Μ. Βολουδάκης: Μπορεί να αυξάνονται οι ώρες εργασίας όμως λόγω 4ήμερου θα μειώνεται ο χρόνος στις μετακινήσεις

Κανένα σχόλιο

Συνεχίζονται οι δημιουργικές απόπειρες των βουλευτών της ΝΔ να ωραιοποιήσουν το εργασιακό νομοσχέδιο…

«Ξέρετε ότι στην πράξη , έτσι κι αλλιώς, πολλοί δουλεύουνε 10ωρα σήμερα; Κι επειδή δεν υπάρχει σήμερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν ελέγχεται αυτό; Ξέρετε ότι έτσι (σ.σ. οι εργαζόμενοι) θα κερδίσουν 20% στους χρόνους της μετακίνησής τους κάθε εβδομάδα;».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος – Κωνσταντίνος Βολουδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στη Βουλή, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα θετικά σημεία των προωθούμενων ρυθμίσεων. Απαντώντας σε επικριτκά δημοσιεύματα, ο βουλευτής διευκρίνισε μέσω tweet του: «Μίλησα για το χρόνο στις μετακινήσεις που κερδίζει (μεταξύ άλλων) ο εργαζόμενος με το 4ήμερο».

"Sponsored links"

Δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε, πάντως, κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα χαρούν για την «ωφέλεια» αυτή, από τη στιγμή που όπως επεσήμανε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής:

«Η δυνατότητα συµψηφισµού των ωρών εργασίας ενός χρονικού διαστήµατος, µε τις λιγότερες ώρες απασχόλησης ενός άλλου αντιστοίχου χρονικού διαστήµατος, ασκεί άµεση επίδραση στην εφαρµογή των διατάξεων της κείµενης νοµοθεσίας που αφορούν την υπέρβαση των χρονικών ορίων εργασίας, ενώ επιδρά και στο κόστος εργασίας όπως και στην αµοιβή των εργαζοµένων. Υπό το ισχύον σήµερα νοµικό καθεστώς, δεν επιτρέπεται, κατά κανόνα, να επιβληθεί, ή ακόµη και να συµφωνηθεί, διά της ατοµικής σύµβασης εργασίας, ο συµψηφισµός των περισσότερων του κανονικού ωρών εργασίας µίας ηµέρας ή µίας εβδοµάδας, µε τις λιγότερες ώρες εργασίας µιας άλλης ηµέρας της ιδίας εβδοµάδας ή µίας άλλης εβδοµάδας (…)».

Επίσης η διευθέτηση του χρόνου εργασίας «καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες (επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση εργασίας, συµφωνία εργοδότη και επιχειρησιακής συνδικαλιστικής οργάνωσης οποιουδήποτε είδους για τα µέλη της, συµφωνία του εργοδότη και του συµβουλίου των εργαζοµένων, συµφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων)» κατά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία σχολιάζει ότι με «την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο».

Για τα ζητήματα αυτά, το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών δεν είχε πολλά να πει…

ieidiseis.gr

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live