24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Ανησυχία για τη ΔΕΔΙΣΑ

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

Η πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) στο Ακρωτήρι Χανίων προκαλεί ανησυχία.

Πρέπει άμεσα να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας, μιας και οι έντονοι και αλλεπάλληλοι καύσωνες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες αλλά και γενικότερα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Η πρόκληση πυρκαγιάς από κάδο απορριμμάτων αναδεικνύει και την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων αλλά και των ενήλικων πολιτών. Υπάρχει ανάγκη να μάθουμε όλοι:

  • τι πρέπει να βάζουμε σε κάθε κάδο,
  • τι γίνεται με επικίνδυνα υλικά,
  • πώς μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια,
  • να αποκτήσουμε κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης υλικών έτσι ώστε να μειώνονται τα σκουπίδια,
  • να αποφεύγουμε τα υλικά μιας χρήσης κι ιδιαίτερα τα πλαστικά που είναι τεράστιο πρόβλημα για το περιβάλλον και για τις θάλασσές μας.
  • να σταματήσει η πρακτική ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε ρεματιές, ακτές, χωράφια, που όχι μόνο μολύνει τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά συμβάλλει και σε πυρκαγιές.
  • να σταματήσει η πρακτική καύσης απορριμμάτων σε χωράφια που προκαλεί πυρκαγιές και παράγει επικίνδυνες καρκινογόνες διοξίνες όταν καίγονται πλαστικά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η ΔΕΔΙΣΑ και η πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση που έχει υιοθετηθεί στα Χανιά (αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη μετά από πολυετείς κινητοποιήσεις του οικολογικού κινήματος) βρίσκεται στο στόχαστρο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση των σκουπιδιών.

Τα συμφέροντα αυτά προσδοκούν τεράστια κέρδη από την ιδιωτική διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία θα προέρχονται από κρατικές κι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και από τα τέλη καθαριότητας. Προωθούν παράλληλα την καύση των σκουπιδιών που θα τους δώσει επιπλέον κέρδη, καθώς προσδοκούν επιπρόσθετες επιχορηγήσεις και επιπλέον έσοδα από την πώληση ενέργειας που θα παράγεται από την καύση. Αδιαφορούν δε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας, μιας και η καύση σκουπιδιών παράγει καρκινογόνες διοξίνες, μολύνει την ατμόσφαιρα και αφήνει τοξική τέφρα. Ορκίζονται βέβαια ότι «θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά, ακόμη κι αν οι προδιαγραφές κι οι κανονισμοί μπορούσαν πράγματι να μας απαλλάξουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την τοξική τέφρα, εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε – γέλασε. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι γίνεται με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό λοιπόν, τη ΔΕΔΙΣΑ και τα μάτια μας!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ