20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Οι πύθωνες δεν είναι… Κρητικοί: Ότι αγοράζουμε δεν το αφήνουμε στη φύση

Ημερομηνία:

Το τηλέφωνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης χτυπάει. Ένας συνεργάτης του ΜΦΙΚ το σηκώνει. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγεται το εξής «Βρήκαμε έναν νεκρό πύθωνα σε ένα χωράφι…»

Δεν ήταν και η πιο συνηθισμένη μέρα για τους επιστήμονες, όμως, συνέβη πριν από λίγα 24ωρα.

Όπως αναφέρει στο Cretalive ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, το φίδι που βρέθηκε ήταν όντως πύθωνας που κάποιος, προφανώς, τον αγόρασε, για άγνωστο λόγο το φίδι πέθανε και τότε ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το πετάξει.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα από τα ερπετά που συναντάμε πιο συχνά ως κατοικίδιο, ο πύθωνας είναι ένα περιζήτητο είδος για το εμπόριο. Φυσικά, στην Κρήτη δεν έχουμε πύθωνες, είναι φίδια από τη Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη…) που πολύ εύκολα βρίσκει κανείς ακόμα και σε pet shop. Ο πύθωνας δεν έχει δηλητήριο, πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύ μεγάλο φίδι.

Οι άνθρωποι που βρήκαν τον πύθωνα ήρθαν σε επαφή με το ΜΦΙΚ, ζήτησαν, όμως, από τους ανθρώπους του Μουσείου να τον περισυλλέξουν. Το ΜΦΙΚ δεν είναι σε θέση πάντα να στέλνει συνεργάτες του σε κάθε μέρος της Κρήτης που το καλούν, για αυτό τον λόγο υπάρχουν εθελοντές που μεταφέρουν στους χώρους του Μουσείου τα ζώα που βρίσκουν και ίσως χρειάζονται περίθαλψη ή είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως ο πύθωνας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την τρέχουσα περίοδο, που είναι Άνοιξη, περιθάλπονται περίπου 20 ζώα την εβδομάδα!

Κάποιες φορές, το Μουσείο χρησιμοποιεί μέλη ενός νεκρού ζώα ακόμα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

«Ό,τι αγοράζουμε δεν το αφήνουμε στη φύση»

Ο Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης τονίζει πως ό,τι αγοράζει κανείς από ένα pet shop δεν πρέπει ποτέ να καταλήγει στη φύση. «Αυτό είναι κανόνας και, μάλιστα, αυστηρός», σημειώνει με νόημα. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι δεν τον ακολουθούν.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κάποιοι να αγοράζουν ένα ζώο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε ζει στην Κρήτη, για παράδειγμα. Κάποια στιγμή αποφασίζουν να το… ξεφορτωθούν και το αφήνουν σε κάποιο σημείο που… δεν είναι το σπίτι τους.

Αυτή η πρακτική, ωστόσο, ελλοχεύει δύο κινδύνους: ο ένας είναι πως το ζώο μπορεί να μην επιβιώσει, δηλαδή, θα ψοφήσει, ενώ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλους πληθυσμούς.

Ζήτημα υπάρχει, μεταξύ άλλων, με τις χελώνες με το κόκκινο σημαδάκι στον λαιμό. Υπάρχουν πληθυσμοί τους στον Αλμυρό, το Γιόφυρο, σε άλλα μέρη στην Κρήτη και την Ελλάδα, γενικότερα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μονάχα στη συγκεκριμένη χελώνα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ