15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μυλοποταμίτες στην Αίγινα, στα χνάρια του… Καζαντζάκη!

Ημερομηνία:

Η  Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «ΟΙ ΑΣΣΥΡΩΤΟΙ» από το χωριό της Μητέρας του Νίκου Καζαντζάκη, οργάνωσαν, επίσκεψη στην Αίγινα, το νησί που αγάπησε και έγραψε πολλά από τα αριστουργήματα του ο διεθνούς φήμης συγγραφέας μας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

“Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου 2022 με μεγάλη συμμετοχή, τόσο από την Κρήτη, όσο και από την Αθήνα. Οι συμμετέχοντες, ξεπέρασαν τους 70! Πρώτος σταθμός της διήμερης εκδρομής ήταν το σπίτι στο οποίο έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης και οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να το δουν εξωτερικά, αλλά και να επισκεφθούν το εσωτερικό του! Μάλιστα για να τιμήσουν τη μνήμη του, το μουσικό συγκρότημα του Μανώλη Κλάδου, συμβολικά έπαιξε Λύρα και Λαούτο στην αυλή της οικίας και οι συμμετέχοντες χόρεψαν.

Η επίσκεψη στο εσωτερικό της Οικίας έγινε μετά από σχετική συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τη σημερινή Ιδιοκτήτρια Αριάδνη Κουντουλάκη, η οποία όταν ενημερώθηκε για το σκοπό της επίσκεψης και για το γεγονός ότι η εκδρομή οργανώθηκε με βασικούς συμμετέχοντες κατοίκους του χωριού που κατάγεται η μητέρα του συγγραφέα, συγκινημένη δέχθηκε με μεγάλη χαρά, να ανοίξει τις πόρτες του σπιτιού και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την ιστορία της οικίας και για τα αγαπημένα σημεία του Ν. Καζαντζάκη σε αυτό.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων Μανώλης Κυρίμης, ο Γ.Γ. της Ένωσης Δημήτρης Μαρής, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Οι Ασυρρώτοι» Ελένη Βερτούδου, ο πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαρής και το σύνολο των εκδρομέων, ευχαρίστησαν θερμά την κ. Κουντουλάκη επισημαίνοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για όλους η θετική ανταπόκρισή της να τους ξεναγήσει σε αυτή την ιστορική οικία. Στη συνέχεια ο Νίκος Σκουραδάκης ο οποίος κατάγεται από το Κρυονέρι και είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου, αναφέρθηκε με το γνωστό στιχουργικό ύφος του στη μνήμη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

54567

Το Σαββατο το βράδυ 15 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο εστιατόριο «Κρητών Γεύσεις» στην Αίγινα στην οποία ο Διευθυντής του Περιοδικού Αιγιναία και υπεύθυνος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για την Αίγινα Γιώργος Μπόγρης αναφέρθηκε στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Αίγινα και τα έργα που εμπνεύστηκε εκεί (δείτε σχετικό κείμενο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.saronicmagazine.gr/…/4807-133-xronia-apo-ti…).

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων Μ. Κυρίμης και η πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου Ε. Βερτούδου έδωσαν τιμητική πλακέτα στον Νίκο Σκουραδάκη για την προσφορά του στη συλλογή ιστορικών στοιχείων που αναδεικνύουν τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το χωριό της μητέρας του. Αμέσως μετά ακολούθησε γλέντι με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή επισκέφθηκαν το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου σημεία του νησιού με τουριστικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, Πέρδικα, Ναός Αφαίας, κ.α.). Τόσο η Παννελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποτάμων, όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Οι Ασσυρώτοι», εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους σε όλους όσους συμμετείχαν καθώς και σε εκείνους που συνέδραμαν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η εκδρομή στα χνάρια του μεγάλου συγγραφέα μας. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και στον Εκδοτικό Οίκο Διόπτρα ο οποίος παρείχε οπτικό υλικό από την βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου ο Ανήφορος το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Ευχαριστίες διατυπώνονται προς τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα και για την προσφορά του σε βιβλία του Ν. καζαντζάκη τα οποία κληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες και στο Μανώλη Κλάδο με το συγκρότημα του ο οποίος συμμετείχε στην Εκδρομή και με το συγκρότημα του συνέβαλε στην επιτυχία της επίσκεψης μας στην Αίγινα. Το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από την φωτογράφο και μέλος της εκδρομικής ομάδας Αθηνά Μαρή”.

ιθυττ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ