20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαψεύδουν την Daily Mail σχετικά με το στέλεχος του COVID με θνησιμότητα 80%

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης διαψεύδει αυτό που χαρακτηρίζει ως “μια σειρά παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με την έρευνα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου (NEIDL)”. Οι αναφορές, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα στη Daily Mail του Ηνωμένου Βασιλείου , ισχυρίστηκαν ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο είχαν «δημιουργήσει ένα νέο θανατηφόρο στέλεχος COVID». Σε μια δήλωση τη Δευτέρα το απόγευμα, η BU χαρακτήρισε το ρεπορτάζ, το οποίο ενημερώθηκε από άλλα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Fox News , «ψευδή και ανακριβή» και είπε, ότι αντιθέτως «αυτή η έρευνα έκανε τον ιό να αναπαράγεται λιγότερο επικίνδυνα».

Το Πανεπιστήμιο σημείωσε επίσης ότι η έρευνα επανεξετάστηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ιδρυματικής Βιοασφάλειας (IBC), η οποία αποτελείται από επιστήμονες καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας, και ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης είχε εγκρίνει την έρευνα.

«Έχουν παρερμηνευσερι το μήνυμα, παραποιούν τη μελέτη και τους στόχους της στο σύνολό της», λέει ο Ronald B. Corley, διευθυντής του NEIDL και πρόεδρος μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής BU Chobanian & Avedisian School of Medicine.

Η μελέτη εξετάζει τις πρωτεΐνες ακίδας στην παραλλαγή Omicron SARS-CoV-2 (BA.1). Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να συγκρίνουν την παραλλαγή με το αρχικό στέλεχος του ιού. Ήθελαν να ανακαλύψουν εάν ο ιός ήταν πραγματικά λιγότερο λοιμογόνος. Λέει ο Corley, «ενδιαφέρονταν για το ποιο μέρος του ιού υπαγορεύει πόσο σοβαρή ασθένεια θα πάρει ένα άτομο».

Όμως ο Corley λέει ότι οι ειδήσεις έβγαλαν μια γραμμή από την περίληψη του κειμένου εκτός πλαισίου, με τη Daily Mail να υποδηλώνει στον τίτλο της ότι οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει ένα «θανατηφόρο στέλεχος Covid με ποσοστό θνησιμότητας 80 τοις εκατό». Η εφημερίδα συνέχισε να κάνει μια σειρά από άλλους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι οι ερευνητές είχαν σκοπό να δημιουργήσουν έναν πιο θανατηφόρο ιό.

Δεν είναι αλήθεια, λέει ο Corley. Και η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου το διέψευσε κατηγορηματικά.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ψευδείς και ανακριβείς αναφορές σχετικά με την έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστώνης για τον COVID-19, που εμφανίστηκε σήμερα στην Daily Mail », ανέφερε η δήλωση της BU. «Πρώτον, αυτή η έρευνα δεν ενίσχυσε το στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 ούτε το έκανε πιο επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα έκανε τον ιό να αναπαράγεται λιγότερο επικίνδυνα».

Ο Corley λέει ότι η γραμμή που αφαιρέθηκε από το πλαίσιο στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με την επίδραση του ιού στους ανθρώπους. Η μελέτη ξεκίνησε σε καλλιέργεια ιστού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ζωικό μοντέλο.

«Το ζωικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένας συγκεκριμένος τύπος ποντικού που είναι πολύ ευαίσθητος και το 80 έως 100 τοις εκατό των μολυσμένων ποντικών υποκύπτουν σε ασθένεια από το αρχικό στέλεχος, το λεγόμενο στέλεχος Washington», λέει ο Corley. “Ενώ το Omicron προκαλεί μια πολύ ήπια ασθένεια σε αυτά τα ζώα.”

Αυτός ο αριθμός του 80 τοις εκατό είναι αυτό που αγκάλιασαν τα μέσα ενημέρωσης, παραποιώντας τη μελέτη και τους στόχους της.

«Αυτή ήταν μια δήλωση που βγήκε εκτός πλαισίου για τους σκοπούς του εντυπωσιασμού», λέει ο Corley, προσθέτωντας ότι «παρερμηνεύει εντελώς όχι μόνο τα ευρήματα, αλλά [επίσης] τον σκοπό της μελέτης».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη δήλωση της BU, «αυτή η έρευνα αντικατοπτρίζει και ενισχύει τα ευρήματα άλλων, παρόμοιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του FDA». Αυτό υποστηρίζεται από έναν από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, τον Mohsan Saeed , ερευνητή του NEIDL.

«Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν από άλλους, αυτή η εργασία δείχνει ότι δεν είναι η πρωτεΐνη ακίδας που οδηγεί την παθογένεια του Omicron, αλλά αντίθετα άλλες ιικές πρωτεΐνες», λέει ο Saeed, επίκουρος καθηγητής βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής BU Chobanian & Avedisian School of Medicine. «Ο προσδιορισμός αυτών των πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές διάγνωσης και διαχείρισης ασθενειών».

bu.edu

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...