16.8 C
Chania
Monday, April 22, 2024

Μπλίνκεν – Δένδιας: «Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Ημερομηνία:

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την εγκαινίαση του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ποτέ η συνεργασία μας δεν ήταν πιο στενή»

«Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή. Ήμουν κι εγώ στην Τουρκία και όπου και να πήγα και σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

«Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεραγαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια.

Επισήμανε πως αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

"google ad"

Προσέθεσε πως οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είνα σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

«Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό»

«Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και να πετάξω πάνω από τις περιοχές. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι εσένα και τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που προσφέρατε στην Τουρκία. Η συμπεριφορά της ΕΜΑΚ την οποία θα γνωρίσω αργότερα δείχνουν το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «είμαστε δυο διαφορετικές δημοκρατίες που προσπαθούμε να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στις ΗΠΑ ιδρυθήκαμε σαν χώρα με μια ιδέα και η ιδέα αυτή είναι ελληνική. Πέρυσι η Ελλάδα είχε επιδείξει την θέληση που έχει να στηρίζει αυτές τις αξίες. Κανείς δεν θέλει αυτό τον πόλεμο αλλά από την στιγμή που οι εχθροπραξίες της Ρωσίας συνεχίζονται πρέπει να υπερασπιστούμε την ειρήνη. Για να μην ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και πολλοί αναθεωρητικοί ηγέτες να πουν το ίδιο. Η επίθεση Πούτιν ήταν μια στρατηγική αποτυχία χάρη στο κουράγιο του ουκρανικού λαού αλλά και την βοήθεια. Η Ελλάδα ήταν μια σιωπηλή στήριξη στην πλευρά της Ουκρανίας».

«Ξεκινήσαμε τον 4ο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράψαμε μια συνέχεια σε αυτή την συμφωνία πέρυσι και από τότε οι δυο μας στρατοί κάνουν μαζί ασκήσεις και είναι σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας για να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία. Μέσα από το νέο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας η Βουλγαρία μπορεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ. Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας. Έχουμε τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου».

«Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ευθύς αμέσως παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον Νίκο Δένδια και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ