Ξανθός για ΒΟΑΚ: Η εγκεκριμένη χάραξη «ακρωτηριάζει» την οικονομική και κοινωνική ζωή Δυτικά και Ανατολικά του Ρεθύμνου

Κανένα σχόλιο

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το έργο του ΒΟΑΚ (Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης) από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ. Στην παρέμβαση του ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι ο ΒΟΑΚ είναι μια ντροπιαστική εκκρεμότητα δεκαετιών για την Κρήτη και το πολιτικό σύστημα της χώρας και ότι για πρώτη φορά, στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν συγκεκριμένα βήματα με βάση τη στρατηγική ενός ενιαίου έργου αλλά με 3 διαφορετικά μοντέλα χρηματοδότησης (παραχώρηση, ΣΔΙΤ, δημόσιο έργο), σε αντίθεση με τη γραμμή της «ενιαίας δημοπράτησης» που αρχικά στήριζε και στην πορεία εγκατέλειψε η ΝΔ.

Αυτή η στρατηγική επέτρεψε τη βιώσιμη επανεκκίνηση ενός έργου που είχε «βαλτώσει» τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε όμως και στο ειδικό πρόβλημα που υπάρχει με την χάραξη που τελικά εγκρίθηκε από το Υπουργείο για τις περιοχές του Δυτικού (Καβρός-Επισκοπή) και Ανατολικού Ρεθύμνου (Αδελιανός-Πηγιανός κάμπος, Σταυρωμένος, Σκαλέτα). Η κυβέρνηση έκανε μια προσχηματική διαβούλευση για την προτιμητέα χάραξη, αγνόησε τις βελτιωτικές προτάσεις του ΤΕΕ, του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δήμου Ρεθύμνου για «νοτιότερη χάραξη» και, με την τελική της επιλογή, οδηγεί στον «ακρωτηριασμό» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε δύο ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη περιοχές του Ρεθύμνου.

"Sponsored links"

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι με τέτοιες αδιαφανείς και αυθαίρετες αποφάσεις δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, που είναι εντελώς απαραίτητη για αναπτυξιακά έργα εθνικής εμβέλειας όπως ο ΒΟΑΚ. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προβλήματα και αντιδράσεις και ζήτησε, έστω και την τελευταία στιγμή, την επανεξέταση των λύσεων και την υιοθέτηση των αναγκαίων διορθωτικών παρεμβάσεων που έχουν αναδείξει οι τοπικές κοινωνίες και οι επιστημονικοί-αυτοδιοικητικοί φορείς.

Το βίντεο της ομιλίας του Α. Ξανθού:

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live