Με έντονες φραστικές καταγγελίες αλλά και με τελική ψήφο υπέρ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη τοποθετήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων για τη σύμβαση παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Παρότι στην κοινοβουλευτική συζήτηση εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για τις προβλέψεις του έργου, ψήφισαν υπέρ της κύρωσης της σύμβασης, προκαλώντας αίσθηση και πολιτική αντιπαράθεση.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές:
-
Ελένη Βατσινά (Ηρακλείου),
-
Κατερίνα Σπυριδάκη (Λασιθίου),
-
Μανόλης Χνάρης (Ρεθύμνου),
-
Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου),
μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για μια «θολή» συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ, την επιβολή άδικων διοδίων, τον αποκλεισμό της Σητείας από το έργο και τον αστικό διαμελισμό πόλεων όπως το Ηράκλειο.
Καταγγελίες χωρίς αντίκρισμα στην κάλπη
Παρά την αυστηρή κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση, οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη υπερψήφισαν τελικά τη σύμβαση στη Βουλή. Η στάση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε αντιφατική από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, που ανέμενε πιο συνεπή στάση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ψηφίζουμε τη σύμβαση για τον ΒΟΑΚ, στο όνομα του κρητικού λαού, αλλά δεν συνηγορούμε στο μοντέλο που έφερε η κυβέρνηση.»
Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια πολιτικής ισορροπίας, η οποία ωστόσο αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για το πραγματικό διακύβευμα της ψήφου: Τι σημαίνει η στα λόγια καταδίκη της σύμβασης όταν συνοδεύεται από έγκριση της στην πράξη;
Αντιδράσεις για την «εκ των υστέρων συναίνεση»
Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς παρατηρητές ως «συγκαλυμμένη συναίνεση», ενώ τοπικά στελέχη του κόμματος εκφράζουν σκεπτικισμό για το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται.
Παράλληλα, πολίτες της Κρήτης επισημαίνουν την αντίφαση μεταξύ της ρητορικής καταδίκης της σύμβασης και της τελικής επιλογής να δοθεί το “πράσινο φως” σε ένα έργο που, όπως καταγγέλθηκε, υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα.
Γιατί δεν επέλεξαν την αποχή;
Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν εύλογα ήταν γιατί, αφού διαφωνούν, δεν επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία ως ένδειξη αποστασιοποίησης. Δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία διέθετε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη σύμβαση, η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα – όμως είχε έντονο συμβολισμό.
Αντί γι’ αυτό, οι βουλευτές επέλεξαν να δώσουν θετική ψήφο, ενισχύοντας τελικά την εφαρμογή μιας σύμβασης για την οποία είχαν προηγουμένως διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις.
Πολιτική διγλωσσία ή υπεύθυνη στάση;
Η διπλή στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει έναν νέο γύρο πολιτικού διαλόγου γύρω από την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο μπορούν οι πολίτες να εμπιστεύονται εκπροσώπους που άλλα λένε από το βήμα της Βουλής και άλλα πράττουν στην κάλπη.