16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μπουρλά: Θετικά στοιχεία για το χάπι ενάντια στον κορονοϊό – «Κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς» – Όχι στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Ημερομηνία:

Κατηγορηματικά αντίθετος προς την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων εμφανίστηκε ακόμα μια φορά ο CEO της εταιρείας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να έχει εμβόλια όλος ο κόσμος είναι δύο πράγματα: το ένα είναι να έχουμε παραγωγή εμβολίου για όλους και το δεύτερο είναι να τα δίνουμε σε τιμές που όλοι να μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν» σημείωσε ο κ. Μπουρλά.

Ξεκινώντας από την τιμή πώλησης του εμβολίου, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα λύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφού το εμβόλιο διατίθεται σε διαβαθμισμένη τιμή ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, δηλαδή ανάλογα σε ποια κατηγορία οικονομικής ανάπτυξης την εντάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το εμβόλιο πωλείται «με ένα επίπεδο τιμών για τις πλούσιες χώρες του πλανήτη» οι οποίες είναι «οι τιμές που ξέρουμε στην Ευρώπη για παράδειγμα» και ισοδυναμούν με την τιμή «ενός γεύματος, άμα θέλεις να παραγγείλεις» ενώ «δίνεται δωρεάν στους πολίτες από τις κυβερνήσεις» είπε ο κ. Μπουρλά. Οι χώρες που βρίσκονται στην μεσαία κατηγορία «πληρώνουν τη μισή από αυτή την τιμή» και οι χώρες που βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση οικονομικής ανάπτυξης «που είναι οι χώρες της Αφρικής, κάποιες χώρες της Ασίας, κάποιες χώρες στη Λατινική Αμερική» το παίρνουν σε επίπεδο «κόστους» τόνισε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «επομένως, το θέμα της τιμής βγήκε έξω».

Στο ζήτημα της επαρκούς παραγωγής εμβολίων «για όλο τον κόσμο» ο κ. Μπουρλά είπε: «Έχω πάρα πάρα πολύ καλά νέα και τα οποία προσωπικά μετέφερα στον πρόεδρο Μπάιντεν». «Αυτή τη στιγμή ο εσωτερικός μας στόχος ως εταιρεία είναι να παράγουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις αυτόν το χρόνο. Αυτές δεν είναι δόσεις για τους πλούσιους ή τους φτωχούς, δεν είναι δόσεις για το βορά ή το νότο, είναι δόσεις για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά ενώ συμπλήρωσε ότι και το 2022 αναμένουν μια παραγωγή 4 εκατομμυρίων δόσεων «και αυτά είναι από μια εταιρεία μόνο».

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε για παράδειγμα 3 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή» τόνισε ο κ. Μπουρλά αλλά «αυτό που λείπει είναι τα υλικά, τα οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα».

Ο κ. Μπουρλά εξέθεσε τον κίνδυνο με την ενδεχόμενη απελευθέρωση των πατεντών σε εταιρείες που «θα τους πάρει δύο χρόνια» να καταφέρουν να παράγουν το εμβόλιο, «να αρχίσουν να παραγγέλνουν αυτές τις πρώτες ύλες για να τις κρατάνε στις αποθήκες τους». «Αυτό θα φέρει σε ανασφάλεια όλο τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Μπουρλά, θέτοντας ζήτημα «επάρκειας των υλικών».

Ως προς την αδειοδότηση και τον έλεγχο ποιότητας για τις εταιρείες αυτές, ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι αρμόδιος φορέας είναι ο εκάστοτε τοπικός φορέας, δηλαδή «το FDA είναι αρμόδιο μόνο για την Αμερική, οι Ευρωπαϊκές Αρχές μόνο για την Ευρώπη, στην Ινδία είναι ο ινδικός οργανισμός υπεύθυνος» και ούτω καθ′ εξής, ενώ «οποιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει υλικά αυτήν τη στιγμή από οποιονδήποτε στον κόσμο.

Η έρευνα για το χάπι

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί να σου δώσει τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία» δήλωσε ο κ. Μπουρλά. «Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες». «Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».

Για την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής «ξέρουμε ότι το εμβόλιο μας καλύπτει για τουλάχιστον 6 μήνες», αλλά «συνεχίζουμε να αγνοούμε εάν μετά τους 6 μήνες η προστασία θα κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα για παράδειγμα έως τους 12». «Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση κάπου μεταξύ στους 8 και τους 12 μήνες» αλλά «αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με τα στοιχεία» είπε ο κ. Μπουρλά, εξηγώντας ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία. Ως προς την τρίτη δόση ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι ίδια με τις προηγούμενες.

Για τη συχνότητα εμβολιασμού μετά την ολοκλήρωση των τριών δόσεων αυτών, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η πρόβλεψή του με τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουμε σε ετήσιους εμβολιασμούς».

Για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Μπουρλά ήταν κατηγορηματικός ότι «μέχρι στιγμής με όλα τα στοιχεία που έχω δει δεν υπάρχει καμία που να ξεφεύγει από την αποτελεσματικότητα του δικού μας εμβολίου» και η Pfizer κάνει «πειράματα συνεχώς» και ελέγχει «την αποτελεσματικότητα».

«Το βασικό μάθημα που μάθαμε, νομίζω, από αυτήν την πανδημία είναι το πόσο δυνατή είναι η επιστήμη και πόσο χρήσιμη, αλλά, θα το επαναλαμβάνω, πόσο δυνατός και χρήσιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «αν και χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών του ιδιωτικού τομέα, ήταν ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος έφερε εμβόλια, θεραπείες, διαγνώσεις, αναπνευστήρες».

«Επομένως, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι ένα πλαίσιο στο οποίο η επιστήμη θα ανθεί μέσα στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι, εάν κάτι νέο συμβεί, όπως ήμασταν με τον κόβιντ» κατέληξε ο CEO της Pfizer.

"google ad"

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...