32.8 C
Chania
Thursday, July 18, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: 6 και 13 Οκτωβρίου οι εκλογές – «Δε θα επιτρέψω το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα κανενός»

Ημερομηνία:

Σκληρή επίθεση στους αντιπάλους του, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών, εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, ενώ ζήτησε να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους οι αρχηγοί σε ακόμα μία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα γίνει τρεις εβδομάδες πριν την εσωκομματική κάλπη.

Προτείνοντας τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψηφίους ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει «ανανέωση της πολιτικής εντολής και της εμπιστοσύνης του κόσμου της παράταξης μέχρι την ολική ανατροπή».

«Έκανα πράξη την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία. Εκείνη την εποχή κανείς δεν προδίκαζε ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες της ΝΔ, αλλά δεν έγινε. Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Μπορεί να ξαναγίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Πλουραριστική σύνθεση όλων των οργάνων. Ανοιχτά και αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας αποκλεισμός. Παρά τα όποια προβλήματα η βάση είχε εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα όργανα. Γεμίσαμε την Ελλάδα με γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Έγινε υπαρκτό, κατέκτησε δημόσιο χώρο», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τους καταστροφολογούντες της παράταξης του λέγοντας: «η αντιπολίτευση του ΤΙΚ ΤΟΚ υποχώρησε σημαντικά. Όποιος ψάχνει με απολιτικούς όρους ποιος θα κερδίσει τον Μητσοτάκη το σίγουρο είναι ότι θα υποστεί μία ήττα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε όσο ήθελα. Δεν πρέπει να καταστροφολογούμε. Την ώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν το πράσινο επέστρεψε στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Είχαμε 30 μονάδες διαφορά με την ΝΔ και τώρα είναι στο μισό η διαφορά μας με την ΝΔ και στις 2 μονάδες η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν ήταν αυτονόητα αυτά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράζεται, η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική ήττα εμείς καταστροφολογούμε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που προδίκαζαν οι αντίπαλοι μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συμπλήρωμα. Αυξήσαμε την επιρροή μας, καταφέραμε να απαντήσουμε στο “ποιον θα πάτε;”. Τώρα μας λένε “πώς θα κυβερνήσετε;”. Σε ένα χρόνο είχαμε 4 συνεχιζόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Παλέψαμε δίκαια και με αξιοπρέπεια αλλά άνισα. Δεν είχαμε τους ίδιους πόρους με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πήρα μία απόφαση: να γκρεμίσω όλα τα στερεότυπα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ρυθμίσαμε τα χρέη μας. Πολιτική αυτονομία σε τέσσερις εκλογές μάχες. Οι θέσεις μας είχαν ελάχιστη προβολή. Αν μας παρουσίαζαν στα μέσα όσο μας παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες να είστε σίγουροι ότι οι πάντες θα ήξεραν το πρόγραμμα μας».

»Έχω καθαρή τη συνείδηση. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν δεν εκγλωβιστούμε σε εσωστρέφεια θα είναι ο βασικός αγωνιστής της Αντιπολίτευσης. Να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αλαζονική κυβέρνησης της ΝΔ», είπε στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Έχω κάνει λάθη» 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνώρισε ότι έχει κάνει λάθη και ότι γι’ αυτά έχει ευθύνες. «Κερδίσαμε μεγάλες μάχες. Πετύχαμε σημαντικές νίκες απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ήταν χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες. Δυο φορές οδηγήσαμε σε παραίτηση το μισό Μέγαρο Μαξίμου. Κάναμε σοβαρή δουλειά σε επίπεδο προγράμματος. Ευρωαριστών τον Νίκο Χριστοδουλάκη και το InSocial και όλους τους ανθρώπους των Τομέων. Δώσατε απαντήσεις για την στέγαση, για την αγοραστική δύναμη, για τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε.

«Έχω κάνει λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη και την αναλαμβάνω. Σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», πρόσθεσε.

«Φύγε εσύ, να έρθω εγώ» 

Κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών στην λογική του «φύγε εσύ να έρθω εγώ γιατί θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς άλλο σχέδιο, χωρίς άλλη άποψη, χωρίς πρόταση. Από ανθρώπους που θέλουν να παίξουν ρόλο στην παράταξη μας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας πως «Όταν στο παρελθόν η παράταξη μου συγκρουόταν με συστήματα και μίντια ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης των εκλεγμένων προέδρων. Έχω να σας δώσω πολλά παραδείγματα σε όλες τις εποχές. Σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο σε μας προεκλογικά γιατί αναδείξαμε το θέμα των Τεμπών. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό»

Παρέλαβα κόμμα από την Φώφη Γεννηματά 

Κάνοντας αναφορά στην Φώφη Γεννήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι από την πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κόμμα, το οποίο το μεγάλωσε και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δε θα γίνει συνιστώσα κανενός.

 «Όταν στο παρελθόν η παράταξη μου συγκρουόταν με συστήματα και μίντια ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης των εκλεγμένων προέδρων. Έχω να σας δώσω πολλά παραδείγματα σε όλες τις εποχές. Σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο σε μας προεκλογικά γιατί αναδείξαμε το θέμα των Τεμπών. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ηθικό». 

«Από τη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα και το μεγάλωσα. Δε θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα σχέδια τους».

«Θα εξασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν πάμε σε διαλυτικό διχασμό. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου αλλά έχω ευθύνη να την κλείσω το συντομότερο δυνατό. Το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε με κόπους και θυσίες. Υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να βγάζει τον προγραμματικό του λόγο. Έκανα λάθη, κάναμε λάθη. Χρειαζόμαστε νέα δομή με ολιγομελές πολιτικό συμβούλιο το οποίο θα εφαρμόζει την στρατηγική μας». 

Συνέδριο μετά τις εκλογές και πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του είναι μετά τις εκλογές να γίνει ένα συνέδριο μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις.

«Συνέδριο μετά τις Εκλογές και θα καλέσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μέτωπο προοδευτικό με θέσεις, αξίες και αρχές. Αυτοί που έχουν όρεξη ας δουλέψουν. Με προτάσεις τεκμηριωμένες. Πρέπει να βρούμε σύγχρονη λειτουργία όπως τα άλλα κόμματα της Δυτικής Ευρώπης», είπε.

«Δεν έχω δεσμεύσεις – Δεν έχω αντίπαλο στην αίθουσα» 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στον εαυτό του λέγοντας πως είναι ελεύθερος από δεσμεύσεις και θα λειτουργήσει ενωτικά.

«Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Θα ενώσω δυνάμεις, θα επιταχύνω την τακτική μας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου. Σε 65 μέρες από σήμερα «50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 50 χρόνια δημοκρατική παράταξη». Αντίπαλοι μας δεν υπάρχουν σ’ αυτήν την εδώ την αίθουσα. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Η ενότητα μας έχει σφυρηλατηθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Δούκας: Μπαίνω μπροστά για να κάνω το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

Με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή για εκλογές στις 6 και 13 Οκτωβρίου, συμφώνησε ο Χάρης Δούκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στη σύντομη ομιλία του (λίγο περισσότερα από 10 λεπτά) δεσμεύτηκε για «νέα νικηφόρα πορεία, κόμμα ανοιχτό των μελών και όχι των μηχανισμών». Ζήτησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να έχει ρόλο ούτως ώστε «να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές».

Μάλιστα, ο Χάρης Δούκας υποστήριξε ότι θα κάνει τις προτάσεις του και στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής λέγοντας πως το κόμμα «δεν χρειάζεται Μεσσία αλλά ηγεσία».

Στην ομιλία του ο κ. Δούκας έκανε αναφορά σε όλους τους προηγούμενους προέδρους αναγνωρίζοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι αύξησε τα ποσοστά του κόμματος αλλά «ήρθε ο καιρός για υπέρβαση».

Δίνοντας ιδεολογικά σημεία στην ομιλία του ο Χάρης Δούκας επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως πλέον «ενώνουμε δυνάμεις όχι για να νικήσουμε τον Κασσελάκη αλλά για να νικήσουμε την Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη».

«Συμμετοχή και στήριξη. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξη σας. Ο τόπος έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ για μία νέα εθνική ατζέντα αλλαγών. Όχι στην ακινησία. Δεν απεμπόλησα ότι είμαι ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν μου το έλεγαν για να κερδίσω περισσότερες ψήφους», είπε ο Χάρης Δούκας.

Απαντώντας και στην κριτική του Γιάννη Κουτσούκου ο Χάρης Δούκας επανέλαβε την πρόθεση του να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε περίπτωση», είπε. Μάλιστα, το χαρακτήρισε «πλεονέκτημα διότι το τοπικό συναντά το εθνικό. Τώρα είναι η κρίση και η αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».  

Και επίσημα υποψήφιος ο Γερουλάνος

Με μηνύματα ενότητας ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

«Θέλω να ανακοινώσω σήμερα, επίσης συντεταγμένα και ενώπιον του κεντρικού οργάνου του Κινήματος, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Θα είναι τιμή μου, διότι αντιλαμβάνομαι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ως τη φυσική συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Παύλος Γερουλάνος ανακοινώνοντας και επίσημα την υποψηφιότητα του.

Με αναφορές σε Ελευθέριο Βενιζέλο και Ανδρέα Παπανδρέου ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε: «Ισότητα.  Δημοκρατική συμμετοχή.  Κοινωνική απελευθέρωση. Πρόοδος μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου. Ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και Περιφέρειας. Μια Ελλάδα ισχυρή. Αυτά, δεν είναι συνθήματα. Είναι ο γενετικός κώδικας της προοδευτικής παράταξης». 

Δίνοντας βάρος σε ιδεολογικά μηνύματα ο κ. Γερουλάνος ανέφερε πως «αν κάποτε είπαμε «ο Λαός στην Εξουσία», τώρα πρέπει να κάνουμε πράξη το «η Εξουσία στον Λαό». Αυτή είναι η βασική αρχή της πολιτικής μου πρότασης, της «Αναγέννησης».

Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για ένα «ανανεωμένο, “Αναγεννημένο”, πιστό στις αρχές και τις αξίες του, ΠΑΣΟΚ ούτως ώστε να να χτίσουμε τη μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Που θα κοιτάξει άμεσα στα μάτια τη Συντήρηση και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

«Για αυτό λοιπόν, ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας! Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική. Το τρίπτυχο της ευθύνης στο οποίο δεσμεύομαι. Το τρίπτυχο που εγγυάται την επιτυχία όλων μας», κατέληξε στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δέσποινα Βανδή: Ακύρωσε συναυλία της στην Τουρκία λόγω αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ

Τη φιλανθρωπική συναυλία της στο Τσεμέ της Τουρκίας ακύρωσε η Δέσποινα Βανδή καθώς...

Κορωνοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται και «επεκτείνονται» λόγω διακοπών – Πού υπάρχει έξαρση

Αυξάνονται και…. επεκτείνονται λόγω καλοκαιρινών μετακινήσεων τα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως...

Δεύτερη θέση για τον Χανιώτη σφυροβόλο Μιχάλη Αναστασάκη στη Λουκέρνη

O Μιχάλης Αναστασάκης αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ στη Λουκέρνη...

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενη στα Χανιά – Πιθανοί λόγοι της επίθεσης

Μια απρόσμενη επίθεση από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το βράδυ...