22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ομόφωνη αρνητική Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας επί της ΣΜΠΕ υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου

Ημερομηνία:

Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, με μοναδικό προς εξέταση θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιπεριφεριάρχης ΠΕ Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων των περιοχών μελέτης, καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενου κοινού. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της ΣΜΠΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου, η οποία διαμορφώθηκε συνδυάζοντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση.

Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής εκφράζει την απόρριψη του προτεινόμενου από τη μελέτη, σχεδιασμού χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου. Ταυτόχρονα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό αφενός της θαλάσσιας χωροταξίας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, αφετέρου του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξετάσει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, τα οποία καθορίζουν το μέλλον του νησιού. Δουλεύουμε σκληρά, μελετάμε σε βάθος και συζητάμε, έχουμε καταθέσει την ψυχή μας, για το καλό της Κρήτης. Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά πρέπει να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό για να ορίσουμε το πλήθος και τις θέσεις που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...