Οδεύοντας προς την 80η επέτειο της Μαχης της Κρήτης: Μνήνες, εθνικό χρέος και… εθνική ταπείνωση

Κανένα σχόλιο

Του Κωνσταντίνου Μανιουδάκη *

Α.- Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης (Μ.τ.Κ.) , τη τιτανομαχία εκείνη για την οποία η ιστορία έγραψε χρυσές σελίδες θάρρους, γενναιότητας , πατριωτισμού και θυσιών Ελλήνων και συμμάχων, μαζί με τη πείσμωνα αντίσταση του ηρωικού Κρητικού λαού.
Για μία ακόμα χρονιά καλούμαστε να εκπληρώσομε το μεγάλο εθνικό χρέος που μας επιβάλλει η εθνική μας συνείδηση , προβάλλοντας το νόημα της Μεγάλης Θυσίας, και τιμώντας επάξια τους ηρωικούς μας νεκρούς .

Β.- Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ (Δ.Μ.Σ.)

Αυτό το χρέος θελήσαμε να εδραιώσομε με τη θεμελίωση του Δ.Μ.Σ.(μοναδικού με χαρακτήρα παγκρήτιο και διασυμμαχικό),σύμβολο Θάρρους Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας προς επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (θεμέλιος πλάκα) ,η ολοκλήρωση του οποίου «τίθεται στην ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας»  (επίσημο μήνυμα Πρωθυπουργού).

Με ιδιαίτερη σοβαρότητα οι ανώτεροι εκπρόσωποι των συμμαχικών κρατών τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς και τοποθέτησαν τις μνημειακές πλάκες των κρατών τους εκφράζοντας  βαθύτατη εκτίμηση για τον υψηλό στόχο της ολοκλήρωσης του Δ.Μ.Σ. από την Ελλάδα . Ο προσκεκλημένος Καγκελάριος  ΚΟΛΝ ως εκπρόσωπος της Γερμανίας κατά το πλέον επίσημο τρόπο ζήτησε συγνώμη καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών.

Γ.- ΤΟ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

Το προσκλητήριο της επετείου μας καλεί να τιμήσομε τους ηρωικούς αγωνιστές , το νόημα τη μεγάλης θυσίας και να μας υπενθυμίσει την εκπλήρωση του χρέους που αναλάβαμε . Όμως το ακούμε αλλά… δεν δηλώνομε « παρών». Στoχαζόμαστε τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή:  «…Ανάξιος όποιος ακούει το προσκλητήρι των καιρών ,να το φυσάει ή να το κρούει σάλπιγγα ή τύμπανο , το ακούει , και δεν λέει ΠΑΡΩΝ…» (K.Παλαμάς)

1.- Με απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας ,υπεύθυνου φορέα του έργου , διακόπηκαν οι λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις και το Δ.Μ.Σ .έχει παραδοθεί στην εγκατάλειψη .  Συγχρόνως εκδηλώθηκε άρνηση ολοκλήρωσης του έργου με βάση την δημοπρατημένη και σε εξέλιξη μελέτη.

2.- Επακόλουθος υπήρξε ο «άγριος» βανδαλισμός του Δ.Μ.Σ. «επιμελώς» διατηρούμενος για τρίτη συνεχή χρονιά  και συνεχώς επιδεινούμενος . Και τούτο παρά τις δημοσιεύσεις , εκπομπές, επιστολές , παραστάσεις και δυσμενέστατα σχόλια επισκεπτών που εύλογα ερμηνεύονται όχι σαν απλή αδιαφορία , αλλά ως προκλητική άρνηση της διοίκησης της Περιφέρειας προς  αποκατάσταση . Διερωτόμεθα ΓΙΑΤΙ;;;

3.- Έτσι  δεν υπάρχου πλέον ούτε επισκέψεις ούτε επετειακές τελετές :

Οι σημαίες δεν θα σηκωθούν (οι ιστοί έχουν κλαπεί). Η ιερή φλόγα δεν θα ανάψει (η μπρούτζινη βάση έχει κλαπεί αλλά και πού να ανάψει όταν ο χώρος του παρεκκλησίου από κάτω διατηρείται ως στάνη προβάτων.) Οι Αρχές μας και οι εκπρόσωποι των συμμαχικών κρατών δεν θα αποδώσουν τιμές (οι μνημειακές πλάκες των συμμάχων μας με τις τιμητικές επιγραφές  είναι σπασμένες και προκλητικά διεσπαρμένες) . Οι επισκέψεις είναι ανύπαρκτες πλέον γιατί ποιός θα ανεχθεί τέτοια άθλια και ταπεινωτική εικόνα με χυδαία και ασεβή γραφήματα σε όλους τους χώρους του Μνημειακού , Μουσειακού και Συνεδριακού κέντρου.

4.- Εάν η Περιφέρεια θεωρεί ότι εκπληρώνει στοιχειωδώς την εθνική μας υποχρέωση καταργώντας με αυτό τον τρόπο από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το Δ.Μ.Σ. αλλά διατηρώντας την εκπροσώπηση των τοπικών αρχών μας να αποδίδουν τιμές στο νεκροταφείο των κατακτητών στο Μάλεμε  , τότε επιτρέψετέ μας να εκφράσομε τη βαθύτατη λύπη μας.

Δ.- ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ «ΤΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ»

Το « σάλπισμα στο προσκλητήρι της επετείου» μας καλεί να διατηρήσομε την ιστορική μας μνήμη , αυτή που διαμορφώνει την εθνική συνείδηση. Αυτή που θα μας ευαισθητοποιήσει για να προβάλλομε το νόημα της Μεγάλης Θυσίας και να τιμήσομε επάξια τους ηρωικούς αγωνιστές Έλληνες και συμμάχους.

Αναμένομε οι Αρχές μας , που είναι απολύτως ενημερωμένες αλλά αμέτοχες , Πρωθυπουργός ,τοπικοί Βουλευτές, Περιφερειάρχης  , και Δήμαρχος Χανίων, να δραστηριοποιηθούν ανάλογα ώστε να αποκαταστήσουν το Δ.Μ.Σ. από την άθλια και ασεβή κατάσταση που διατηρείται σήμερα, επαναφέροντας τη λειτουργία του πάνω στις αρχές

της ιστορικής θεμελίωσης. Συγχρόνως να επιβεβαιώσουν την εθνική μας δέσμευση για ολοκλήρωση του έργου.

 Προς Θεού…όχι άλλη ταπείνωση …

 

«…Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν , θά’ρθουν και θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι ,οι νεκροί …»

                                                                                           Κ. Παλαμάς

 

* Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α.

 

 

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live