19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή – Γαλλία 4-2 πεν. (2-2 κ.α, 3-3 παρ.): Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Μέσι, ο βασιλιάς στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών!

Ημερομηνία:

«Βασιλιάς» στον κορυφαίο τελικό της ιστορίας! Έπειτα από μια επική «μάχη» που κρίθηκε στα πέναλτι μετά το 3-3 των 120 λεπτών, ο Μέσι με δυο γκολ νίκησε τη Γαλλία του πρίγκιπα Μπαπέ (χατ τρικ) και έστεψε την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου!

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να βιώσει την απόλυτη λύτρωση στο… 90΄. Στο τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ, στην τελευταία του ευκαιρία να βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Μα κυρίως στην ύστατη ζαριά του να ολοκληρώσει αυτή την αιώνια υπόσχεση που ένιωθε ότι πάντα χρωστάει στην Αργεντινή: ένα Παγκόσμιο Κύπελλο! Και στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών, ο «βασιλιάς» Μέσι τα κατάφερε! Ακόμα κι αν η Γαλλία του πρίγκιπα Μπαπέ (χατ τρικ) σκαρφιζόταν κάθε φορά κι από έναν νέο τρόπο για να παραμένει ζωντανή, ο θρύλος της Αργεντινής με δυο γκολ έδειξε αποφασισμένος να στέψει τη χώρα του πρωταθλήτρια. Σε ένα μυθικό ματς με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων και… ισορροπία για 120 λεπτά κανονικής διάρκειας (2-2) και παράτασης (3-3), η Αργεντινή νίκησε 4-2 στα πέναλτι την παγκόσμια πρωταθλήτρια και της πήρε τον θρόνο ως νέα βασίλισσα του ποδοσφαίρου.

Βάσεις νίκης η Αργεντινή με Μέσι – Ντι Μαρία

Με τον Ντε Πολ να… φρουρεί την αριστερή πλευρά απέναντι στους Μπαπέ – Ερναντές και τον Ντι Μαρία να ξεκινά στην αριστερή πτέρυγα για να δημιουργεί αναταραχές, ο Σκαλόνι ανακάτεψε την τράπουλα και κατάφερε να πιάσει την Γαλλία προ εκπλήξεως. Προοδευτικά άλλωστε η Αργεντινή κέρδισε την κατοχή της μπάλας, ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και άρτια οργανωμένη με εκείνη στα πόδια της και φρόντισε να ρίξει προειδοποιητικές βολές στις προσπάθειες των Μακ Άλιστερ (5΄) και Ντι Μαρία (17΄).

Κι όσο η εικόνα του τελικού δεν άλλαζε, το προβάδισμα της Αλμπισελέστε έμοιαζε απλώς ως θέμα χρόνου. Έτσι κι έγινε όταν στο 23΄ο Ντι Μαρία… χόρεψε τον Ντεμπελέ και ο Γάλλος τον γκρέμισε μέσα στην περιοχή, με τον Μαρτσίνιακ να δείχνει κατευθείαν την άσπρη βούλα. Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Γιορίς από τα έντεκα βήματα, καταρρίπτοντας παράλληλα ακόμα ένα ρεκόρ καθώς έγινε ο μοναδικός στην ιστορία με γκολ σε όλα τα νοκ – άουτ ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το προβάδισμα χάρισε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική δύναμη στους Αργεντινούς που στο 36′ έφτασαν στο 2-0. Χάρη σε μια άριστη ανάπτυξη που ξεκίνησε από τα πόδια των Άλβαρες – Μέσι, ο Μακ Άλιστερ με υπέροχη παράλληλη μπαλιά σέρβιρε… μισό γκολ στον Ντι Μαρία, ο οποίος ολοκλήρωσε τη φάση και ξέσπασε σε δάκρυα!

Οι δραστικές εξελίξεις απαιτούσαν δραστικά μέτρα από τον Ντεσάν, ο οποίος απέσυρε στο 41΄τους άφαντους Ζιρού – Ντεμπελέ μήπως και αλλάξει την αποκαρδιωτική εικόνα των Μπλε που για ένα ολόκληρο ημίχρονο απέτυχαν να ολοκληρώσουν έστω και μια τελική…

«Αστραπή» Μπαπέ και 2-2 από το πουθενά…

Νομοτελειακά η Γαλλία έπρεπε να πάρει περισσότερα ρίσκα στο β΄μέρος, ανέβασε τις γραμμές της, αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλή περιοχή. Αντιθέτως, σαν σε… επανάληψη του ημιτελικού με την Κροατία, η Αργεντινή βρήκε περισσότερους χώρους κι αν δεν υπήρχε ο Γιορίς να νικήσει τον Μακ Άλιστερ σε τετ-α-τετ θα μπορούσε να είχε κλειδώσει το ματς από νωρίς (63΄).

Ο τελικός έδειξε να έχει «σβήσει», οι Γάλλοι δεν έβγαζαν ιδέες για να απειλήσουν την Αργεντινή, όμως μέσα σε ένα εφιαλτικό δίλεπτο τα πάντα ανατράπηκαν! Στο 79΄ο Κόλο Μουανί έμεινε όρθιος απέναντι στον Οταμέντι, ο οποίος τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή και έδωσε την ευκαιρία στους Μπλε να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο – άφαντος μέχρι εκείνο το σημείο – Μπαπέ θα ευστοχούσε από την άσπρη βούλα, με τον 23χρονο αστέρα να μην απογοητεύει και να γράφει το 2-1.

Ο πανικός (ως συνήθως σε αυτό το Μουντιάλ) δεν άργησε να κυριεύσει την Αργεντινή, η οποία… 97 δευτερόλεπτα αργότερα βίωσε την απόλυτη ψυχρολουσία! Έπειτα από έξυπνη πάσα του Τουράμ, ο Μπαπέ πάτησε περιοχή και με ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ τελείωμα έδωσε το φιλί της ζωής στη Γαλλία, όντας ο πρώτος μετά τον Ρονάλντο (2002) που πετυχαίνει δυο γκολ σε τελικό Μουντιάλ (81΄).

Ξαφνικά ο τελικός απέκτησε μια αχαρακτήριστη άγρια ομορφιά, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω – κάτω και τις δυο πλευρές να μετρούν από μια κορυφαία στιγμή για να πάρουν το παιχνίδι! Αρχικά ο Μαρτίνες στο 90+3΄σταμάτησε τον Ραμπιό μέσα από την περιοχή, ενώ στο 90+7΄ο Γιορίς απογειώθηκε και έδιωξε με υπερένταση την οβίδα του Μέσι, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε όλων των εποχών σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Προβάδισμα η Αργεντινή με Μέσι, απάντηση με μυθικό Μπαπέ

Κι αν κάποιος θεωρούσε πως η δράση θα μειωνόταν στο έξτρα ημίωρο της παράτασης, τότε δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο λάθος. Η Αργεντινή άλλωστε προσπάθησε να συνέλθει από το… σοκ που βίωσε και άγγιξε το 3-2 σε δυο περιπτώσεις εντός δευτερολέπτων με πρωταγωνιστή τον Λαουτάρο. Σε αμφότερες τις στιγμές ωστόσο ο Αργεντινός νικήθηκε από τον Ουπαμεκανό που του πήρε τη μπουκιά από το στόμα.

Η Αλμπισελέστε αρνούνταν να παραδώσει πνεύμα και τελικά δικαιώθηκε στο 109′ ! Ο Γιορίς νίκησε σε πρώτο χρόνο τον Λαουτάρο, όμως στην επαναφορά ο Μέσι βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και έγραψε το 3-2 προ κενής εστίας.

"google ad"

Όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, αλλά η Γαλλία είχε ακόμα έναν άσο στο μανίκι της…. Στο 117΄ο Μοντιέλ έκανε χέρι μέσα στην περιοχή, ο Μπαπέ ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και ευστόχησε για το 3-3 για ένα μυθικό χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (μόνο ο Τζεφ Χαρστ είχε πετύχει τρία γκολ στον τελικό Αγγλία – Δυτική Γερμανία πίσω στο 1966).

Οι δυο μονομάχοι στα τελευταία λεπτά ξεχύθηκαν στο γήπεδο, ξεχνώντας… τελείως την τέχνη της άμυνας, με το φινάλε να μετατρέπεται σε ροντέο. Λαουτάρο και Κόλο Μουανί ωστόσο έχασαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες για βάλουν την σφραγίδα τους στον τελικό, ο οποίος οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Μοιραίοι Κομάν – Τσουαμενί, ήρωας ο Μαρτίνες!

Εκεί όπου η… απειρία τελικά στοίχισε στη Γαλλία! Ο Μαρτίνες άλλωστε νίκησε τον Κομάν για να ανοίξει το δρόμο της νίκης για την Αργεντινή, ο οποίος χαλυβδώθηκε και από το άστοχο χτύπημα του Τσουαμενί στιγμές αργότερα. Αντίθετα οι Αργεντινοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι, ευστόχησαν σε όλες τις εκτελέσεις των πέναλτι και στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μπαπέ 0-1
Μέσι 1-1
Κομάν – Απόκρουση Μαρτίνες
Ντιμπάλα 2-1
Τσουαμενί – άουτ
Παρέδες 3-1
Κόλο Μουανί 3-2
Μοντιέλ 4-2

MVP: Στην τελευταία του παράσταση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Λιονέλ Μέσι έκανε τη διαφορά. Με δυο γκολ κόντρα στη Γαλλία αποχαιρέτησε την κορυφαία σκηνή ως ο βασιλιάς του κόσμου, εκπληρώνοντας εκείνο το όνειρο που ονειρευόταν από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τη φανέλα της Αργεντινής. Να της χαρίσει ένα Μουντιάλ!

Στο ύψος του: Μαρτίνες και Μπαπέ μοιράζονται αυτόν τον τίτλο. Από τη μια ο Αργεντινός κίπερ έπιασε το κρίσιμο πέναλτι του Κομάν αλλά και το τετ-α-τετ με τον Κόλο Μουανί στο 123΄, ενώ ο δεύτερος πέτυχε μυθικό χατ τρικ αλλά δεν αρκούσε για να χαρίσει το τρόπαιο στη Γαλλία.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ουσμάν Ντεμπελέ δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά για τη Γαλλία και ανάγκασε τον Ντεσάν να τον αποσύρει έπειτα από μόλις 41 λεπτά αγώνα. Σαν… αποκορύφωμα της κάκιστης εμφάνισής του στέκεται η γενικότερη συμπεριφορά που επέδειξε στη φάση που ο Ντι Μαρία κέρδισε πέναλτι για την Αργεντινή.

Η γκάφα: Την έκανε ο Οταμέντι στο 79΄για να δώσει το φιλί της ζωής στη Γαλλία. Ο Αργεντινός στόπερ νικήθηκε κατά κράτος από τον Κόλο Μουανί και τον γκρέμισε αφελώς μέσα στην περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους… εξαφανισμένους Μπλε να επιστρέψουν για τα καλά στον τελικό.

Το στραγάλι: Ο Πολωνός Μαρτσίνιακ αποφάσισε να δώσει ένα soft πέναλτι στην Αργεντινή σε μαρκάρισμα του Ντεμπελέ πάνω στον Ντι Μαρία. Σωστές οι αποφάσεις του να δείξει την άσπρη βούλα σε δυο περιπτώσεις για τη Γαλλία, ενώ σε γενικότερα πλαίσια κατάφερε να μην διακόψει την εξαιρετική ροή που είχε ο τελικός.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο κορυφαίος τελικός όλων των εποχών! Η Αργεντινή είχε τον έλεγχο για 80 λεπτά, την κυρίευσε πανικός στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, ενώ στην παράταση ο αγώνας μετατράπηκε σε ροντέο. Ένας αγώνας 0 αποθέωση του θεάματος, ο οποίος παράλληλα μας χάρισε μια μυθική σύγκρουση ανάμεσα σε Μέσι και Μπαπέ για να χορτάσουν ακόμα και οι γενιές ποδοσφαιρόφιλων που ακολουθούν…

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές (71΄Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96΄Φοφανά), Γκριεζμάν (71΄Κομάν), Ντεμπελέ (41΄ Κόλο Μουανί), Μπαπέ, Ζιρού (41΄Τουράμ)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μαρτίνες, Μολίνα (91΄Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (102΄Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία (65΄Ακούνια), Άλβαρες (102΄Λαουτάρο), Μέσι

https://www.youtube.com/watch?v=4ocHuLRdFY4

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...