19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οι θρομβώσεις ωθούν AstraZeneca και Johnson & Johnson να ψάξουν τροποποιήσεις στα εμβόλιά τους

Ημερομηνία:

Εξετάζονται τροποποιήσεις στα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson εξαιτίας των θρομβώσεων. Αν μηδενιστεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος, οι εταιρείες θα πλουτίσουν.

Johnson & Johnson και AstraZeneca σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, ερευνούν σε προπαρασκευαστικό ακόμη στάδιο το κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις των εμβολίων τους κατά της COVID-19 ώστε να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τελείως οι κίνδυνοι εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων που σχετίζονται με τους ίδιους τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η “Wall Street Journal”, οι αυξημένες ενδείξεις για θρομβώσεις σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Καναδά κάνουν τους ειδικούς που μελετούν το εμβόλιο της AstraZeneca να πιστεύουν πως μπορούν να της εξαφανίσουν τελείως στις νέες τροποποιήσεις που εξετάζουν αν και ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουν συμπέρασμα.

Εκπρόσωπος της J&J τονίζει πως η εταιρεία διεξάγει «συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς υπάρχει συνεργασία με εμπειρογνώμονες και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές» ενώ η AstraZeneca σημειώνει πως «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία».

Πάντως, εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτήσουν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις εγκρίσεις αλλά η διαδικασία θα μπορούσε να επισπευστεί από την άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και του κατ’ επείγοντος του χαρακτήρα της διάθεσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Οι κίνδυνοι εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου ή θρομβοπενίας μετά το εμβόλιο της AstraZeneca είναι περίπου 1 έως 2 ανά 100.000 εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα δεδομένα της Βρετανίας, ενώ τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ δείχνουν χαμηλότερο από 0,3 ανά 100.000 εμβολιασμούς με το σκεύασμα της J&J.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά η χορήγησή του σταμάτησε προσωρινά τον Απρίλιο λόγω ανησυχιών σχετικά με τη σύνδεσή του με θρομβώσεις, όμως οι φορείς έκριναν πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη και ξαναέδωσαν το «πράσινο φως» στη χρήση του.

Πάντως, τροποποιήσεις για την εξάλειψη των θρομβώσεων, εάν είναι δυνατές, θα μπορούσαν να κάνουν τα εν λόγω εμβόλια ανάρπαστα χρήματα, ειδικά εάν οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί υιοθετηθούν ευρέως και οι δύο εταιρείες να πλουτίσουν πολύ, όπως άλλωστε και η Βρετανία.

«Επιδιώκουμε γρήγορη πρόοδο από τις εταιρείες και νομίζω ότι η επιθυμία τους να αλλάξουν τον σχεδιασμό ή το εμβόλιο για να εξηγήσουν το πώς προκύπτουν οι θρόμβοι» δήλωσε ο Mόρτιμερ Ποντς, επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής-αιματολογίας στο νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Η AstraZeneca και η ομάδα επιστημόνων της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο ερευνούν πώς το εμβόλιο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση που στηρίζει τους θρόμβους, σύμφωνα με τη Σάρα Γκίλμπερτ, εμβολιολόγο και συνεφευρέτρια του εμβολίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...