21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έρχεται «γαϊδουροκαλόκαιρο» ή το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου

Ημερομηνία:

Αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας για την επόμενη βδομάδα προβλέπει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου να συνοδεύεται από ασυνήθιστη – για την εποχή – ζέστη, κάτι που θα βοηθήσει τα σχέδια απόδρασης των εκδρομέων του τριημέρου της 28ης.

Με τα έντονα φαινόμενα, τους ανέμους και το βροχερό σκηνικό να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτές τις ημέρες, ο κ.Αρναούτογλου σημειώνει χαρακτηριστικά – σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook – ότι θα υπάρξει στη συνέχεια σημαντική αλλαγή με… «γαϊδουροκαλόκαιρο».

Για τις επόμενες ημέρες στη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια ενώ μέχρι το Σάββατο δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα, πέρα από ενίσχυση των ανέμων, τοπικά.

Αναλυτικά ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:

Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή «γαϊδουροκαλόκαιρο» τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!

Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Indian Summer» (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, «Altweibersommer» ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως «(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι». Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των τσιγγάνων» ή «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως «Miholjsko leto», επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή «Miholjdan» γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).

Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Veranico», «Veranito» ή «Veranillo» (κυριολεκτικά, «μικρό καλοκαίρι») και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως («μικρό καλοκαίρι του Μαΐου») ή ως «Veranito de San Juan» («μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη»). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)» σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει «καλοκαίρι του παστουρμά», καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...