23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ξεσηκωμός από τους υγειονομικούς στην Κρήτη – Κάλεσμα σε νέο συλλαλητήριο – 12.500 ασθενείς σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο! – 11 παραιτήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Κρήτης

Ημερομηνία:

Αναβρασμός και γενικός ξεσηκωμός επικρατεί στο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων της Κρήτης με τους υγειονομικούς να καλούν σε παλλαϊκή συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο και συναυλία για την υγεία την Τετάρτη 22/2 στις 5:00 μμ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται κατηγορηματικά ότι: «η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών».

Τουλάχιστον 11 παραιτήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία της Κρήτης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περισσότεροι από 11 Διευθυντές Τμημάτων σε νοσοκομεία της Κρήτης και ειδικευμένοι γιατροί έχουν παραιτηθεί από τα καθήκοντα τους επειδή, όπως αναφέρουν «οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να χρωστούνται χιλιάδες ημέρες αδειών)».

Ειδικότερα σε παραίτηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οδηγήθηκαν:

η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου,

οι διευθυντές ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων και του ΓΝ Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ),

η διευθύντρια του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και

ένας ειδικευμένος παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ,

η διευθύντρια του κέντρου αίματος του Βενιζελείου,

δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας,

δύο ακτινολόγοι του ΓΝΑΝ,

ο μοναδικός παιδονευρολόγος Βενιζελείου κοκ.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραιτήσεων είναι «τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη να οδηγούνται στα πρόθυρα κλεισίματος».

"google ad"

12.500 ασθενείς σε λίστες αναμονής για χειρουργεία

Επιπλέον, οι υγειονομικοί αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι «οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόσβαση των non-COVID ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείου της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12.500 ασθενείς)».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων, αναισθησιολόγων). Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος για το ΕΣΥ προβλέπει μπαλώματα και με ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής, εξαναγκάζοντας τους αποφοίτους σε μετανάστευση, αφού συντρίβεται κάθε προοπτική για μόνιμη δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και καταργείται η ισότιμη ενιαία ένταξη στην ειδικότητα. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας, διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ.

Διεκδικούμε:

Ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Άμεση  προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.

 

Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στο “νέο ΕΣΥ “.

Καμία κατάργηση –συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας.

Κατάργηση πληρωμών ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.

Επικαιροποίηση απαρχαιωμένων οργανισμών νοσοκομείων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης

Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας

Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών

Όχι στον αυταρχισμό διοικήσεων

Καμία υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων ιατρικής με την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης-φίλτρων. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος.

Στο πλευρό των υγειονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο:

– Εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στους αγώνες των υγειονομικών στη δημόσια υγεία και αξιώνει από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ.

Αξιώνει επίσης:

– Την κατάργηση κάθε πληρωμής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Μόνιμες προσλήψεις με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων, στα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κ.Υ της Κρήτης και όλης της χώρας, για την πλήρη κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

– Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία-πρόνοια.

– Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους.

Με τον αγώνα των υγειονομικών συντάσσονται επίσης η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...