20.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Νέα χρονιά με αυξήσεις έως 15 ευρώ το μήνα από τη ΔΕΗ

Ημερομηνία:

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από την 1η Ιανουαρίου, οι οποίες θα κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ, κατά μέσο όρο το μήνα, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρθούρος Ζερβός. Μέχρι την 1η Ιουλίου 2013, οι αυξήσεις αναμένεται να έχουν φτάσει στο 48,7%!

Αναπτύσσοντας τα σχέδια της ΔΕΗ στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, με αφορμή τον επαναδιορισμό του στη θέση του προέδρου, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι:

  • για κατανάλωση 0-400 κιλοβατώρες η αύξηση θα είναι περίπου 5 ευρώ
  • για κατανάλωση 400-800 κιλοβατώρες η αύξηση θα είναι 10 ευρώ
  • για κατανάλωση 800-3.000 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση, η αύξηση θα είναι15 ευρώ
  • για κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών και άνω αύξηση 20 ευρώ

Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ θα γίνουν σταδιακά σε τρεις φάσεις, προκειμένου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 να έχουν φτάσει στο 48,7%.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο «και με διαφορά» στην ευρωζώνη, ακόμα και από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αυξήσεις γίνονται βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά και της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει η χώρα από το 2010.

«Είναι ανάγκη να υπάρξουν «κοστοβαρή» τιμολόγια από την 1η Ιουλίου 2013. Είναι μια απότομη προσαρμογή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια έπρεπε να γίνουν με ήπιο τρόπο από το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση. Δεν έγιναν αυξήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα καλούμαστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά για αυτό και είναι μεγάλες», σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο το οποίο αφορά περίπου 300.000 καταναλωτές ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, ανάπηρους ή χαμηλόμισθους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα και με την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η βάση του οικιακού κοινωνικού τιμολογίου, ώστε να καλύψει ακόμα περισσότερους καταναλωτές που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος ακινήτου που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές. Ωστόσο η μόνη του αναφορά ήταν στην αρχική του τοποθέτηση που επισήμανε: «Κληθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση για εμάς. Η ΔΕΗ αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος εισπρακτικός μηχανισμός για αυτό κληθήκαμε να το εισπράξουμε».

Τέλος, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις προχθές και μετά από 16 χρόνια πληρώθηκαν 52 εκατ. ευρώ που ήταν οι λογαριασμοί του ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στην Αττική.
Ξανά στον Άρειο Πάγο το τέλος ακινήτων

Εν τω μεταξύ, μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου για προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου για το χαράτσι της ΔΕΗ, που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση επί του αιτήματος του Δημοσίου συνεχίστηκε χθες, Τρίτη. Η απόφαση αναμένεται στην ερχόμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα κρίνεται εάν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του δικαστηρίου έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ