19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τουρίστες παίρνουν μαζικά τη ροζ άμμο από το Λαφονήσι – Γιατί απαγορεύεται και ποιες οι συνέπειες στο περιβάλλον

Ημερομηνία:

Η ροζ άμμος στο Λαφονήσι και στον Μπάλο είναι ένας από τους λόγους για τη μεγάλη δημοφιλία των συγκεκριμένων παραλίων. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν ως προορισμό τα Χανιά μόνο και μόνο για να επισκεφθούν τις συγκεκριμένες παραλίες και να δουν το θέαμα των ροζ παραλιών.

Όμως, δίχως να έχουν ενημερωθεί καταλλήλως και δίχως να υπάρχει κανείς για να επιβάλλει τον νόμο και τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν, εκατοντάδες είναι αυτοί που δε μένουν μόνο στο θαυμασμό της εικόνας, αλλά συλλέγουν τη ροζ άμμο ως ενθύμιο διακοπών, σε βάζα, μπουκάλια, ακόμα και σε πλαστικές σακούλες.

Παλαιότερα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πωλούν σε βαζάκια την άμμο από το Μπάλο και το Ελαφονήσι, κάνοντας τη λέξη “αισχροκέρδεια” να μοιάζει λίγη για να χαρακτηρίσει την πράξη τους. Πλέον υπάρχουν πινακίδες που ενημερώνουν ότι ο Νόμος 1650/86 απαγορεύει την αμμοληψία από προστατευόμενες περιοχές, όχι βέβαιως ότι σέβεται κανείς τον νόμο, ούτε ότι υπάρχει κάποιος για να τον επιβάλλει.

Σε άλλες χώρες, η νομοθεσία πάντως εφαρμόζεται με αποτέλεσμα πολλές φορές την επιβολή βαρύτατων προστίμων.

Στην Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, απαγορεύεται η αφαίρεση οποιωνδήποτε κελυφών και στις Φιλιππίνες έχουν δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο «απαγορευμένων κελυφών ».

Χαρακτηριστικό είναι επίση το παράδειγμα από τη Σαρδηνία της Ιταλίας όπου ζευγάρι Γάλλων αποφάσισε να γεμίσει 14 πλαστικά μπουκάλια με περίπου 40 κιλά λευκή άμμο από παραλία.

Το ζευγάρι συνελήφθη και βρέθηκε αντιμέτωπο με φυλάκιση εώς έξι χρόνια ενώ επιβλήθηκε και τσουχτερό πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ για κλοπή άμμου από την παραλία.

Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι για να διασφαλίσουμε ότι η ομορφιά που θαυμάζουμε θα συνεχίσει να υπάρχει και για τις επόμενες γενιές είναι πολύ σημαντικό να μην αφαιρούμε τίποτα από την παραλία.

Το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας φύσης παγκοσμίως, στο οποίο ανηκουν και οι παραλίες του Μπάλου και του Λαφονησίου, αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνυπάρχουν αρμονικά. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε.

Το ροζ χρώμα στις συγκεκριμένες παραλίες οφείλεται σε σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα στα μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

Αλλά τα κοχύλια – ακόμη και τα νεκρά – είναι κάτι περισσότερο από ένα στολίδι ή αναμνηστικό. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση άλλων θαλάσσιων πλασμάτων καθώς και για το περιβάλλον.

Τα κοχύλια είναι ένα σημαντικό μέρος των παράκτιων οικοσυστημάτων: παρέχουν υλικά για φωλιές πουλιών, μια επιφάνεια σπιτιού ή προσάρτησης για φύκια, σφουγγάρια και μια σειρά από άλλους μικροοργανισμούς.

"google ad"

Τα μεγαλύτερα κοχύλια χρησιμοποιούνται από ψάρια για να κρύβονται από αρπακτικά και τα καβούρια τα χρησιμοποιούν ως προσωρινά καταφύγιο.

Η απομάκρυνση μεγάλων κελυφών αλλά και θραυσμάτων κελύφους αλλάζει το ρυθμό διάβρωσης των ακτών. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους παράκτιους πληθυσμούς, ειδικά σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας,  κάθε κέλυφος έχει κάποιο οικολογικό ρόλο.

Το ερώτημα είναι, μπορεί να προστατευθούν αυτοί οι τόποι υπό τους σημερινούς όρους;

Μπορεί να προστατευθεί το εύθραυστο και προστατευόμενο περιβάλλον όταν το επισκέπτονται χιλιάδες άτομα; Πώς θα διασφαλιστεί η περιοχή όταν τα σπάνια φυτά ποδοπατούνται, τα πουλιά παρενοχλούνται, οι παραλίες γεμίζουν με ομπρέλες και οι τουρίστες συλλέγουν την ροζ άμμο;

Άραγε, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στο Λαφονήσι και καρπώνονται τα οφέλη από την ύπαρξή του, τι δίνουν πίσω για την προστασία της περιοχής; Πώς εκπαιδεύουν τους τουρίστες για την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το Λαφονήσι; Και τι κάνουν για να διασφαλίσουν ότι οι τουρίστες σέβονται το περιβάλλον το οποίο επισκέπτονται;

Και τι κάνουν οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των περιοχών πέρα από το να έχουν βάλει κάποιες πινακίδες;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...