21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι εκρήξεις με δυναμίτη στον Αζωγυρέ μπάζωσαν το ποτάμι και τον καταρράκτη – Τρίτος τραυματισμός αυτή τη φορά 4χρονου παιδιού: “Μην πάτε και πολύ κόντρα του εργολάβου γιατί θα σας έχει το δρόμο κλειστό 10 χρόνια!”, λέει η Αντιπεριφέρεια

Ημερομηνία:

Μια περίεργη υποθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στον ομορφο Αζωγυρέ. Με πρόφαση το σπάσιμο βράχων που μετακινήθηκαν μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις του 2019 εργολάβος πραγματοποιεί εκρήξεις με δυναμίτη στην περιοχή του Αζωγυρέ, με την έγκριση της Περιφέρειας Κρήτης. Η αιτιολογία είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν προκαλώντας κίνδυνο για ζωές διερχόμενων.

Όμως με τις εκρήξεις η καταστροφή είναι πολλαπλάσια αφού τεράστιοι όγκοι βράχων και πετρών έχουν πέσει, φράζοντας το δρόμο αλλά κυρίως το πανέμορφο ποτάμι, τα πλατάνια και τα κυπαρίσια ακόμα και ένα μοναδικής ομορφιάς καταρράκτη.

Σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας, είναι τόσο ισχυρές οι εκρήξεις ώστε πέτρες να εκτοξεύονται μέχρι και τις στέγες των σπιτιών ενώ ήδη έχουν προκληθεί τρεις τραυματισμοί, μεταξυ αυτών και ενός τετράχρονου παιδιού το οποίο από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε να τρέχει για τη ζωή του μετά από απροειδοποίητη έκρηξη δυναμίτη.

Την ιδια στιγμή οι κάτοικοι του χωριού είναι αποκλεισμένοι αφου ο δρόμος έχει φράξει ενώ ζημιές εχουν προκληθεί και στις τηλεπικοινωνίες αφού έχουν καταστραφεί καλώδια με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει μεινει χωρίς ίντερνετ.

Χαρακτηριστική και η καταγγελια που έκανε στην εφημεριδα μας ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ Παλιόχωρας κ. Ευτύχιος Κουκουτσάκης σύμφωνα με την οποία όταν αντέδρασαν οι κάτοικοι ο αρμόδιος της Αντιπεριφέρειας Χανίων όχι μόνο προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μία λύση αλλά περίπου τους απείλησε λέγοντάς τους:

“Μην πάτε και πολύ κόντρα του εργολάβου γιατί θα σας έχει το δρόμο κλειστό 10 χρόνια!”

Πιο αναλυτικά στην καταγγελία του αναφέρει:

Στο χωριό υπήρχε μια πανέμορφη και μοναδική τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι. Σκεπασμένο με αιωνόβια πλατάνια και με ένα καταρράκτη που ήταν το στολίδι του χωριού μας αποτελούσε μια μοναδική ομορφιά τις φύσεως. Κάθε μέρα ερχόταν κόσμος απο όλο τον κόσμο, έκαναν μπάνιο και ξάπλωναν κάτω από τα πλατάνια κλέβοντας τη δροσιά τους.

Το παρθένο αυτό μέρος σήμερα δεν υπάρχει επειδή μεγαλοεργολαβική εταιρία του Νομού Χανίων  (με  τεράστια επιρροή σε ορισμένους;;;) έχει εισέλθει σε χωράφια ιδιοκτησίας μου και άλλων συγχωριανών χωρίς την έγκρισή μας και κατεβάζουν ολόκληρο το βουνό. Μιλάμε για 50.000 κυβικά πέτρας.

Κρύβονται πίσω από ένα έργο – υποτίθετι  ότι θα έπεφταν τα βράχια να σκοτώσουν κόσμο που δεν είχε στο συγκεκριμένο σημείο πέσει ούτε χαλίκι τώρα 40 χρόνια – ήρθαν με υποσχέσεις ότι δεν θα κάνουν καμία απολύτως ζημιά, δεν θα βλάψουν τη φύση, όμως τίποτα απο όσα υποσχέθηκαν δεν τηρήθηκαν.

Ξαφνικά μία μέρα, άνοιξαν τρύπες για να βάλουν δυναμίτες. Τότε και εμείς μαζευτήκαμε, πήγαμε εκεί και εκφράσαμε την αντίθεση μας διότι ήταν σίγουρο ότι  με τις εκρήξεις θα καταστρεφόταν το ποτάμι.

Έφυγε ο κόσμος με τη διαβεβαίωση οτι κάτι τέτοιο δε θα συμβέι και στη συνέχεια εν ώρα μίας κηδείας έβαλε τον 1ο δυναμίτη!

"google ad"

Εμείς αντιδράσαμε γιατί ακριβως δίπλα είναι κατοικημένη περιοχή, σπίτια, εκκλησίες  με τα νεκροταφεία μας και οι περιουσίες μας. Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε… Αντιθέτως αρμόδιος από την Αντιπεριφέρεια Χανίων μας δήλωσε:

“Μην πάτε και πολύ κόντρα του εργολάβου γιατί θα σας έχει το δρόμο κλειστό 10 χρόνια!”

Από τότε έχει καταστραφεί το ποτάμι, έχουν διαλύσει τα πλατάνια και τα μοναδικά κυπαρίσσια, πάνε και οι ελιές και οι αχλαδιές, και οι καταρράκτες αποτελούν πλέον όνειρο του παρελθόντος.

Δεν έχει σταματήσει όμως εκεί το θέμα. Έχουν αποκόψει για σχεδόν 4 μήνες τώρα την Επαρχία Σελίνου στα δύο  μπαζώνοντας όχι μόνο το ποτάμι αλλά και την Περιφερειακή Οδό 27 που συνδέει την Παλαιόχωρα με το Ανατολικό Σελίνο.

Παππούδες και γιαγιάδες αναγκάζονται είτε να οδηγούν  μακρινές αποστάσεις για να φτάσουν στον πολιτισμό είτε να  μεταφέρουν τα ψώνια τους από απόμακρα μονοπάτια του χωριού μας. Σαν να μην αρκούσε αυτό έχει καταστρέψει ολοσχερώς  το δίκτυο τηλεπικοινωνιών αφού γκρεμίστηκαν και όλα τα καλώδια μαζί με τους στύλους μέσα στο ποτάμι με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς ίντερνετ.

Ο κίνδυνος να καούμε ζωντανοί μεγάλος…

Η οδύσσεια μας όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι ισχυρές εκρήξεις σπέρνουν τον τρόμο και τον φόβο στους κατοίκους του χωριού  διότι γίνονται τις περισσότερες φορές  χωρίς καμία προειδοποίηση  κάνοντας μας να νομίζουμε ότι γίνεται σεισμός. Καπάκι μετά δέχονται οι σκεπές στα σπίτια μας  βροχή από θραύσματα βράχων που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν και ζημιές.

Στη συνέχεια ένα πυκνό νέφος από σκόνη καλύπτει το χωριό  προκαλώντας ασφυξία. Είναι πολλοί πλέον οι κάτοικοι Έλληνες και ξένοι που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Μάλιστα στις 20 Ιουλίου προκλήθηκε και το 3ο περιστατικό τραυματισμού.

Αυτή τη φορά δεν ήταν ξένος επισκέπτης αλλά ένα παιδί τεσσάρων ετών που είχαν πάει στο ποτάμι οι γονείς του και η μικρότερη αδερφή του  χωρίς να βρούν μπροστά τους  ανθρώπινο η φυσικό εμπόδιο με αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από τα βράχια που δημιούργησε έκρηξη με δυναμίτη που συνέβη δίχως καμία προειδοποίηση.

Τρέχοντας μέσα στο πυκνό νέφος απο  βράχια πέτρες και σκόνη να γλυτώσουν από βέβαιο θάνατο  τραυματίστηκε στο μάγουλο από πέτρα.

Παρόλα αυτά ο εργολάβος  εξακολουθεί  να εργάζεται και να καταστρέφει με πλήρη υποστήριξη από τους αρμοδίους φορείς…

Συνεχίζει τις καταστροφές τους εκφοβισμούς και την τρομοκρατία.

Τώρα, με το μπάζωμα του ποταμιού, κινδυνεύει το χειμώνα να πάρει με τις βροχές το νερό μία πέτρινη γέφυρα 109 ετών ενώ κίνδυνο διατρεχει και μία γειτονιά αφού είναι βεβαιο ότι από εκεί θα βρει διέξοδο το ποτάμι μια και η φυσική ροή του έχει μπαζωθεί.

Μέσα σε όλα αυτά κινδυνεύει άμεσα από τις επόμενές πτώσεις βραχίων και ένα σπίτι ιδιοκτησίας μου.

Οι ξένοι κάτοικοι του χωριού ήταν οι πρώτοι που τόλμησαν να υψώσουν ανάστημα συλλέγοντας υπογραφές και αναζητώντας ευθύνες. Δυστυχώς οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.

Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια πριν να είναι αργά! Πρέπει να σταματήσει η καταστροφή εδώ και τώρα, να αντικατασταθεί ο εργολάβος με πιο υπεύθυνα πρόσωπα, να του αφαιρεθεί η άδεια χρήσης εκρηκτικών, να  λογοδοτήσουν στην πραγματική δικαιοσύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι για τα  ανήκουστα εγκλήματα κατά τις φύσεως και να αποκατασταθούν έγκαιρα οι καταστροφές εντός του ποταμιού.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...