17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ν. Τζανάκης: “Το Ηράκλειο είναι η χειρότερη επιδημιολογικά περιοχή της Ελλάδας”

Ημερομηνία:

Η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου είναι μακράν η χειρότερη επιδημιολογικά περιοχή της Ελλάδας. Για ακόμη μία μέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 1000, αυξάνοντας την ανησυχία των ειδικών, που “δείχνουν” ως υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, τη μετάλλαξη “Όμικρον 2” και σημαίνουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς ο κορονοϊός “σαρώνει” πλέον σε δομές, όπως τα γηροκομεία, και οδηγεί καθημερινά σε θάνατο υπέργηρους, με μικρό προσδόκιμο ζωής.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, πλέον η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου έχει πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, που πλησιάζει το αρνητικό ρεκόρ του Ιανουαρίου, όταν στις 12/1 είχαμε 4.774 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες. Όπως εξήγησε, από τα μέσα Φεβρουαρίου άρχισε μια ανοδική πορεία που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση με πάνω από 4.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14ήμερο. Αριθμός, σύμφωνα με τον ίδιο, 2,5 φορές πάνω από το μέσο όρο της χώρας και υπερδιπλάσιος από όλες τις περιφερειακές ενότητες, ακόμη και από τις πιο επιβαρυμένες.

Το “αποτύπωμα” της Αποκριάς

Εκτός από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο παρουσιάζει σημάδια εκ νέου κλιμάκωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, από τα 161 κρούσματα που είχε την εβδομάδα πριν την Αποκριά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει τα 250 κατά μέσο όρο. “Γίνεται μια «επίθεση» της “Όμικρον 2″ – περίπου τα μισά κρούσματα ανήκουν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη – η οποία ως προς τη μολυσματικότητα διαφεύγει από τα εμβόλια και μπορεί να μολύνει τους πάντες με πολύ μεγάλο ρυθμό. Επίσης, ήρθησαν ορισμένα μέτρα επιπόλαια από τον πληθυσμό που θεώρησε ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Και τρίτον και σημαντικότερο, χαλαρώσαμε πολύ τις Απόκριες. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτύπωμα των Αποκριών” πρόσθεσε ο ίδιος, κληθείς να εξηγήσει την επιδημιολογική “οπισθοδρόμηση”. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το γεγονός πως η Κρήτη δεν έχει περάσει πολύ μεγάλα επιδημικά κύματα φυσικής μόλυνσης, με συνέπεια η ανοσία του πληθυσμού, παρά τα πολύ καλά επίπεδα εμβολιασμού, να είναι μικρότερη από άλλες περιοχές.

“Το καλό είναι ότι δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία. Το κακό είναι ότι ο ιός έχει πλέον διεισδύσει σε δομές υγείας. Σχεδόν το 60% των γιατρών και των νοσηλευτών έχει πλέον νοσήσει. Και στα γηροκομεία περίπου οι μισοί τρόφιμοι είναι πλέον θετικοί και γι’ αυτό θα έχουμε και ανθρώπινες απώλειες από υπέργηρους ανθρώπους με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης” ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Παρόλα αυτά, από πλευράς σκληρών δεικτών, όπως είναι οι θάνατοι, η περιφέρει της Κρήτης, διευκρινίζει ο κ. Τζανάκης, ακολουθεί ένα μοντέλο βόρειας Ευρώπης, π.χ. Δανίας, Σκανδιναβικών χωρών. “Εμείς έχουμε 1050 θανάτους ανά 100.000.000, όταν η Αττική έχει ξεπεράσει τους 3.000 και η βόρεια Ελλάδα πλησιάζει τους 4.500. Σε επίπεδα θνησιμότητας είμαστε, επίσης, στο μισό της Πορτογαλίας, στο ένα τρίτο της Ισπανίας, στα επίπεδα της Δανίας”. Αυτό, κατά τον ίδιο, οφείλεται στο ότι η Κρήτη δέχθηκε μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση, παρά τον τουρισμό. “Οι πόλεις και τα χωριά μας δεν διαθέτουν πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης, ιδιωτικό και δημόσιο – και εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την 7η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων – ανταποκρίθηκε σωστά και φρόντισε τους ασθενείς” κατέληξε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...