12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Οι λογικές “μηδενικής ανοχής” δίνουν λύση στο πρόβλημα της βίας;

Ημερομηνία:

Βαρύτατο πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε σε 15χρονη επειδή κλώτσησε γάτα.

Τον τελευταίο καίρο βλέπουμε μία σκλήρυνση της νομοθεσίας με αποδοχή λογικών “μηδενικής ανοχής” και στο ζήτημα της προστασίας των ζώων.

Οι λογικές “μηδενικής ανοχής” ξεκίνησαν ως πολιτικές της Δεξιάς στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τη λογική που κυριάρχησε, κάθε φαινόμενο παραβατικότητας, ακόμη και το πιο μικρό πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ βαριά πρόστιμα και ποινές (λες και με το μαστίγιο εξαφανίζονται τα κοινωνικά αίτια που την προκαλούν).

Πρόκειται για ξεκάθαρη στροφή προς τον απολυταρχισμό εις το όνομα της επιβολής του νόμου, της καταπολέμησης της βίας και της εγκληματικοτητας και της προστασίας των αδύναμων με την αποτελεσματικότητα τέτοιων πολιτικών να είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη.

Στις ΗΠΑ λ.χ., όπου τέτοιου τύπου πολιτικές εφαρμόζονται σε πολλές πολιτείες, πέρα από πρόσκαιρα αποτελέσματα, δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη μείωση περιστατικών εγκληματικότητας σε βάθος χρόνου. Αυτό που εν τέλει μένει με την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, είναι ο απολυταρχισμός, οχι η καταπολέμηση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας.

Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να δούμε τα στοιχεία και για την Ελλάδα και αν η σκλήρυνση του νόμου έχει φέρει μείωση περιστατικών βίας. Αν όχι, πρέπει επιτέλους καποια στιγμή να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος πέρα από την ανθρωποφαγία.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...