Νέα μελέτη δείχνει ποιες τροφές μειώνουν το άγχος

Κανένα σχόλιο

Η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του αντιλαμβανόμενου στρες, διαπιστώνει νέα μελέτη, η οποία διερευνά τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος, της λειτουργίας του εντέρου και του στρες.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κορκ της Ιρλανδίας μελέτησαν μια ομάδα συμμετεχόντων οι οποίοι ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και μέτρησαν τα επίπεδα στρες. Η δρ Κίρστεν Μπέρντινγκ, διατροφολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Συμβούλιο Έρευνας, συνεργάστηκε με τον νευροεπιστήμονα Τζον Κράιαν και τον ψυχίατρο Τεντ Ντάιναν, στον σχεδιασμό μιας δίαιτας η οποία περιλάμβανε μεγαλύτερη ποσότητα πρεβιοτικών και ζυμωμένων τροφίμων, τη λεγόμενη «ψυχοβιοτική» δίαιτα.

Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλάμβανε καθημερινά 6-8 μερίδες φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικές ίνες (όπως κρεμμύδια, πράσα, λάχανο, μήλα, μπανάνες και βρώμη), 5-8 μερίδες δημητριακών και 3-4 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα. Επιπλέον οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους 2-3 μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως ξινολάχανο, κεφίρ ή κομπούτσα). Οι συμμετέχοντες στη δίαιτα ελέγχου έλαβαν μόνο γενικές διατροφικές συμβουλές με βάση τη διατροφική πυραμίδα.

"Sponsored links"

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν την ψυχοβιοτική δίαιτα για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασαν μείωση του στρες, ενώ εκείνοι που την ακολούθησαν αυστηρά, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο 40 χημικών ουσιών, ενώ παρατήρησαν μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των μικροβίων. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε τόσο στην ομάδα θεραπείας όσο και στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του στρες σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Τζον Κράιαν, αντιπρόεδρος έρευνας και καινοτομίας του πανεπιστημίου Κορκ, και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει ένα από τα πρώτα δεδομένα στην αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος και του στρες. Η υιοθέτηση μιας διατροφής που στοχεύει στη θετική διαμόρφωση της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να μειώσει το στρες, αλλά απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών».

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Τεντ Ντάιναν και συν-επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε: «Εμείς οι ψυχίατροι σπάνια δίνουμε διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς μας. Η έρευνά μας τα τελευταία χρόνια παρέχει στοιχεία ότι η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος. Ας ελπίσουμε ότι η παρούσα μελέτη θα ενθαρρύνει τους ψυχιάτρους να συμπεριλάβουν τις διατροφικές συμβουλές ως μέρος της ολιστικής διαχείρισης των ασθενών».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «Molecular Psychiatry».

ΠΗΓΗ: ScienceX

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live