».

Οι αναρίθμητες συλλογές του αποκαλύπτουν πόσο αυτός ο άνθρωπος αγαπούσε τη ζωή. Από τη Γαλλία του 17ου αιώνα έως την Ελλάδα του 20ού, αντικείμενα, πίνακες, πορσελάνες, άμαξες, έπιπλα, πολύχρωμα γλυπτά, εξαίρετες κορνίζες, θρησκευτική τέχνη, εικόνες, ο ένας κόσμος δίπλα στον άλλον, μια δίνη της ιστορίας του γούστου. Σαν να περπατάς σε αλλεπάλληλα cabinets de curiosités. Η Μαρία Κάλλας δεσπόζει σε ένα πορτρέτο του Γιώργου Θωμά Γεωργιάδη (2006). Ολόγυρα, ο μπαρόκ κόσμος των συλλογών. Πυκνός, αφηγηματικός. Εργα αφιερωμένα. Ζαν Κοκτώ, Τσαρούχης, Φασιανός.

Το υπνοδωμάτιό του είναι και αυτό μέρος του μουσείου, αφού είναι ένας χώρος γεμάτος έργα τέχνης, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός. Το μουσείο ήταν δική του επιθυμία. Προβλέπεται στο καταστατικό του ιδρύματος ως ένας χώρος τέχνης ανοικτός στην κοινωνία. Η βιβλιοθήκη με τα έργα τέχνης που συνέλεγε ο Κάρολος Καμπελόπουλος είναι και αυτή μέρος του μουσείου και συνυπάρχει με τη βιβλιοθήκη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, που από το 2015 στεγάζεται στο μοναστήρι και αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Κάρολος Καμπελόπουλος.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ