19.8 C
Chania
Wednesday, September 27, 2023

Ντοκουμέντο: Η εξομολόγηση Βαρουφάκη το βράδυ του δημοψηφίσματος – “Εμένα τι να μου πουν; Αυτά που λένε σε εσάς; Γνωρίζουν ότι γνωρίζω”

Ημερομηνία:

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο μάλιστα έχει ιστορική αξία, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Open TV και την Έλλη Στάη.

Το βίντεο τραβήχτηκε το ίδιο βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 και σ’ αυτό φαίνεται να εξηγεί στη σύζυγό του, μπροστά στην κάμερα του κινητού, τα όσα είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την εξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βαρουφάκης θέλησε μ αυτόν τον τρόπο να δείξει ξεκάθαρα πως από την πρώτη κιόλας νύχτα του δημοψηφίσματος είχε εντελώς διαφορετική άποψη από τον πρωθυπουργό και καταλήγει στον μονόλογό του πως «Γιατί αυτός ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινάει Δανάη, μόλις τώρα ξεκινάει!».

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση του βίντεο:

«5 ιουλίου, 61,5% ΟΧΙ, αυτό το 61,5 είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσεις. Είναι τεράστιο κεφάλαιο, να το διαχειριστείς με το μεγαλύτερο σεβασμό από αυτό που έδειξες στο λαό αυτόν εδώ έξω.

Το μεγάλο έγκλημα, και αυτό δε θα στο συγχωρήσω ποτέ και ξέρεις ότι στο λέω με αγάπη, είναι ότι έδωσες τα πρωτογενή. Ερήμην του υπουργού Οικονομικών και δώσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο αμέσως δίνει το χρέος και μετά άμα σου πάρουν, εσένα του Πρωθυπουργού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη λιτότητα και τα πρωτογενή και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε άλλο;

Όταν δίνεις στον εχθρό την αίσθηση ότι μπορεί να επιλέγει τους συνεργάτες ποιους συνεργάτες θα κόψει και ποιους θα αφήσει σε έχει ακυρώσει κι εσένα.

Μου λέει: αυτό που σκέφτομαι είναι να κάνω μια αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος για να μη στοχοποιούν εσένα και να πάρεις εσύ το υπουργείο Οικονομίας και να πάρει ο Ευκλείδης το Οικονομικών.  Ε, όχι Αλέξη μου και να σου πω γιατί όχι. Εμένα με γνώρισες επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά για το χρέος. Έχω όλα αυτά τα σχέδια για τη μείωση χρέους.

Ζω αναπνέω, και ονειρεύομαι τη μείωση του χρέους. Το μόνο που με νοιάζει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η λιτότητα σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναδιανομή του εισοδήματος. Τίποτα άλλο δε με ενδιαφέρει.

Να πάρω το Οικονομίας για να έχω ένα υπουργείο, για να είμαι κι εγώ Υπουργός; Εγώ του λέω «Ρε Αλέξη θυμάσαι γιατί  ήρθα εδώ; Γιατί μου ζήτησες να σε βοηθήσω σε αυτά τα θέματα. Και βουλευτής έγινα γιατί δεν ήθελα να είμαι δοτός υπουργός.

Εγώ δε μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου και αύριο θα φύγω βοηθώντας παράλληλα αυτόν που θα με αντικαταστήσει.  Που είναι και ο πιο κοντινός μου εκεί μέσα, ο Ευκλείδης.

Αυτή είναι η δικιά μου ευθύνη και ξέρεις κάτι;
We live to fight another fight

Γιατί αυτός ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινάει Δανάη, μόλις τώρα ξεκινάει!»

"google ad"

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη:

“Είχα εντολή από τον ελληνικό λαό για αναδιάρθρωση χρέους”

Η δική μου δουλειά ήταν να πάω στην Ευρώπη, είχα εντολή από τον ελληνικό λαό με 140.000 ψήφους, και να μην πάρουμε νέο δάνειο αν δεν γίνει αναδιάρθρωση των παλαιότερων χρεών. Εγώ την τίμησα την εντολή μου. Η προσπάθειά μου στο Eurogroup ήταν υπέρ της Ευρώπης. Όταν έλεγα όχι στον Ντάισελμπλουμ, στον Σόιμπλε και την τρόικα, το έλεγα ως βαθιά ευρωπαϊστής. Αυτοί εναντιώνονται στην Ευρώπη, όχι εγώ. Δεν θα ζητούσα ποτέ κάτι καλό για την Ελλάδα και κακό για την Ευρώπη. Ο λόγος που έχω χάσει φίλους από την Αριστερά είναι γιατί είμαι ευρωπαϊστής.

“Δεν είχε αυταπάτες ο πρωθυπουργός”

Το 2013 είχα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα και του είπα πει ότι αυτό που κάνουν με τις τράπεζες στην Κύπρο ήταν πρόβα τζενεράλε για το τι θα του κάνουν του ίδιου. Κλείσιμο τραπεζών και capital controls για να του επιβάλλουν ένα νέο δάνειο. Του εξήγησα τι πρέπει να γίνει για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των τραπεζών. Συμφώνησε με αυτά. Ο κ. Ντράγκι ήταν απόλυτα ενήμερος, είχαμε μεταξύ μας μια “ισορροπία τρόμου”, θα μου κάνει αυτό κι εγώ θα κάνω το άλλο. Όταν κυβερνητικοί κύκλοι πίσω από την πλάτη μου του είπαν μην ανησυχείς δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, μου τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια. Μιλάω για τον κ. Δραγασάκη.

“Είχα ιερή υποχρέωση να καταγράφω τις συνομιλίες στο Eurogroup”

Όταν ζήτησα τα πρακτικά του Eurogroup δεν τα βρήκα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό όταν λαμβάνονται αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον ευρωπαϊκών χωρών; Όταν το έθεσα, μου είπε ο κ. Νταισελμπλουμ ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως νομικό πρόσωπο άρα δεν υπάρχουν κανόνες και είπαν ότι οι συναντήσεις μας ήταν ανεπίσημες. Είχα ιερή υποχρέωση να καταγράφω τις συζητήσεις. Αυτό κάνουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, αυτό κάνει και ο Ευκλείδης και ο Σόιμπλε.

“Το Grexit του Σόιμπλε δεν είχε την έγκριση της Μέρκελ”

Δεν υπήρχε το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit. Είχε βάλει βέτο η Μέρκελ. Ένα Grexit θα ήταν δυναμίτης στα θεμέλια της ΕΚΤ. Όταν ο Σόιμπλε μου ζήτησε να κάνουμε τη συζήτηση για το Grexit τον ρώτησα αν έχει το ΟΚ από της Μέρκελ. Τρεις εβδομάδες περίμενα να μου απαντήσεις. Η Μέρκελ με τον Ντράγκι γνώριζαν το τεράστιο κόστος για την Ευρώπη. Πάντως για μένα δεν ήταν το χειρότερο σενάριο αυτό. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα ήταν η συρρίκνωση και η ερημοποίησή της εντός του ευρώ.

“Με τον Ευκλείδη έχω να μιλήσω από τον Σεπτέμβρη του 2015”

Αισθάνομαι απορία για τον Τσακαλώτο. Έχουμε να μιλήσουμε από τον Σεπτέμβρη του 2015. Τσίπρας και Τσακαλώτος πρέπει να πουν κάτι στον εαυτό τους για να κάνουν όλα αυτά που κάνουν κάθε μέρα. Εμένα τι να μου πουν; Αυτά που λένε σε εσάς; Γνωρίζουν ότι γνωρίζω.

“Συμφωνώ με τον Τσίπρα για το “έκανα λάθος επιλογές προσώπων”

Ήξερα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, πριν το δημοψηφισμά, ήλπιζα όμως ότι το 62% θα του άλλαζε γνώμη. Δεν γνωρίζω γιατί άλλαξε ο πρωθυπουργός. Συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα για τη δήλωσή του “το λάθος μου ήταν κάποιες επιλογές προσώπων”. Βέβαια το λάθος το έκανα εγώ που εμπιστεύτηκα τον κ. Τσίπρα.

“Έχω 350 βίντεο από εκείνες τις μέρες”

Ήταν ιδέρα της γυναίκας μου να ηχογραφηθεί αυτό το βίντεο. Ήθελε ως καλλιτέχνης να αποτυπώσει με τον δικό της τρόπο αυτές τις μέρες, βοηθώντας με παράλληλα να κρατήσω εγώ ένα ημερολόγιο. Εγώ δεν είχα τον χρόνο τότε να το κάνω αυτό. Έχω τουλάχιστον 350 βίντεο από εκείνες τις ημέρες.

Τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βίντεο που βγαίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ