Μόνο 3 από τις 100 αιτήσεις της Κρήτης θα μπουν τελικά στον Αναπτυξιακό Νόμο

Κανένα σχόλιο

“Άνθρακες ο θησαυρός” για τα επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού θα είναι οι αιτήσεις που θα λάβουν το “πράσινο φως”, σε σύνολο 100 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο νησί μας. Οι εξελίξεις πυροδότησαν αντιδράσεις στις τάξεις των ξενοδόχων, με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης να ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια ώστε να ενταχθούν περισσότερα επενδυτικά σχέδια, τα οποία “τινάζονται στον αέρα” με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί, με φόντο το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και τον ΒΟΑΚ.

Ειδικότερα, εκτός οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου κινδυνεύουν να μείνουν αρκετά επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη, στον τομέα του τουρισμού, με τις εξελίξεις να προκαλούν την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών που πόνταραν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Μόλις 150 εκατομμύρια θα δοθούν σε επίπεδο χώρας για το 2022, την ώρα που οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ.

"Sponsored links"

Ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” είπε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνονται τόσο σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως το νέο αεροδρόμιο και ο Βόρειος Οδικός Άξονας, και με γοργούς ρυθμούς, και από εκεί και πέρα την επόμενη μέρα να μας βρει με καταλύματα τα οποία δε θα είναι αναλόγως ποιοτικά των αναπτυξιακών έργων που γίνονται».

Για έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι “σταγόνα στον ωκεανό” και που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη του νησιού κάνουν λόγο ξενοδόχοι, με τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης να ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς μόλις 4 με 5 θα είναι, όπως εκτιμάται, οι αιτήσεις που θα εγκριθούν σε σύνολο 100 αιτήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που δρομολογούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νησί, όπως το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο ΒΟΑΚ. Και ενώ τα επόμενα χρόνια προμηνύονται “χρυσά” για τον κρητικό τουρισμό, ξενοδόχοι δε θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του νησιού.

«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αφορά τα καταλύματα και περιλαμβάνει μόνο 150 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την Ελλάδα. Η Κρήτη θα πάρει 13 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει 100 αιτήσεις και μόνο 3ή 4 από αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν», υπογράμμισε ο κ. Βλατάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, υποστήριξε: «Είναι πολύ μικρό το ποσό για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι πάρα πολλές τα επόμενα χρόνια και πρέπει να αυξηθούν τα ποσά. Εάν δεν πάρουν οι επιχειρηματίες κάποια ποσά από αυτούς τους νόμους, δυστυχώς δε θα προχωρήσουν οι επενδύσεις».

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως αποτελεί πλέον όνειρο το γεγονός πως κάποιοι επενδυτές του τουρισμού έβλεπαν τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ως ένα καλό κίνητρο για να υπάρξει ανάκαμψη. Τα κονδύλια είναι αρκετά μειωμένα και, όπως εκτιμάται, ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ για το νησί μας.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί περιμένουμε μια “χρυσή” δεκαετία του τουρισμού. Η Κρήτη χρειάζεται περίπου τα διπλάσια κρεβάτια την επόμενη δεκαετία», είπε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, επισήμανε ότι «με το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου Καστελίου θα υπάρξουν καινούργιες προοπτικές. Θα ανοίξουν καινούργια ξενοδοχεία και δεν πρέπει τα παλιά ξενοδοχεία να μείνουν εκτός. Δεν πρέπει να έχουμε οπισθοδρόμηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά να κοιτάζουμε μπροστά».

"Sponsored links"

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, «τα χρήματα είναι λίγα ώστε να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο σκοπό. Και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη που πρέπει να επιδοτηθούν. Υπάρχουν παλιές τέτοιες μονάδες που πρέπει να προχωρήσουν σε εργασίες ανακαίνισης, να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν και να είναι σύμφωνες με τις παροχές υπηρεσιών που απαιτεί η εποχή μας. Πρέπει να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού των χρημάτων και να ενταχθούν κι άλλες επιχειρήσεις».

Επενδύσεις: «Στο τέλος θα δούμε μια “ξένη” Κρήτη»

Η πλειονότητα των αιτημάτων αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερης κλίμακας επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον, όπως τονίζει ο Μιχάλης Βλατάκης, επενδυτικά σχέδια που έχουν ξεκινήσει εργασίες μετά την υποβολή πρότασης στον Αναπτυξιακό Νόμο δε θα μπορούν να ενταχθούν μεταγενέστερα σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, «αυτές οι επενδύσεις που είναι ώριμες και θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και ποιοτική ανάπτυξη στα καταλύματα νομίζω πως πρέπει να ικανοποιηθούν».

Ο ίδιος επισήμανε πως «έρχονται πολλές ξένες εταιρείες, οπότε θα χρειαστεί να δοθούν χρήματα, γιατί στο τέλος θα δούμε μια “ξένη” Κρήτη και δε θα υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στα 10 ξενοδοχεία στην Κρήτη είναι ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων, 7 στα 10 έχουν πάνω από ένα έως τρία αστέρια, ένα στα 5 ξενοδοχεία στην Περιφέρεια είναι τεσσάρων αστέρων, ενώ λιγότερο από ένα στα 10 αφορά σε καταλύματα πέντε αστέρων.

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live