«Οι εφιάλτες του ’70 επιστρέφουν»: SOS από την Παγκόσμια Τράπεζα για την Οικονομία

Κανένα σχόλιο

Χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ύφεση καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας πλήττει τις οικονομίες που έχουν ήδη κλονιστεί από την πανδημία της Covid-19, προειδοποίησε σήμερα (7/6) η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και την ανατολική Ασία αντιμετωπίζουν μια «μεγάλη ύφεση», προσέθεσε.

Ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης -ο λεγόμενος «στασιμοπληθωρισμός»- είναι επίσης υψηλότερος, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

"Sponsored links"

Οι λογαριασμοί ενέργειας και τροφίμων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα λοκντάουν στην Κίνα, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού σφυροκοπούν την ανάπτυξη. Για πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί», είπε ο κ. Μάλπας.

Στην έκθεσή της σχετικά τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι «σημαντικός».

«Η υποτονική ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει τώρα σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες και την προσφορά να αναμένεται να αυξάνεται αργά, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Έχουν περάσει περισσότερες από εκατό ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά μόλις τώρα γίνεται σαφές το απογοητευτικό μέγεθος των κρουστικών κυμάτων τα οποία πλήττουν έθνη και χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται μίλια μακριά από τις μάχες.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη αγωνίζονταν ήδη να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν ήδη μειωθεί αισθητά.

Αλλά το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας απειλεί να ρίξει τα προς το ζην σε μιαν ακόμη μεγαλύτερη δύνη, συλλαβίζοντας τη δυστυχία και τις κακουχίες για τους πιο ευάλωτους.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις φτωχότερες χώρες. Μια έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι βρετανικά νοικοκυριά έχει στραφεί σε τράπεζα τροφίμων.

Αυτή η παγκόσμια κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τα υψηλότερα επιτόκια που χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση του πληθωρισμού, όπως ακριβώς εξατμίζεται η κρατική υποστήριξη για τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας.

"Sponsored links"

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέπει την άμεση δράση, από την ελάφρυνση του χρέους έως την προτροπή των κρατών να μην θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων.

Αντίθετα, θέλει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δείξουν ότι ενεργούν από κοινού για να προστατεύσουν τον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας, να καθησυχάσουν τις ασταθείς αγορές και να διευκολύνουν τις αυξήσεις των τιμών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να έχουν ήδη μπει στα χαρακώματα.

Εάν δεν χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εργαλεία τώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη πιο παρατεταμένη και οδυνηρή κρίση.

Η δυσκολία σήμερα δεν σημαίνει μόνο δυστυχία και κοινωνική αναταραχή, μπορεί να καταστρέφει ζωές επί χρόνια.

Οι χώρες στην Ευρώπη που είναι πιο πιθανό να υποστούν απότομη πτώση της οικονομικής παραγωγής το 2022 είναι η Ουκρανία και η Ρωσία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλά προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο και την πανδημία της Covid-19 θα είναι ευρύτερες.

«Ακόμη και αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο πόνος του στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια – εκτός εάν δρομολογηθούν σημαντικές αυξήσεις της προσφοράς», είπε ο κ. Μάλπας.

Μεταξύ 2021 και 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, είπε ο κ. Μάλπας, υπερδιπλάσια από την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε μεταξύ 1976 και 1979, όταν ο κόσμος είδε για τελευταία φορά στασιμοπληθωρισμό.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που πυροδότησαν μια παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970 το δολάριο ήταν πιο αδύναμο και το πετρέλαιο ήταν σχετικά ακριβότερο.

Φωτογραφία: depositphotos.com

BBC

ieidiseis.gr

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live