Ασφυκτική η κατάσταση στον χώρο του «Ψυγείου» στο λιμάνι Ηρακλείου, όπου ήδη φιλοξενούνται άτομα από προηγούμενα περιστατικά
Νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο σημειώθηκε τις πρωινές ώρες νότια του Ηρακλείου, όπου πλωτό του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε συνολικά 41 άτομα.
Οι 41 μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα η επιχείρηση συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ενώ οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν από εναέριο μέσο της δύναμης Frontex. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια δρομολογήθηκε η μεταφορά τους στο λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στον χώρο του «Ψυγείου», όπου η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα πιεστική, καθώς ο χώρος είναι ήδη επιβαρυμένος από προηγούμενες αφίξεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και μία γυναίκα. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι προέρχονται από το Σουδάν, ενώ ένα άτομο ανέφερε ότι είναι από την Αίγυπτο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού και οι τοπικές αρχές αναμένεται να ξεκινήσουν με την άφιξή τους στο Ηράκλειο τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταγραφή και ταυτοποίησή τους, ενώ συνεχίζεται η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Κρήτης.
Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αφίξεων το τελευταίο διάστημα, με τις υποδομές φιλοξενίας να βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν οι συνεχείς αφίξεις από τη νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στον χώρο φιλοξενούνται ήδη περίπου 240 μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμη 192 άτομα που διασώθηκαν τις πρωινές ώρες της Τρίτης σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης νότια των Καλών Λιμένων.
Λόγω της έλλειψης χωρητικότητας, σημαντικός αριθμός ατόμων παραμένει σε εξωτερικό χώρο, δίπλα στο κτίριο, χωρίς να μπορεί να εξυπηρετηθεί εντός των εγκαταστάσεων.
Την ίδια ώρα, το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου εκφράστηκε εκ νέου η αντίθεση στη σχεδιαζόμενη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή του πρώην ΚΤΕΟ, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση έξω από τον χώρο και στη συνέχεια παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.



