23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ντροπή σε αυτούς που μας κάνουν εχθρούς” – Το “ευχαριστώ” των Τούρκων στους Έλληνες

Ημερομηνία:

Χιλιάδες είναι τα μηνύματα αγάπης και φιλίας από τους Τούρκους για την ελληνική βοήθεια και την αλληλεγγύη των δυο λαών σε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση που περνά η χώρα τους λόγω των καταστροφικών σεισμών.

Μια μόνο ανάρτηση του Τούρκου αναλυτή Μete Yarar στα κοινωνικά του δίκτυα, που «ανέβασε» το βίντεο της διάσωσης του μικρού κοριτσιού από την ελληνική ομάδα διάσωσης, έχει λάβει πάνω από 2,3 εκατ. προβολές και 6.000 μηνύματα, από συμπολίτες του, που επευφημούν την πράξη αυτή.

Πολλοί δε στέλνουν μηνύματα γεμάτα συμβολισμούς και νοήματα.

Στο NEWS 24/7 μίλησαν με θερμά λόγια για τη χώρα μας Τούρκοι που είδαν την ελληνική βοήθεια ως πράξη φιλίας και ανθρωπιάς.

Πρόκειται για μια καταστροφή, όχι για μια πολιτική κατάσταση

O κ. Kagan Ergul διευθυντής του tour operator Pegas Hellas, που μένει πολλά χρόνια στη χώρα μας, μιλάει στο NEWS 24/7 για την βοήθεια των Ελλήνων και των άλλων λαών προς τη χώρα του την Τουρκία. «Βλέπω την βοήθεια των Ελλήνων από μια άλλη πλευρά. Αυτή είναι για μένα η ανθρωπιά. Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση πρέπει να βοηθά ο ένας τον άλλο, δεν έχει σημασία ποια είναι η εθνικότητα του. Πρόκειται για μια καταστροφή, όχι για μια πολιτική κατάσταση. Αν κάτι συνέβαινε στην Ελλάδα, οι Τούρκοι επίσης θα ερχόντουσαν να βοηθήσουν, αυτό είναι μια πράξη ανθρωπιάς. Αυτά που συμβαίνουν ανάμεσα στις χώρες μας είναι πολιτικά θέματα και δεν αφορούν τους λαούς. Παντού, σε όλες τις χώρες υπάρχουν ακραία στοιχεία, όμως απλοί άνθρωποι, εκείνοι που έχουν μόρφωση και καλλιέργεια δεν ασχολούνται με τα πολιτικά. Εκτιμούμε απεριόριστα τη βοήθεια που αυτή τη στιγμή παρέχει η Ελλάδα στην Τουρκία. Είμαστε γείτονες, συνάνθρωποι πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Η χώρα μου δέχεται βοήθεια από τόσους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και αυτό είναι ένα τόσο αισιόδοξο μήνυμα που δείχνει ότι ο ανθρωπισμός δεν έχει πεθάνει, όσο και αν κάποιο δεν το θέλουν».

Γρήγορη χείρα βοηθείας από τη φίλη Ελλάδα

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης τουριστικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας κ. Suat Tore λέει στο NEWS 24/7: «Έχω δεκάδες φίλους στην Ελλάδα. Συναντιόμαστε χρόνια μαζί τους, άλλοτε συνεργαζόμαστε για επαγγελματικά, άλλοτε για κοινωνικά θέματα. Διοργανώνουμε τουριστικές εκθέσεις μαζί, πηγαίνουμε διακοπές, τρώμε και διασκεδάζουμε. Πηγαίνουμε συχνά στην Αλεξανδρούπολη, που απέχει 3 ώρες από την Κωνσταντινούπολη, για να φάμε ψάρι με την οικογένεια μου, να πιούμε ούζο «Βαρβαγιάννη» και να γλεντήσουμε. Σχεδόν κάθε χρόνο το Νοέμβριο παρακολουθούμε την τουριστική έκθεση της Θεσσαλονίκης και επισκεπτόμαστε το σπίτι του ιδρυτή μας Ατατούρκ. Η φιλία με τους Έλληνες φίλους μου κρατάει χρόνια. Ως μέλος της ομάδας «Ελληνοτουρκικής Φιλίας», έχω γράψει δεκάδες άρθρα και φωτογραφίες που κοινοποιώ στα social media.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις αναρτήσεις αυτής της ομάδας αμέσως μετά τον τρομερό σεισμό που μας έκανε όλους να κλάψουμε στη χώρα μου.

Μεχμέτ Τσιμέν: «Η ελληνική ομάδα διάσωσης είναι καθ’ οδόν. Ευχαριστώ, αδερφέ μου Έλληνα».

Μεχμέτ Ντικενέλ: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα όταν τόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια…»

Τεβφικ Σουγκάρ: «Η ανθρωπιά δεν έχει καμία σχέση με φυλή, θρησκεία, αίρεση»

Ο Suat Tore, λέει ακόμη, ότι το βίντεο με την μικρή Τουρκάλα που έβγαλε από τα ερείπια η ελληνική ομάδα διάσωσης με δάκρυα στα μάτια, μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση. Αργότερα ακούστηκε το τραγούδι με τίτλο «Αυτή είναι φιλία». Ο ίδιος καταλήγει: «Αν τσακωθούν οι πολιτικοί, δύο λαοί είναι φίλοι. Θα συνεχίσω να ζω σε φιλία με τους Έλληνες αδερφούς μου. Ευχαριστώ Ελλάδα».

Είμαστε καλοί φίλοι, άσχετα τι λέει ο καθένας

"google ad"

Η δημοσιογράφος ταξιδιωτικού ρεπορτάζ Aynur Tattersall έρχεται συχνά στη χώρα μας και γράφει για τις ομορφιές της, καλωντας τους συμπατριώτες της να περάσουν στην Ελλάδα τις διακοπές τους. Η ίδια δήλωσε στο NEWS 24/7: «Έχω πάντα στενές σχέσεις με Έλληνες.  Έχω πολλούς φίλους στην Αθήνα και τους περισσότερους στο ελληνικό νησί της Χίου.

Μου άγγιξε την καρδιά που ήταν Έλληνες οι πρώτοι άνθρωποι που με πήραν τηλέφωνο για να μου μεταφέρουν την αγάπη τους και τη συμπαράσταση τους και να βοηθήσουν με τις ομάδες διάσωσης.

Είμαστε καλοί φίλοι, άσχετα τι λέει ο καθένας και θα μείνουμε πάντα καλοί φίλοι».

Χιλιάδες συγκινητικά μηνύματα από Τούρκους προς Έλληνες – «Ντροπή σε αυτούς που μας κάνουν εχθρούς»

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του Μete Yarar με το βίντεο της διάσωσης της μικρής τουρκάλας από την ελληνική ομάδα, είναι χιλιάδες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουμε λόγια όπως:

«Ο άντρας χύνει δάκρυα χαράς για τη διάσωση μιας ζωής, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας ή ιστορίας. Το να είσαι τέλειος άνθρωπος ξεκινά από αυτό το σημείο. Τα υπόλοιπα είναι η ιστορία».

«Μια μέρα ενότητας.. Ίσως η πιο όμορφη μορφή ανθρώπινης αλληλεγγύης που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Καλή σου τύχη. Σε αγαπάμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον ελληνικό λαό. Να είμαστε μαζί σε καλές και κακές μέρες, ελπίζω να υπάρχεις, ευχαριστώ».

«Τι όμορφη φιλία στο όνομα της ανθρωπιάς»

«Είμαι οδηγός φορτηγού και πηγαίνω Ελλάδα. Πάει τόσος καιρός, δεν έχω δει κακή κίνηση από Έλληνα. Είναι τόσο εξυπηρετικοί. Οι Τούρκοι λένε ότι είναι αδέρφια μας. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εχθρότητα όπως φαίνεται. Ευχαριστώ γείτονα».

«Ο Θεός να είναι μαζί σας Είναι καθήκον μας να είμαστε φίλοι μαζί σας για μια ζωή».

«Πρώτα απ’ όλα είμαστε γείτονες, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον στις χειρότερες μέρες μας, ευχαριστώ, γείτονές μας».

«Το να είσαι άνθρωπος δεν είναι θρησκεία, αίρεση, φυλή, το να είσαι άνθρωπος είναι θέμα συμπόνιας και καρδιάς».

«Οι γείτονές μας δεν είχαν ποτέ κακία εναντίον μας. Αλλά ντροπή, οι πολιτικοί δυστυχώς μας στρέφουν ο ένας εναντίον του άλλου. Ντροπή σε αυτούς που μας κάνουν εχθρούς».

«Λέγαμε ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, ήρθαν εκείνοι, καλά που ήρθαν».

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...