25.8 C
Chania
Monday, June 5, 2023

Ξεκίνησε σήμερα από τα Κουνουπιδιανά, το πρόγραμμα του Δήμου Χανίων: «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων»

Ημερομηνία:

Από την περιοχή του Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα από την πλατεία Κουνουπιδιανών, ξεκίνησε σήμερα η ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα του Δήμου Χανίων «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων», με στόχοτην πληροφόρηση των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων στην περιοχή, σχετικά με τη διαλογή των συγκεκριμένων απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών) που θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους.

Στο σημείο βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλης Τσουπάκης, καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών τουΔήμου Χανίωνκαι τηςΔιαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)],όπουέδωσαν τις τελευταίες οδηγίες στους εργαζόμενους που τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση «πόρτα–πόρτα», σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Τοπικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών, σχετικά με το νέο Πρόγραμμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσουπάκης: «Σήμερα ξεκινάμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τηνξεχωριστή συλλογή απορριμμάτων ενός ακόμη ρεύματος, της συλλογής βιοαποβλήτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφών. Η ενημέρωση για τη χωριστή Διαλογή στην Πηγή (ΔςΠ), είναι κάτι βασικό όσον αφορά στην καθαριότητα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε την αποκομιδή στους πράσινους κάδους, θα μπορούμε να δεχτούμε  περισσότερα προϊόντα και η ανακύκλωση θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.Ξεκινάμε από εδώ, από την τοπική κοινότητα Κουνουπιδιανών, γιατί είναι μία μικρή πόλη,με πάρα πολλές κατοικίες και καταστήματα-επιχειρήσεις».

 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) που θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση για το Πρόγραμμα στα Κουνουπιδιανά.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας Χανίων – Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Μιχάλης Τσουπάκης με τους εργαζόμενους που θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση στα Κουνουπιδιανά.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) που θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση για το Πρόγραμμα στα Κουνουπιδιανά.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας Χανίων – Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Μιχάλης Τσουπάκης μαζί με στελέχη των υπηρεσιών και τους εργαζόμενους που θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση στα Κουνουπιδιανά.

«Με δεδομένο ότι η μέση ετήσια παραγωγή βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων ανά κάτοικο, είναι περίπου 258 κιλά και η εκτίμηση για το 2025 είναι ότι ο Δήμος Χανίων σε συνολική ποσότητα περίπου 79.000 τόνων που θα παράξει, το 39% από αυτά θα είναι βιοαπόβλητα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τον βαθμό διαλογής, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο γενικός στόχος Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων, που αντιστοιχούν σε13.000 τόνους περίπου», τόνισε μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσηςΠεριβάλλοντος,Πρασίνου& Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, ενώ εξηγώντας αναλυτικά τον τρόπο που θα διεξαχθεί το πρόγραμμα υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μία εναλλακτική προσέγγιση ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, αφού τα απορρίμματα δεν είναι όλα τα ίδια και δεν είναι όλα για πέταμα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης[Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)],Κώστας Πατεράκης, έκανε λόγο για τη βαρύτητα της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασίατης διαλογής στον καφέ κάδο.

«Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στα στερεά απόβλητα αλλά συγχρόνως και το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, καθώς καθιστούν τα υπόλοιπα απόβλητα άχρηστα για ανακύκλωση» σημείωσε ο κ. Πατεράκης, ενώ όπως εξήγησεμστόχος είναι  τα απόβλητα να μεταφερθούν στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (Ε.Μ.Α.Κ.),όπουακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία,θα παραχθεί κομπόστ, το οποίο και τελικά θα χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. «Είναι σημαντικό η χρήση οργανικής ουσίας μέσα από την παρασκευήκομπόστ και τη χρήση τους τα εδάφη να αποτελέσει πρόδρομο έτσι ώστε η συμβατική καλλιέργεια να αποτελέσει παρελθόν και να πάμε σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο στο κομμάτι της αγροτικής καλλιέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι Δήμου και ΔΕΔΙΣΑ, διανέμουν αυτό το διάστημα στην περιοχή των Κουνουπιδιανών το σχετικό υλικό επικοινωνίας που εξηγεί τη διαδικασία που θα συλλέγονται και θα εναποθέτονται τα βιοαπόβλητα, αρχικά στους εσωτερικούς μικρούς κάδους και τις βιοδιασπώμενες σακούλες και εν συνεχεία στους μεγάλους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων

Με το πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων, θα διανεμηθούν δωρεάν, σε κάθε νοικοκυριό της Τ.Κ. Κουνουπιδιανών, μικροί καφέ κάδοι (κουζίνας) και βιοδιασπώμενες σακούλες,  για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών, καθώς και ένα κλειδί με το οποίο θα ανοίγει ο κεντρικός κάδος του δρόμου, ώστε να απορρίπτεται το περιεχόμενου του μικρού κάδου (ή του οικιακού), όταν αυτός γεμίζει. Επίσης, θα τοποθετηθούν και νέοι καφέ κάδοι στις οδούς της περιοχής, ώστε τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται και να οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), για την παραγωγή κόμποστ, ενός φυσικού λιπάσματος, εδαφοβελτιωτικού ουσιαστικά, πλούσιου σε οργανική ύλη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Διαλογής στη Πηγή Βιοαποβλήτων στο Δήμο Χανίων εκτός της Περιοχής Παρέμβασης της ΣΒΑΑ RECODE» με κωδικό ΟΠΣ 5052164, η οποία εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ε.Π «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη & συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής), από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ καθώς και από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση δουλειάς σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Κυδωνία

Την Κυριακή 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ,...

Εκλογές – λίγες σκέψεις

Φίλοι μου Αισθάνομαι-ξανά – την ανάγκη- εσωτερικό ζήτημα του εαυτού...