19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πακέτο 40 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- Κατεπείγουσα δράση ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Ημερομηνία:

Με νέα πρόταση έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας ένα πλαίσιο στήριξης 40 δισ. ευρώ προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Η Κομισιόν προσφέρει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης τη δυνατότητα χρήσης των ήδη υπαρχόντων ταμείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενάντια στην ενεργειακή κρίση μέσω των αντίστοιχων εθνικών πλαισίων, σύμφωνα με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

«Το τμήμα της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί, μεν, μέρος της ευρωπαϊκής εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των κρίσεων, αλλά αναγκαστήκαμε να δράσουμε τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην τρέχουσα κρίση», τόνισε η Φερέιρα, προσθέτοντας πως «δε μπορούσαμε να παραμείνουμε άπραγοι ενόψει των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί μέρος τoυ γενικότερου πακέτου προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τα νέα μέτρα αυτά κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσουν πάνω από 500 δισ.  ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιστάθμιση της κρίσης και την προστασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών.

Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη κοινής συμφωνίας  για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν νέα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης.

Προς το παρόν, το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται στη χρήση των ήδη υπαρχόντων ταμείων συνοχής για την προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης.

Η επιπλέον ελαστικότητα η οποία προσφέρεται από την Κομισιόν θυμίζει αντίστοιχα πλαίσια στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τα σχέδια στήριξης των Ουκρανών προσφύγων μετά τη ρωσική εισβολή.

Το τελικό μέγεθος του πλαισίου στήριξης για κάθε χώρα θα εξαρτηθεί από τα συνολικά διαθέσιμα ποσά των εκάστοτε κυβερνήσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις εντός των 27.

Σαρλ Μισέλ: Στο επίκεντρο της ατζέντας της συνόδου η ενεργειακή κρίση

Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το επίκεντρο της ατζέντας μας είναι η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών».

Ο κ. Μισέλ τονίζει πως «είναι η ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.

«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για το συλλογικό μας συμφέρον», προσθέτει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα αναφέρει ότι «οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής μας κρίσης. Ως συνέπεια της συζήτησής μας για την ενέργεια, θα ήθελα να επικεντρωθούμε επίσης στον αποτελεσματικό συντονισμό των απαντήσεων της οικονομικής μας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

"google ad"

Στο τραπέζι των ηγετών θα βρεθεί επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις «δολιοφθοράς» κατά των αγωγών Nordstream, «θα εξετάσουμε επίσης τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας μας για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Στη συζήτηση των ηγετών θα περιληφθούν η Κίνα και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

«Μετά την παραδοσιακή μας ανταλλαγή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα θέματα, κυρίως την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει ο κ. Μισέλ.

Bloomberg: Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες στην ΕΕ

Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται διαιρεμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσηw και όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg , η ευρωπαϊκή οικονομία, το μέγεθος της οποίας ξεπερνά τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης λόγω των τιμών της ενέργειας.

Την ίδια ώρα η ΕΕ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους εταίρους, με παραπάνω από τους μισούς να ζητούν μέτρα για την μείωση των τιμών της ενέργειας, με στόχο να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις αγορές τους και να μην υπάρξουν μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Άλλωστε, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις η κίνηση της Γερμανίας να διαθέσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων τη στιγμή που σε άλλα κράτη μέλη η ΕΕ επιβάλει αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...