19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ για τα σενάρια περί συγχώνευσης: Να δεσμευτούν και να προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση οι βουλευτές και οι υπουργοί των Χανίων

Ημερομηνία:

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΙΣΑ παίρνουν θέση για τα σενάρια περί συγχώνευσης της ΔΕΔΙΣΑ ζητώντας να παραμείνει αυτοτελής. Σημειώνουν ότι η ΔΕΔΙΣΑ θα έπρεπε να λειτουργεί ως παράδειγμα για όλη τη χώρα και ζητούν τη στήριξη βουλευτών και υπουργών του νομού Χανίων για σχετική νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχει ανακινηθεί το ζήτημα της συγχώνευσης της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ  Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Θυμίζουμε ότι ανάλογες προσπάθειες έγιναν και πρίν από 2-3 χρόνια όπου υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν την συγχώνευση. Μάλιστα υπήρχε σχετική απόφαση του νεοσύστατου Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Κρήτης η οποία είχε αποσταλεί και στην ΚΕΔΕ όπου υποστήριζε την συγχώνευση της ΔΕΔΙΣΑ και την λειτουργία της ως παράρτημα του. Υπήρξε τότε καθολική αντίδραση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά με σχετικά έγγραφα προς την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σήμερα όλοι διατείνονται προφορικά για την αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ επαίροντας την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την επίλυση του πιο σημαντικού προβλήματος των σύγχρονων κοινωνιών, αυτό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπου για τα Χανιά όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που υπήρχε την εποχή της λειτουργίας του Κουρουπητού.

Όμως επειδή τα γραπτά μένουν, ανατρέχοντας κανείς στις αποφάσεις (απ. 91/19.10.2015) του συλλογικού οργάνου των δήμων της Κρήτης, της ΠΕΔ, διαπιστώνει ότι αναφέρεται σαφώς για λειτουργική αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ και υπαγωγή της στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Κρήτης.

Αυτή η αναφορά για μας  τους εργαζομένους  δεν σημαίνει αυτοτέλεια. Αυτοτελής κατά την άποψή μας είναι η σημερινή λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ, με το δικό της Διοικητικό Συμβούλιο, όπου έχει την δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής, μελετά και υλοποιεί έργα στην περιοχή ευθύνης της, λειτουργεί το Ε.Μ.Α.Κ-Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων, προσφέρει υπηρεσίες αποκομιδής σε δήμους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, εκπονεί προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής στα σχολεία κλπ.

Με σαφήνεια διατυπώνουμε ότι οποιαδήποτε άλλη σκέψη θα μας βρεί καθολικά απέναντι καθώς είναι τουλάχιστον ανήθικο η καλύτερη πρακτική σε επίπεδο χώρας (όπως διατείνονται οι υπόλοιποι ΦοΔΣΑ ανά την Ελλάδα) να κατακερματιστεί. Η άποψη μας περί αυτοτέλειας δεν είναι δογματική αλλά στηρίζεται στο έργο που μέχρι σήμερα έχουμε επιτελέσει και αφορά:

  • Τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελετών, την ένταξή τους και  χρηματοδότησή τους με  11.000.000 € από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Π.Ε. Χανίων, που αφορούν την βελτιστοποίηση του ΕΜΑΚ με οπτικούς και βαλλιστικούς διαχωριστές, την αγορά απορριμματοφόρων και κάδων για διαλογή στην πηγή οργανικών, την αγορά τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων κλπ.
  • Τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελετών την ένταξη και χρηματοδότηση με 1.500.000 € από το ΕΠΠΕΡΑΑ των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ Αρμένων, Ασή Γωνιάς και Γαύδου, την χρηματοδότηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σφακιών και Κανδάνου – Σελίνου κλπ.
  • Την συμμετοχή σε πλήθος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων στην διαχείριση απορριμμάτων.
  • Την ολοκληρωμένη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων με την λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης, του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, του ΧΥΤΥ κλπ.
  • Την συλλογή μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών, σύμμεικτων και ογκωδών απορριμμάτων στους δήμους και την εφαρμογή του προγράμματος «Πόρτα-Πόρτα» στην Παλιά Πόλη.
  • Την μεταφορά τεχνογνωσίας σε φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πραγματικά σαν εργαζόμενοι απορούμε γιατί, αντί να αποτελέσει παράδειγμα η ΔΕΔΙΣΑ σαν δομή και για την υπόλοιπη χώρα, να συζητούμε το ακριβώς αντίθετο σήμερα. Αυτοί που ενδεχόμενα σκέπτονται τον κατακερματισμό της, ας μας επιδείξουν καλύτερη πρακτική στην χώρα και τότε να τεθεί για συζήτηση επί τάπητος. Μέχρι τότε συνεχίζουμε των αγώνα μας σαν εργαζόμενοι και ζητούμε την στήριξη όλων  για την διασφάλιση του έργου που με κόπο κατακτήσαμε προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών των Χανίων.

Τέλος καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τους βουλευτές και υπουργούς του νομού αν και εκείνοι επιθυμούν το ίδιο όπως εμάς να βγουν ανοικτά, και δημόσια να δεσμευτούν και να στηρίξουν εμπράκτως προωθώντας νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...