Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα!

Κανένα σχόλιο

Στο τεράστιο κόστος στέγασης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αδιέξοδα στη στέγαση, που σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής, την ακρίβεια στην ενέργεια και το υψηλό κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ασφυτικές συνθήκες διαβίωσης.

Η ανακοίνωση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σήμερα, είναι το τεράστιο κόστος στέγασης. Ιδιαίτερα η νεολαία, είτε πρόκειται για φοιτητές, είτε για νέα ζευγάρια, αντιμετωπίζουν τεράστια αδιέξοδα για τη στέγασή τους. Στο Ηράκλειο, τα αδιέξοδα αυτά πολλαπλασιάζονται λόγω ελλείψεων σε φοιτητικές εστίες και του τουριστικού ρεύματος.  Αν συνδυαστούν αυτά με την αύξηση του κόστους ζωής, τα είδη πρώτης ανάγκης, την ακρίβεια στο ρεύμα, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες ζωής.

"Sponsored links"

Με περισσότερους από 15.000 φοιτητές, το Ηράκλειο είναι μία από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις που η  ανεύρεση στέγης αποδεικνύεται πραγματικό «αγκάθι». οι υπάρχουσες εστίες, αδυνατούν να καλύψουν έστω κι ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών στο νησί, και στο Νομό μας, ενώ είναι πολλά τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές και συνολικά τα οξυμένα προβλήματα, που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα.  Οι φοιτητές, μετά την πυρκαγιά προ τετραετίας, στεγάζονται σε ξενοδοχεία που μισθώνει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που κάθε χρόνο καλούνται να διδάξουν στο Νομό μας.

Κατά 20% έχουν αυξηθεί οι τιμές των μισθωμάτων για τα προς ενοικίαση διαμερίσματα στο Ηράκλειο, τον τελευταίο χρόνο. Έχουν φύγει από τα χέρια ιδιοκτητών αρκετά σπίτια που χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση, από κατασχέσεις λόγω κόκκινων δανείων», το 2007 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας ανέρχονταν σε 84%, ενώ σήμερα, 15 χρόνια μετά, η ιδιοκατοίκηση αγγίζει το 73%.

Η κυβέρνηση, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, τροφοδοτεί και εκμεταλλεύεται τη στεγαστική κρίση, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Δεν αξιοποιεί καν τα κονδύλια που προσφέρει η Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το νομοσχέδιο της ΝΔ, για τη Στέγη ωφελεί μόνο τράπεζες και μεγαλοεργολάβους. Επιχειρούν να βάλουν τους νέους στη μέγγενη των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση δίνει «δώρο» στους ημέτερους εργολάβους, ακριβά «φιλέτα» γης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δίνει τη μάχη για το δικαίωμα στη στέγαση, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Ένα σχέδιο που εμπνέεται από το παγκόσμιο κίνημα για το δικαίωμα στη στέγαση και από τις πολιτικές των προοδευτικών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στις άλλες χώρες. Το σύνθημά μας για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, υλοποιείται με τις κοστολογημένες προτάσεις μας.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ περιλαμβάνουν:

Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ

Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

"Sponsored links"

Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 – 4 μήνες ως airbnb».

Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.

Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης

Η Τράπεζας Στέγης δημιουργείται από: α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος.

Το οποίο περιλαμβάνει:

‒ Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

‒ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό.

‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου, τους ενοικιαστές/τριες, τους ιδιοκτήτες/τριες, τους άστεγους, να συνταχθούν μαζί μας, γιατί λύσεις υπάρχουν μέσα από τη συλλογικότητα ,την αλληλεγγύη και τις υλοποιήσιμες προτάσεις!

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live