14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ουκρανία: Πετρελαιάδες, τραπεζίτες ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το φαγοπότι της ανοικοδόμησης

Ημερομηνία:

Οι δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι στις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι γνωστές. Η πολεμική βιομηχανία που θησαυρίζει και οι τράπεζες που ετοιμάζουν το μεγάλο φαγοπότι τις ανοικοδόμησης.

Ωστόσο δεν είναι αμελητέες οι δυνάμεις εντός ΗΠΑ που αντιδρούν στον πόλεμο και ετοιμάζουν στις 19 του μηνός διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον και άλλες μεγαλουπόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σιάτλ, τη Μινεάπολη και άλλες.

Πάντως το «μαχαίρι» που καθοδηγεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική το κρατούν η πολεμική βιομηχανία, οι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τραπεζίτες. Αυτοί συνθέτουν το λόμπι του πολέμου.

Οι πρώτοι (πολεμική βιομηχανία) κερδίζει κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι πετρελαιάδες μετρούν τα κέρδη από την εξαφάνιση στην Ευρώπη του ρωσικού ανταγωνισμού και οι τραπεζίτες γυαλίζουν μαχαιροπίρουνα για το μεγάλο φαγοπότι της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στην καταστροφή της οποίας οι ίδιοι συνέβαλαν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων τραπεζίτες από την JP Morgan Chase επισκέφτηκαν ήδη την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να «βοηθήσουν» στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων για ένα νέο ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Fox Business, η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, συζήτησε με τον Ζελένσκι τη δημιουργία ενός ταμείου που θα ξεκινούσε με 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις στην Ουκρανία. Μια άλλη ιδέα θα ήταν η ίδρυση μιας νέας τράπεζας υπό τη διαχείριση εταιρειών της Wall Street που θα επένδυε σε υποδομές της Ουκρανίας που έχουν καταστραφεί στον πόλεμο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι μίλησε απροκάλυπτα γι’ αυτήν τη συνάντηση: «Καταλαβαίνω πολύ καλά», είπε, «ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα και η επένδυση δεν μπορεί να είναι επωφελής μόνο για ένα μέρος. Θέλουμε να επενδύσετε στην Ουκρανία και να κερδίσετε χρήματα». Πιο σαφής για το επικείμενο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας του δεν θα μπορούσε να ήταν η μαριονέτα της Ουάσιγκτον…

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...