19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μουντιάλ 2022: Ο επικεφαλής του τουρνουά είπε ότι 400-500 εργάτες πέθαναν στα έργα του Κατάρ

Ημερομηνία:

Το Μουντιάλ 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο αγωνιστικό κομμάτι του τουρνουά, όμως πολλοί φίλαθλοι είναι αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι για να κατασκευαστούν τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις πέθαναν πολλοί μετανάστες εργάτες. Απ’ όταν το Κατάρ ανέλαβε την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε μια σειρά από έργα τα οποία περιλάμβαναν την κατασκευή μερικών υπερσύγχρονων γηπέδων, νέου αεροδρομίου, νέου μετρό αλλά και ορισμένων εγκαταστάσεων οι οποίες θα αξιοποιούνταν κατά την διάρκεια του τουρνουά. Όμως μερικούς μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση των εργαζομένων άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα με αποτέλεσμα διάφορες οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία να ξεκινήσουν έρευνες αναφορικά με όσα συνέβαιναν στο Κατάρ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Χασάν Αλ-Θαουάντι, είπε ότι μεταξύ 400 και 500 μετανάστες εργάτες έχουν πεθάνει κατά την διάρκεια των εργασιών, αριθμός μεγαλύτερος από ό,τι ανέφεραν προηγουμένως οι αξιωματούχοι του Κατάρ. Σε μια συνέντευξη με τον Πιρς Μόργκαν που μεταδόθηκε στο TalkTV, ο Αλ-Θαουάντι ρωτήθηκε για τον αριθμό των θανάτων σε μετανάστες εργάτες ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε στο τουρνουά και είπε: «Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που έχει συζητηθεί».

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι υπήρξαν τρεις θάνατοι λόγω εργασίας στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και 37 θάνατοι που δεν σχετίζονται με την εργασία.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο επικεφαλής του Μουντιάλ ειπωθήκαν ξανά από τον εκπρόσωπο της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ ο οποίος πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αναφέρονται σε εθνικές στατιστικές που καλύπτουν την περίοδο 2014-2020 για όλους τους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία (414) σε εθνικό επίπεδο στο Κατάρ, καλύπτοντας όλους τους τομείς και τις εθνικότητες».

Βέβαια, ο Guardian εν τω μεταξύ, ανέφερε πέρυσι ότι 6.500 μετανάστες εργάτες από τη Νότια Ασία έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ από τότε που η χώρα ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο. άνθρωποι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν ταξιδέψει εκεί για να εργαστούν και ανέφεραν ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν άθλιες ενώ μερικοί έκαναν λόγο για κακή μεταχείριση και εκβιασμούς. Ωστόσο ο Χασάν Αλ-Θαουάντι, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τις προετοιμασίες του Κατάρ, αμφισβήτησε αυτό το νούμερο και είπε στο CNN ότι τα όσα έγραψε η έκθεση του Guardian ήταν παραπλανητική.

Εν τω μεταξύ, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε στο CNN τον περασμένο μήνα: «Ο αριθμός των 6.500 λαμβάνει τον αριθμό όλων των θανάτων ξένων εργατών στη χώρα σε μια περίοδο 10 ετών και τον αποδίδει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό δεν είναι αλήθεια και παραβλέπει όλες τις άλλες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, της τρίτης ηλικίας και των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης αδυνατεί να αναγνωρίσει ότι μόνο το 20% των ξένων εργαζομένων στο Κατάρ απασχολούνται σε εργοτάξια».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι μετανάστες εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν το 90% του συνολικού εργατικού δυναμικού του Κατάρ, με τον Πιρς Μόργκαν να κάνει ερώτηση σχετικά με το πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας.

«Νομίζω ότι γενικά η ανάγκη για εργασιακή μεταρρύθμιση υπαγορεύει ότι, ναι, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις», απάντησε ο Αλ-Θαουάντι. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό ήταν κάτι που αναγνωρίστηκε πριν υποβάλουμε προσφορά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο λειτούργησε ως όχημα, ως επιταχυντής, ως καταλύτης λόγω των προβολέων που έπεσαν εδώ. Έτσι πήραμε ορισμένες πρωτοβουλίες για να διαχειριστούμε ορισμένα πράγματα».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...