Να υπήρχαν και λεφτά…

Κανένα σχόλιο

Τόσοι διακανονισμοί χρεών, τόσες ευκολίες για πληρωμές δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή τη χώρα. Από τις τράπεζες, ως την κυβέρνηση και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τώρα και η ΔΕΥΑΧ όλοι καλούν τους πολίτες να ξοφλήσουν τα χρέη τους. Τόσοι πολλοί είναι που απαιτούν την εξόφληση των χρεών που δε θα ξέρεις πού να πληρωτοπληρώσεις. Να υπήρχαν και λεφτά…

Για να μιλήσω και σοβαρά, αυτό το μοντέλο που φαίνεται να καθιερώνεται, του διαχωρίζω τους πάμφτωχους και προσφέρω ένα “κοινωνικό τιμολόγιο”, κάνω και μια πρόταση για διακανονισμό στους υπόλοιπους, και μετά έχω το δικαίωμα να κάνω ότι θέλω – αφού έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου – είναι πολύ επικίνδυνο.

Και δεν εφαρμόζεται μόνο στη ΔΕΥΑΧ. Με παρόμοια λογική λειτουργούν πλέον και οι τράπεζες αλλά και η ίδια η κυβέρνηση στη σχέση που διαμορφώνει με τους πολίτες.

"Sponsored links"

Με άλλα λόγια ετοιμάζεται το πλαίσιο για ένα τεράστιο πλιάτσικο στις περιουσίες των καταχρεωμένων πολιτών, με όσο μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση γίνεται. Οι πολίτες πρώτα κατηγοριοποιούνται, μετά ενοχοποιούνται για τα χρέη, και ετοιμάζεται η επίθεση. Με τις κοινωνικές ομάδες η μία στραμμένη απέναντι στην άλλη.

Όλα αυτά τη στιγμή που η κρίση που οδήγησε στην έκρηξη των χρεών όχι απλά δεν τελείωσε αλλά τώρα γιγαντώνεται. Και ενώ όλοι ζητούν να πληρωθούν τα χρέη, το χρήμα στις τσέπες όπως και αυτό που κυκλοφορεί λιγοστεύει. Είναι φυσικό λοιπόν, όταν τα χρήματα λιγοστεύουν και τα χρέη μεγαλώνουν και γίνονται απαιτητά να διαμορφώνονται οι συνθήκες ενός πλιάτσικου εις βάρος των πολιτών.

Να σημειώσω ότι το “κοινωνικό τιμολόγιο” της ΔΕΥΑΧ (έκπτωση 50% επί του λογαριασμού), αφορούσε 1.000 οικογένειες στα Χανιά. Άγνωστο όμως είναι πόσες πραγματικά ωφελήθηκαν και σε πιο βαθμό. Επίσης, άγνωστο είναι το πώς θα εισπράξει τα χρέη ο Δήμος Χανίων. Θα τα στείλει για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, ώστε να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα όποιος δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο κ. Σχετάκης;

Λες και ο λόγος που δεν πληρώνει ο πολίτης είναι επειδή δεν έχει τρομοκρατηθεί αρκετά…

Έτσι όπως το πάνε όμως, σε λίγο θα έχουμε και κίνημα επανασύνδεσης νερού. Πρώτη φορά, με αριστερά.

Γ.Α.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live