14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Πούτιν αποχωρεί από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά – Επίθεση σε ΗΠΑ: “Η Δύση άρχισε τον πόλεμο – Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία”

Ημερομηνία:

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων New START, σηματοδοτώντας μια πιο οξεία ρήξη με τη Δύση.

Πράξη που σηματοδοτεί, από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, οξεία ρήξη με τη Δύση.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν προκείται για πλήρη αποχώρηση, αλλά για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν.

Ανεφερε, επίσης πως η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει νέες πυρηνικές δοκιμές, εάν ο πράξουν οι ΗΠΑ.

Στην ομιλία του απέρριψε την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Δύση, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου», διότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι η στρατηγική ήττα της Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 κεφαλές, όπως αναφέρει το Skynews. ΗΠΑ και Ρωσία κατέχουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών κεφαλών – αρκετές για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές, σημειώνει το διεθνές Μέσο.

Τι σημαίνει για τις δύο χώρες η συμφωνία New Start

Η New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002.

Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά.

Το 2021, Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν την παράταση της συνθήκης για μία 5ετία.

Η εκτίμηση στρατιωτικού αναλυτή για τα σχέδια Πούτιν

Σε μία δυσοίωνη εκτίμηση προχώρησε, μετά την ομιλία του Πούτιν, ο στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Κλαρκ μιλώντας στο Sky News.

«Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία προσπάθησε να διαπραγματευτεί, αλλά η Δύση είχε πάντα μια μυστική ατζέντα», είπε ο καθηγητής Κλαρκ και συνέχισε λέγοντας, «γι’ αυτόν, αυτή είναι η αρχή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου».

Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει.

"google ad"

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα «διαφορετικό σενάριο» πίσω από την πλάτη της, τόνισε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μιλάω σε μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο», δήλωσε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ελίτ της χώρας και στρατιωτικών που πολέμησαν στην Ουκρανία, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία δεν θα υποκύψει ποτέ στις δυτικές προσπάθειες να διχάσουν την κοινωνία της, σημείωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να τονίσει ότι η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Η Δύση υποστηρίζει «προδότες» που αντιτάχθηκαν στις ενέργειες της Ρωσίας, πρόσθεσε, και ευχαρίστησε τους Ρώσους για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» τους, υποστηρίζοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι κατανοεί πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν πολεμώντας στην Ουκρανία και σημείωσε ότι θα τους παράσχει «στοχευμένη υποστήριξη» με ένα νέο ειδικό ταμείο.

«Όλοι καταλαβαίνουμε, εγώ καταλαβαίνω πόσο αφόρητα σκληρό είναι τώρα για τις συζύγους, τους γιους, τις κόρες των πεσόντων στρατιωτών, τους γονείς τους, οι οποίοι ανέθρεψαν άξιους υπερασπιστές της Πατρίδας», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και κατηγόρησε την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του NATO ότι πυροδότησε τη σύγκρουση, έχοντας τη λανθασμένη πεποίθηση ότι θα μπορούσε να νικήσει την Ρωσία.

Η Ρωσία θα «αντιμετωπίσει με μεθοδικότητα και συνέπεια τα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά της», σημείωσε.

«Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία»

Η Μόσχα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον πόλεμο, αλλά η υποστηριζόμενη από τη Δύση Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

«Ο λαός της Ουκρανίας έγινε ο ίδιος όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντών του, οι οποίοι έχουν όντως καταλάβει αυτήν την χώρα κατά πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να «τελειώσει» με τη Ρωσία, πρόσθεσε εξάλλου κατά το ετήσιο διάγγελμά του στο ρωσικό έθνος, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί φέρουν «την ευθύνη» για την κλιμάκωση.

«Οι ελίτ της Δύσης δεν κρύβουν τον στόχο τους: προκαλέστε στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δηλαδή να τελειώσουν μαζί μας μια για πάντα», είπε κατά την ομιλία αυτή που απηύθυνε τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία, τόνισε ωστόσο στη συνέχεια.

«Η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης και τα θύματά της (…) ανήκει τελείως στις δυτικές ελίτ», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση σύμφωνα με την οποία η Δύση υποστήριξε τις νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να παγιώσει εκεί ένα αντιρωσικό κράτος.

Πριν από αυτό είχε δηλώσει ότι παραμένει αποφασισμένος έναν χρόνο μετά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία να την συνεχίσει, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες ο στρατός του στο πεδίο της μάχης, παρά την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.

«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της χώρας μας, να εξαλείψουμε τις απειλές από ένα υπάρχον νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία από το πραξικόπημα του 2014, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Και θα ρυθμίσουμε βήμα βήμα, προσεκτικά και μεθοδικά, τους στόχους που βρίσκονται μπροστά μας», σημείωσε.

Ουάσινγκτον: Παραλογίζεται ο Πούτιν

Την ομιλία Πούτιν έσπευσε να σχολιάσει η Ουάσινγκτον πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί. Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Κίεβο: Έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας του σήμερα έδειξε ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαλόγου για τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στο Reuters ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ