14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οι πρόσφυγες πνίγονται και ο ΣΥΡΙΖΑ δακρύζει…

Ημερομηνία:

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Ξηρουχάκης

1922.Ο στρατός του Κεμάλ μπαίνει στην Σμύρνη. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά. Η μεγάλη φωτιά και η σφαγή των αμάχων. Στα βιβλία της ιστορίας μας δίδαξαν πόσο κακοί και αδιάφοροι φάνηκαν εκείνη τη στιγμή οι «Μεγάλοι». Μας είπανε τότε οι δάσκαλοι για τα πλοία των μεγάλων δυνάμεων που χάζευαν τη σφαγή και δεν κάνανε τίποτα για να την εμποδίσουν. Για το ότι δεν έκαναν τίποτα ( ή κάνανε ελάχιστα) για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Τα επιχειρήματα των πλοιάρχων (οι οποίοι βέβαια ακολουθούσαν διαταγές) ήταν ότι δεν τους αφορούσε το θέμα, δε θέλανε να εμπλακούν σε σύγκρουση με τον Κεμάλ, ήταν θέμα της Ελλάδας κλπ.

Απλά οι άνθρωποι αυτοί εφάρμοζαν τις απάνθρωπες πρακτικές της Realpolitic εκείνης της εποχής. Δηλαδή αποσκοπούσαν στη μέγιστη εκμετάλλευση της γεωπολιτικής κατάστασης , ενώ συνάμα αδιαφορούσαν πλήρως για τον ανθρώπινο πόνο. Το σκεπτικό της Realpolitic όμως δεν αλλάζει. Μένει το ίδιο (με κάποιες μικρές παραλλαγές) στο πέρασμα του χρόνου.

Μπορεί να αλλάζουν οι εμπλεκόμενοι, οι θύτες και τα θύματα αλλά η Realpolitic συνεχίζει ακάθεκτη να υφαίνει την πραγματικότητα γύρω μας…

2015.Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν πνιγεί τα προηγούμενα χρόνια στη Μεσόγειο. Όμως τώρα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάθε μέρα πνίγονται και πέντε παιδιά. Και ο Σύριζα τι κάνει; H απάντηση είναι τίποτα. Θα μπορούσε να έριχνε το τείχος του Έβρου, ώστε να περάσουν από εκεί οι πρόσφυγες. Άλλωστε κάποτε δήλωνε αριστερή κυβέρνηση…Θα μπορούσε να βάλει ελληνικά πλοία να μεταφέρουν «νόμιμα» τους πρόσφυγες από την Τουρκία ώστε να μη πέφτουν οι τελευταίοι θύματα των δουλεμπόρων και να μη θαλασσοπνίγονται. Θα μπορούσε να κάνει πολλά. Αλλά όπως είπαμε κάποτε δήλωνε αριστερή κυβέρνηση.

Τι λέει για όλα αυτά ο ίδιος ο Σύριζα και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Συμπεραίνουμε από τα λεγόμενα τους ότι αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη. Τα έκαναν όλα τέλεια πάλι. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Οι Τούρκοι που μας στέλνουν τους πρόσφυγες (κάποτε ο Σύριζα ήταν αριστερή κυβέρνηση, τώρα είναι και λίγο πατριωτική βλέπεται ), οι Ευρωπαίοι (άλλοτε τους γλύφει, άλλοτε τους κατηγορεί, αναλόγως με τα ανταλλάγματα), οι εξωγήινοι. Αυτοί οι ίδιοι βέβαια δε φταίνε πουθενά.

Τι διαφορά έχει ο Σύριζα που δεν ανοίγει τα σύνορα να περάσουν οι πρόσφυγες αλλά τους αφήνει να πνίγονται από τους πλοίαρχους που βλέπανε τους Μικρασιατες να πνίγονται και δεν έκαναν τίποτα για να τους σώσουν; Aν το δούμε ρεαλιστικά, όχι μεγάλη. Μπορεί οι ιστορικές συγκυρίες να είναι άλλες και τα μεγέθη καταστροφών διαφορετικά, αλλά στη βάση της η σύγκριση έχει νόημα. Γιατί βλέπουμε δύο περιπτώσεις όπου οι ισχυροί παίχτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά προτίμησαν να ακολουθήσουν τις επιταγές της εκάστοτε Realpolitic.

Η κυβέρνηση ρίχνει αλλού το φταίξιμο (κυρίως προσπαθεί να το μεταβιβάσει στην Ε.Ε),ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται σαν καλός και ανθρωπιστικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή. Ξεχνά όμως ότι το έγκλημα αυτό ενάντια στους πρόσφυγες γίνεται σε ελληνικό έδαφος. Και η ιστορία καταγράφει τα πάντα. Θα καταγράψει πως αυτή η συγκυβέρνηση ακροδεξιών και «αριστερών» ακολούθησε στεγνά τις επιταγές του Ευρωπαϊκής Realpolitic.Μιας Reapolitic που επιβάλει μία Ελλάδα ανάχωμα στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα που θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.

Τα κροκοδείλια δάκρυα δε βοήθησαν ποτέ κανέναν. Και κανείς δεν τα έχει πραγματική ανάγκη. Εκτός αυτού του ίδιου που «δακρύζει» μπροστά στο δράμα .

Διαβάστε επίσης ένα παλιότερο άρθρο του Παναγιώτη Ξηρουχάκη: Λαθρομετανάστευση: Το νέο όνομα για τις απώλειες πολέμου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παναγιώτης Ξηρουχάκης
O Παναγιώτης Ξηρουχάκης είναι Διδάκτωρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συντάκτης του περιοδικού ZERO GEOGRAPHIC. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ