Νόστιμες συνταγές με αγρια χόρτα της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Πολύ ωραία απασχόληση η συλλογή τους. Διέξοδο απ’ την κλεισούρα του κορωνοϊού. Λοιπόν:

Βραστά χόρτα

Βράζομε νερό, έχομε πλύνει καλά τα χόρτα και τα ρίχνομε μέσα. Όταν ψηθούν τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα, βάζομε από πάνω άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι.

"Sponsored links"

Συνοδεύονται με ψάρι τηγανητό ή με ρέγγα καπνιστή, με αυγά βραστά ή με μπριζόλε.

Είναι: Βλαστάκια από βρούβες, γαλατσίδες, τσοχοί, σταφυλινάκοι, ακουρνοπόδοι, μάραθα, προβατίνες, βυζιές, χοιρομουρίδες και λειβαδίτες. Αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους και βράζονται μαζί.

Λοΐσιμα: Από βραδύς έχομε βάλει στο νερό ξερά κουκιά. Το πρωί τα ξεφλουδίζομε και τα ρίχνομε στα χόρτα που βράζουν μαζί με καθαρισμένες πατάτες. Πολύ  νόστιμα!:

Βραστά χόρτα μόνα τους: Σταμναγκάθι, ραδίκια, μαρουλίδες, ασκολύμπροι, αβρονιές.

Χόρτα με το κρέας αυγολέμονο ή κοκκινιστά: Ραδίκια, ασκολύμπροι, μάραθα τα δροσερά γουλάκια τους μόνο, όχι τα γένια γιατί γίνονται σα στουπιά, αγριόπρασσα.

Χόρτα ομελέτα με αυγά: Καψανθός, σπαράγγια, αβρονιές

Χόρτα τσιγαριαστά με λάδι και ξερό κρεμμύδι και πατάτες. Με ντομάτα και χωρίς ντομάτα. Παλιά που δεν είχαν θερμοκήπια, τον χειμώνα δεν είχαν ντομάτες και τα έφτιαχναν και χωρίς ντομάτα. Πολύ νόστιμα και χωρίς ντομάτα. Είναι: Κουτσουνάδες, τσιχλάντερα, πετροφυλλιές, αγριομάντανα, χατζίκοι, στριφτούλια, πεντάνευρα, αγριοσπάνακα, αγριοσέλινα, μάραθα, καυκαλήθρες, λαγουδόχορτα, μελισσόχορτα (τα λαγουδόχορτα είναι σχεδόν όμοια με τα μελισσόχορτα, μόνο που το ένα είδος όταν το τρίψεις μυρίζει λεμόνι) αγριόπρασσα, λάπαθα.

Όλα αυτά τα χόρτα κάνουν και για καλτσούνια μαζί με σπανάκι και για χορτόπιτες.

Χόρτα για ντολμάδες: Τα λάπαθα. Τα ζεματάμε πολύ ελαφρά γιατί λιώνουν και βάζομε ένα λάπαθο οριζόντια και από πάνω ένα λάπαθο κάθετα και γίνεται σταυρός. Πιάνομε τις άκρες και κλείνομε μέσα τη γέμιση και τυλάμε. Πολύ νόστιμοι ντολμάδες

"Sponsored links"

Χόρτα άψητα σαλάτα: Τσοχοί, γαλατσίδες, καυκαλήθρες. Τα πλένομε, τα χοντροκόβομε, προσθέτομε χοντροκομμένα φύλλα από φρέσκα κουκιά, μαρούλι και ψαρρές και κρεμμυδάκι φρέσκο. Αλάτι, λίγο λάδι, ξύδι. Φοβερή σαλάτα.

Επίσης και οι βροβιοί βραστοί με ξύδι και λάδι διατηρούνται στο βάζο ως τουρσί. Πολύ ωραίο. Βροβιοί είναι σαν κρεμμύδι άγριο. Αυτό που είναι μέσα στη γη βράζεται και γίνεται τουρσί.

Άλλο χόρτο άψητο ου τρώγεται μόνο του ως σαλάτα είναι το σταμναγκάθι

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις