15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ως απάντηση στην κλιματική κρίση

Ημερομηνία:

Οι Ιταλοί βουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη χρήση τεχνικών γενετικής τροποποίησης στη γεωργία για την επίτευξη ανθεκτικότερων ποικιλιών καλλιεργειών υπό το πρίσμα των κυμάτων καύσωνα και της ξηρασίας που πλήττουν σήμερα την Ιταλία και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η έκκληση των Ιταλών βουλευτών διατυπώθηκε την Πέμπτη (7 Ιουλίου) κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τον Επίτροπο της ΕΕ για τις Διοργανικές σχέσεις και τη Διερεύνηση προοπτικών Maroš Šefčovič στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιθανές στρατηγικές προσαρμογής καθώς οι καύσωνες και οι ξηρασίες γίνονται συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με μέτρα πέραν των μέτρων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Antonio Tajani, πρώην Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την επιχείρηση και τη βιομηχανία.

Ο Tajani ζήτησε από την Επιτροπή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που να εγγυάται την παροχή νερού για τους πολίτες και τη γεωργία, καθώς και να «απελευθερώσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών υποβοηθούμενης εξέλιξης αποδεσμεύοντάς τες από τους κανόνες για τους ΓΤΟ».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής αναφερόταν στις λεγόμενες νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs), οι οποίες περιλαμβάνουν τη γενετική μηχανική των φυτών για την ενίσχυση χαρακτηριστικών όπως η ανοχή στην ξηρασία και η αντοχή στα παράσιτα.

«Η νέα γεωργική βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει πειράματα για πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και τα παρασιτικά φυτά», επικαλέστηκε ο Tajani, λέγοντας ότι οι τεχνικές αυτές θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την οδηγία της ΕΕ για τους ΓΤΟ του 1999.

Η ξηρασία και η έντονη ζέστη γίνονται το νέο φυσιολογικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η Ιταλία κήρυξε πρόσφατα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε από τις βόρειες περιοχές της λόγω της ξηρασίας.

Ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πο, έχει καταγράψει τη χαμηλότερη στάθμη των τελευταίων 70 ετών, ενώ σε πολλούς δήμους οι πολίτες καλούνται να μετρούν την κατανάλωση νερού.

Υπάρχουν και άλλα σημάδια αύξησης της θερμοκρασίας στην Ιταλία. Την Κυριακή (3 Ιουλίου), τμήματα του παγετώνα Marmolada στους Δολομίτες κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 11 άνθρωποι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η τραγωδία συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. «Πρόκειται για ένα δράμα που σίγουρα έχει απρόβλεπτα στοιχεία, αλλά σίγουρα εξαρτάται επίσης από την επιδείνωση του περιβάλλοντος και την κλιματική κατάσταση», δήλωσε σε σχόλια που μετέδωσε το ANSA.

Οι ΓΤΟ και οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής θεωρούνται στην Ιταλία ως μια πιθανή λύση στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Στην Ιταλία, ο υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικών Πολιτικών, Stefano Patuanelli, ζήτησε πρόσφατα να αρθεί η απαγόρευση της χρήσης ΓΤΟ για ζωοτροφές, αφού ο τομέας των τροφίμων της χώρας επλήγη από τις ελλείψεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον επαναλήφθηκε από ορισμένους Ιταλούς ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη (7 Ιουλίου).

«Χρειαζόμαστε καλλιέργειες που είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τις μορφές της γενετικής, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, και γι’ αυτό πρέπει να νομοθετήσουμε σε αυτό το Κοινοβούλιο, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Herbert Dorfmann, Ιταλός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που είναι γεωπόνος στην εκπαίδευση.

"google ad"

Απαντώντας, ο Šefčovič επιβεβαίωσε την πρόθεση της Επιτροπής να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη πρέπει να δράσει στους τομείς της «προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και της ετοιμότητας για καταστροφές», σημείωσε.

Όσον αφορά τη γεωργία, η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερη διαχείριση του νερού και του εδάφους, δήλωσε ο Επίτροπος.

Αλλά χρειάζεται επίσης να «επενδύσει, όπως ειπώθηκε από πολλούς, σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία», πρόσθεσε ο Šefčovič. Πρόσθεσε ότι αυτό συνεπάγεται «τη χρήση των κονδυλίων μας στο πλαίσιο του [προγράμματος] Έρευνα και Καινοτομία για να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε τις καλύτερες δυνατές τεχνολογίες, τις καλύτερες προσεγγίσεις και τις καλύτερες καλλιέργειες για χρήση στη γεωργία».

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια μελέτη η οποία υπογράμμισε τις δυνατότητες των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGT) να συμβάλουν στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ της χρήσης και των κινδύνων των φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ των διαφόρων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και τη δυνητική συμβολή τους στο Green Deal.

Στην έκθεση στρατηγικής πρόβλεψης για το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει αυξανόμενη ψηφιοποίηση στη γεωργία, με τη «βιοπληροφορική» και τη «γονιδιωματική των φυτών» να μειώνουν την ανάγκη για φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ