Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Να προστατέψουμε την παραλία Παχειά Άμμος στο Σταυρό

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συντάσσεται με τον αγώνα της Πρωτοβουλίας κατοίκων του Σταυρού και της ομάδας που εθελοντικά προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας στο Σταυρό για την προστασία της παραλίας Παχιά Άμμο στον Σταυρό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Ζητάμε κι εμείς μαζί τους την αλλαγή της χωροθέτησης του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΧ στο Σταυρό, μακριά από την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και τον αρχαιολογικό χώρο.

"Sponsored links"

Ζητάμε και εμείς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή του αντλιοστασίου στο επίμαχο σημείο! Δε θα πρέπει το οποιοδήποτε έργο να αποτελεί απειλή για την παραλία στην οποία κολυμπάνε χιλιάδες κάτοικοι κι επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Στην παραλία αυτή, όπως διαπίστωσαν και δημοσιοποίησαν εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, φωλιάζουν θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που απειλούνται με εξαφάνιση. Να σημειώσουμε ότι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας σε μια ακτή είναι δείγμα καθαρότητας και υγείας του νερού και του οικοσυστήματος. Οι θαλάσσιες χελώνες προσελκύουν επισκέπτες που σέβονται το περιβάλλον κι όλες οι επίσημες μελέτες για τον τουρισμό δείχνουν ότι το περιβάλλον είναι στις πρώτες προτεραιότητες των επισκεπτών. Να προσθέσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες τρέφονται με μέδουσες (τσούχτρες), άρα η παρουσία θαλάσσιων χελωνών «καθαρίζει» μια ακτή από μέδουσες. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για το Σταυρό, μιας και στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στη μικρή παραλία (λιμανάκι) με τις μέδουσες.

Πέρα από αυτά όμως, το αντλιοστάσιο πρόκειται να γίνει λίγα μόλις μέτρα από τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών αλλά και λίγα μέτρα από αρχαιολογικό χώρο, το παλιό βενετσιάνικο λατομείο. Η διαβούλευση με τους κατοίκους, η ενημέρωσή τους, η συζήτηση μαζί τους πριν τη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν θα έπρεπε να είναι κανόνας και προαπαιτούμενο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δε μπορεί να μαθαίνουν οι κάτοικοι μιας περιοχής για έργα που θα γίνουν στην περιοχή τους λίγες μέρες πριν μπουν οι μπουλντόζες και χωρίς να τους έχουν γνωστοποιήσει την ΜΠΕ όπως έχουν επανειλημμένα ζητήσει. Στο κάτω – κάτω πρόκειται για έργα που θα επηρεάσουν τη δική τους ζωή και η γνώμη τους θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχουμε καταθέσει από τις 2 Νοεμβρίου 2022 πρόταση για ένταξη της περιοχής του Σταυρού στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, με έγγραφό μας προς το ΓΓ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και το ΔΣ του ΟΦΥΠΕΚΑ, κοινοποιώντας το και προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων. Οι προτάσεις των πολιτών και φορέων σε μια δημοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και να συζητούνται κι όχι να απαξιώνονται ή να αγνοούνται.

Να προστατέψουμε την παραλία Παχιά Άμμος στο Σταυρό!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live