17.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Οι μαθητές του Λυκείου Αλικιανού επισκέφθηκαν το CERN στην Ελβετία

Ημερομηνία:

Μαθήτριες και μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλικιανού πραγματοποίησαν 5ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία από 13/2/2024 έως 17/2/2024. Συνολικά 10 μαθήτριες/μαθητές και 2 καθηγήτριες επισκέφτηκαν το  CERN – το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στις 15/2/2024.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής πραγματοποιήθηκαν και άλλες περιηγήσεις και δραστηριότητες. Η πρώτη πόλη της Ελβετίας που επισκεφτήκαμε ήταν η Ζυρίχη, όπου περπατήσαμε κατά μήκος της παλιάς πόλης από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη λίμνη και επισκεφτήκαμε το Μουσείο σοκολάτας – Lindt Home of Chocolate.

Την επόμενη μέρα μεταφερθήκαμε με τρένο στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, το ιστορικό κέντρο της οποίας είναι μεσαιωνικό και έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ίδιο βράδυ με τρένο φτάσαμε στη Γενεύη, καθώς το κέντρο πυρηνικών ερευνών, CERN, έχει έδρα σε προάστιο βορειοδυτικά της Γενεύης, στα σύνορα με τη Γαλλία.

Την ημέρα της επίσκεψής μας στο CERN, oι μαθήτριες/μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν για περίπου τρεις ώρες στον χώρο που υπάρχουν 3 διαφορετικές εκθέσεις. Σε καθεμία από αυτές τις εκθέσεις υπήρχαν προσομοιώσεις οι οποίες βοηθούσαν τις μαθήτριες/μαθητές να κατανοήσουν τα φαινόμενα της Φυσικής που εξέταζαν κάθε φορά. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ομιλία και ξενάγηση στους χώρους του CERN, από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δαμιανόγλου, ο οποίος απάντησε στις απορίες, των μαθητριών/των, που προέκυψαν από τη συζήτησε που προηγήθηκε.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην πόλη της Γενεύης το πρωί και στη συνέχεια επίσκεψη στην πόλη Αννεσύ της Γαλλίας, που πολλοί την ονομάζουν Βενετία των Άλπεων, με λεωφορείο.

Οι μαθήτριες/μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά μέρη, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Μέσα από δραστηριότητες συνεργάστηκαν και κατάφεραν να αποκτήσουν απαραίτητες για τις/τους ίδιες/ίδιους δεξιότητες. Οι μαθήτριες και οι μαθητές έδειξαν υπευθυνότητα και ωριμότητα με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τις βέλτιστες συνθήκες για να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική εκδρομή σε κλίμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ενθουσιασμού.

Ευχόμαστε οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι εικόνες που οι μαθήτριες/μαθητές απέκτησαν σε αυτό το ταξίδι να αποτελέσουν θετική ανάμνηση και να δράσουν ως σκαλοπάτι στην προσωπική τους ανάπτυξη.

Εντυπώσεις μαθητριών/μαθητών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή.

Σταυρίνα Κόρκακα (μαθήτρια Γ’ Λυκείου)

Το CERN ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, από τις προσομοιώσεις μέχρι την ίδια την ξενάγηση. Όσον αφορά στις προσομοιώσεις, ήταν διασκεδαστικές και βοήθησαν στην κατανόηση της ξενάγησής μας μετά. Στην ξενάγηση, μας παρουσιάστηκαν νέες πληροφορίες που μας ενθουσίασαν και μας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον.

Αλλά, κατά την επίσκεψή μας στην Ελβετία περάσαμε και μείναμε σε πανέμορφα και γραφικά μέρη, όπως η Ζυρίχη, η Βέρνη και το Αννεσύ. Ήταν προφανώς πολύ πιο διαφορετικά από την Ελλάδα, με τη θετική έννοια.

Εν κατακλείδι, ήταν μια μοναδική εμπειρία και χάρηκα πολύ που ήμουν μέλος αυτής, πιστεύω πως αν μου δινόταν η ευκαιρία θα το ξαναέκανα με χαρά!

Θεόδωρος Κασσελάκης (μαθητής Γ’ Λυκείου)

Η επίσκεψή μας στην Ελβετία, χαρακτηρίστηκε από πολλές ιδιαίτερες στιγμές. Προσωπικά, μαγεύτηκα από τις πόλεις τις οποίες επισκεφτήκαμε και τη μοναδικότητα που είχε καθεμία ξεχωριστά. Κυρίως εξεπλάγην από την πειθαρχία που είχαν οι πολίτες και την καθαριότητα που επικρατούσε στις πόλεις.

"google ad"

Ο κύριος λόγος της εκδρομής μας ήταν να επισκεφτούμε το CERN.  Μια τεράστια εγκατάσταση, όπου συγκεντρώνονται άτομα των θετικών κυρίως επιστημών και πραγματοποιούν πειράματα με πυρήνες ατόμων. Μαγεύτηκα από το μέγεθος των εγκαταστάσεων και την παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, ώστε να κατανοήσουμε πού ωφελούν τα ευρήματα των πειραμάτων.

Η εμπειρία ήταν φανταστική και θα την επαναλάμβανα οποιαδήποτε στιγμή.

Σταύρος Κατσουλάκης – Ανδρέας Μπαλωμενάκης – Γιώργος  Αρετάκης (μαθητές Β’ Λυκείου)

Ως συμμετέχοντες της εκδρομής στο CERN οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ήταν από τις καλύτερές μας εμπειρίες στο σχολείο.

Η Ελβετία ήταν πανέμορφη από άκρη σε άκρη, με την κάθε πόλη να μας εκπλήσσει ολοένα και περισσότερο. Ο συνδυασμός μοντέρνας και παραδοσιακής τέχνης στην αρχιτεκτονική της κάθε πόλης μάς γοήτευε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Τέλος, εκτός από τις πόλεις, μας εξέπληξαν και τα ακριβά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν σε όλη την Ελβετία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ