25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Οι όροι της Μόσχας για τερματισμό του πολέμου: Η απάντηση σε Μπάιντεν και Σολτς

Ημερομηνία:

Την πρώτη δημόσια απάντησή της στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν έδωσε η Μόσχα δια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος μιλώντας σήμερα, Παρασκευή (2/12) σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν πάντα, είναι και παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, εάν ο όρος τους είναι η «αποχώρηση από την Ουκρανία».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι συνομιλίες είναι δυνατές «μόνο αφού ο Πούτιν εγκαταλείψει την Ουκρανία». «Πιστεύει [σ.σ ο Μπάιντεν] ότι αυτό είναι, και πρέπει να είναι, μια επίδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου ότι το Κρεμλίνο δεν ήταν έτοιμο για κάτι τέτοιο, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Βεβαίως, μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Όμως, ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτός για επαφές, για διαπραγματεύσεις. Φυσικά, ο προτιμότερος τρόπος για την επίτευξη των συμφερόντων μας είναι με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν τα νέα εδάφη ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και φυσικά αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος, έδαφος δυνατό για αμοιβαία συζήτηση».

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν ήταν εκείνος που «προσπάθησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με βάση τα σχέδια κειμένων [σ.σ για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας] που είχαμε προετοιμάσει τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ όσο και με τον ΟΑΣΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή δεν βρήκε ανταπόκριση» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά της χώρας». «Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων μας», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη (1/12) ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Πούτιν το ενδεχόμενο τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά δεν σχεδιάζει τέτοιες επαφές στο εγγύς μέλλον, θεωρώντας ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να λάβει ορισμένες σχετικές αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Σολτς, ο ρώσος πρόεδρος είπε στον γερμανό καγκελάριο ότι η γραμμή της Δύσης για την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την προσέγγισή του.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν μετανιώνει που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον «αφοπλισμό» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ως μια στιγμή-ορόσημο, όταν η Ρωσία στάθηκε τελικά απέναντι σε μια αλαζονική Δύση μετά από δεκαετίες ταπείνωσης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ